Maandag 23 augustus

Ontvang even voor half acht Rob en Stef, de heren zijn ‘kitters’. Zij kitten professioneel de keuken af. Ziet er dan strak uit. Fiets naar het Stadhuis. Bijna iedereen is er. Begin met het Secaba-overleg. Vergaderingen van de driehoek (in de raadzaal) en de staf veiligheid (in de collegekamer) volgen. Heb een klikgesprek met een mogelijke nieuwe medewerker op het bestuurssecretariaat. Zwaai naar gemeentesecretaris Ilma Merx. Ontvang rond het middaguur televisie- en radiopresentator (en nog veel meer dan dat) Ajouad el Miloudi op mijn kamer. Ontmoetten elkaar bijna twee jaar geleden op het Democratiefestival dat hij toen presenteerde. Had de eer door hem te worden geïnterviewd en tijdens dat gesprek ontstond al snel een klik. Praten bij over zijn werkzaamheden en de mijne en allerlei actualiteiten.  Mooi gesprek weer, wordt vast weer vervolgd, in wat voor verband dan ook.

Praat bij met goede bekende Gerard Roes. Spreken over het verleden en heden van Den Haag. Heb telefonisch overleg met VNG-collega Theo Weterings over de actualiteit. Spreek met Ezra en Thijs, leerlingen van het Oranje Nassaucollege Parkdreef in Zoetermeer. Zij zijn afgereisd naar Den Haag om een interview af te nemen, in het kader van een schoolopdracht. Eén voor één bevragen ze me. Spreken onder meer over mijn motivatie om burgemeester te zijn en wat de aardige en minder aardige kanten van deze baan.

Praat bij met de ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk H.E. Joana Roaper. Joana is rond dezelfde tijd als ik begonnen met haar werkzaamheden in Den Haag. Leuk om elkaar weer te zien. We kijken allebei uit naar de Invictus Games The Hague die in 2022 plaatsvinden in en rondom het Zuiderpark. Martijn van Ballekom vergezelt de ambassadeur, Wesley Toelen mij. Loop met woordvoerder Jan Sinnige naar het Spui. Timo Meester (Future Communication) en communicatiemedewerker Martine vangen me op. Neem op verzoek van Anna van Drempt een filmpje op voor de campagne actie Schone Buurt. Moet een aantal keer dezelfde woorden uitspreken in de videoboodschap. Hoop dat het bijdraagt aan het doel van de campagne.

Na afloop vraagt een jonge moeder of haar twee dochtertjes met mij op de foto mogen. Geen probleem natuurlijk. Praat aan het eind van de middag aan de Oostduinlaan bij met Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland. Zij is vergezeld door Rutger van Hoogstraten. Gebruik samen met Petra Nijmeijer het avondeten bij Home, Food & Drinks in de Theresiastraat. Gezellig en nuttig tegelijk. Fiets naar huis (onder m’n snelbinders zit een vrolijke groet en kaart van ‘de 3 Musketierettes’). Heb net als vanochtend tegenwind. Hoe kan dat nou? Zie bij thuiskomst dat de kitters inderdaad voortreffelijk werk hebben geleverd.