Maandag 25 januari

Ochtendwandel. Een mooie maandag met een blauwe hemel en zonneschijn kondigt zich aan. Even door achten belt minister Ferd Grapperhaus. Praten bij over de actualiteit. Heb op het Stadhuis het wekelijkse ‘secaba’overleg via MS Teams met een aantal naaste medewerkers. Een bijzonder overleg vanochtend. Het laatste maandagochtend-overleg voor bestuursadviseur Marja. Zij gaat deze week na 44 dienstjaren bij de gemeente met pensioen. Ook is vandaag de eerste dag voor Antoinet de Haan. Zij begint als chef Kabinet en Protocol.

Loop naar de raadzaal voor een vergadering van het regionaal voorbereidend bestuurlijk overleg COVID-19. Gevolgd door een vergadering van de driehoek. Youssef (politie) brengt ons op de hoogte van de actualiteiten. Loop terug naar de overkant. Zit in de collegekamer de vergadering van de staf Veiligheid voor. Heb aansluitend een overleg met Rombout Alkema (directie veiligheid) over het thema demonstraties. Inmiddels is mijn agenda omgegooid. Ga ’s middags naar aanleiding van de ongeregeldheden gisterenavond op bezoek in Schilderswijk. Marjet (directie veiligheid) en woordvoerder Jan begeleiden me. Spreek op politiebureau Hoefkade met de operationeel specialisten Henk Meliesie en Bram Krijts. Wandel met hen door de wijk. Henk was gisteravond taakcommandant en Bram is dat vanavond. Jeroen van Marle (teamchef politiebureau Hoefkade) is er ook. Ze staan in nauw contact met de Buurt Preventie Teams (BPT’s). Bezoek buurthuis De Mussen en spreek met Mieke Kuipers en Karim el Boujjoufi. Karim begeleidt al jaren de BPT’s in de wijk en is als jongerenwerker geregeld in contact met bewoners en vooral jongeren. Loop in de stromende regen door naar buurtpunt Het Karmijn. Het Karmijn is een ontmoetingsplek waar mensen met een verstandelijke beperking samenkomen en (boven) wonen. Gisterenavond zijn hier de ramen ingeslagen. Bewoners en medewerkers zijn zich rot geschrokken. Steek ze een hart onder de riem. Wandel over de Vaillantlaan naar het Hobbemaplein. Spreek op en rond de Vaillantlaan met bewoners en winkeliers. Loop binnen bij het koffiehuis op de hoek, bakkerij Marakesh en bij Toko Sien Sien. Hoor de zorgen van de ondernemers.

Neem afscheid en ga richting Utrecht. Heb onderweg via webex een vergadering (‘bestuurlijk overleg hersteloperatie kinderopvangtoeslag’) onder anderen met VNG-collega en wethouder Peter Heijkoop (Dordrecht) en de bewindspersonen Kajsa Ollongren, Wouter Koolmees en Alexandra van Huffelen. Aangekomen op het provinciehuis aan de Archimedeslaan neem ik in de Statenzaal deel aan de vergadering van het Veiligheidsberaad. Race na afloop terug naar Den Haag. Bel met politiechef Paul van Musscher en korpschef Henk van Essen.