Maandag 22 februari

Begin zoals sinds begin juli vorig jaar gebruikelijk de week met een ochtendwandeling. Lenteweer is in aantocht. Start op het Stadhuis met een vergadering van het ‘secaba’overleg. Of te wel met de secretaresses, de communicatie- en bestuursadviseurs en het kabinet. Kijk digitaal terug op de vorige week en vooruit op de actualiteiten deze week. De gemeenteraad heeft voorjaarsreces. Dat maakt de agenda anders dan in andere weken. Loop naar de Raadzaal. Heb een vergadering van het regionaal voorbereidend bestuurlijk overleg COVID-19. Een vergadering van de lokale driehoek volgt. Te gast zijn deze week Anneloes Eghuizen (NCTV) en generaal Laurent Hendrickx (KMAR). Wandel na afloop terug naar mijn werkkamer. Zie op social media een winactie van banketbakkerij Maison Kelder. Om Haagse inwoners en ondernemers een ‘taart’ (hart) onder de riem te steken, geeft het bedrijf tien taarten weg aan mensen die deze dagen een opsteker kunnen gebruiken. Heb de taarten mede gedecoreerd. Aardig gebaar van de banketbakker.

Praat vanuit mijn werkkamer online uitvoerig bij met Marco Zannoni. Marco is werkzaam bij het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT). Spreek samen met gemeenteraadsgriffier Lilianne Blankwaard en bestuursadviseur Bernadette van der Wal met gemeenteraadslid Ralf Sluijs. Inmiddels brengt de politie me op de hoogte van een grote gaslekkage op de Waldeck Pyrmontkade. Er is veel personeel en materieel van de hulpdiensten ter plaatse. De omgeving is afgezet. Uit voorzorg is ook een aantal inwoners geëvacueerd. De herstelwerkzaamheden aan de gasleiding zijn aan de gang.

Via MS Teams neem ik ‘s middags deel aan de voorbespreking van een overleg van morgenochtend. Doe dat als VNG-voorzitter samen met wethouder Peter Heijkoop (Dordrecht) en Leonard Geluk (algemeen directeur VNG). Wandel vanuit het Stadhuis naar De Haagsche Kluis op het Plein. Zie dat veel horeca-medewerkers aan het Plein hard aan het klussen zijn. In de Haagsche Kluis is dat niet anders. Loop naar een gebouwtje achter in de tuin voor de opname van een politiek café. Het eerste politiek café in een nieuwe reeks. Helaas gaat het deze keer nog om een video-opname, waardoor het nog niet mogelijk is live mee te kijken en praten. Droeg voor het laatst op 18 april 2005 aan dit Haagse politiek café bij. Spreek met gastheer en interviewer Pam Evenhuis over het openbaar bestuur, het belang van vertrouwen daarin en de betrokkenheid daarbij van inwoners. En dat alles onder toeziend oog van producent Geert Albarda en zijn geluid- en cameraman.

Meteen door naar Utrecht. Zit onderweg, als voorzitter van de VNG, de online vergadering voor van de bestuurlijke klankbordgroep COVID-19. Te gast zijn onder anderen vertegenwoordigers van het Caribische deel van het Koninkrijk. Deed vanochtend vroeg speciaal voor Edison Rijna (Bonaire) de manchetknopen aan die ik een paar jaar geleden in Kralendijk van de gezaghebber kreeg. Aangekomen bij het Provinciehuis aan de Archimedeslaan sta ik bij binnenkomst kort de vertegenwoordigers van de media te woord. Woon de (lange) vergadering van het Veiligheidsberaad bij. Vandaag is de minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus aanwezig.

Weet inmiddels dat de reparatiewerkzaamheden aan de gasleiding op de Waldeck Pyrmontkade zijn afgerond. Gelukkig. Rapporteer aan een paar naaste medewerkers over het besprokene in het Veiligheidsberaad, zie ‘s avonds flarden van de documentaire Doelwit en duik in de stukken uit de tassen van het Stadhuis.