Maandag 25 juli - Zondag 7 augustus

De laatste week van juli en de eerste week van augustus werk ik voor een groot deel vanuit huis. Iedere dag begin ik steevast met een stevige ochtendwandeling in de wijk. Loop vanuit huis naar het Vredespaleis en terug. Eind augustus gaat het zwembad op Scheveningen weer open. Het is niet anders. Dit is ook heerlijk.

Meestal is het rustig onderweg. Aan het eind van de route kraait regelmatig een haan. Vaak loopt een zwarte poes een stukje met me op. Soms zie ik slechts een enkele fietser, dan weer meerdere (hard)lopers. Ook wel eens iemand die een of twee honden uitlaten (of laat de hond de mevrouw of meneer uit?). Vaste ‘klanten’ zijn het (bijna). Zie bijvoorbeeld een hardlopende mevrouw en meneer, waarvan de mevrouw (veel) harder loopt dan meneer. Meneer doet ook wel eens niet mee. Dan zie ik met enige regelmaat de journalist en fan van Duindorp S.V. Martin van Zaanen (‘Jij bent van de rijke tak, want met dubbel aa’). Altijd vriendelijk.

Zwaai naar de bestuurders van tram 1 en bus 28. Bijna alle HTM’ers zwaaien terug. Een enkeling laat een trinkel horen of toetert. Zeg ook goedemorgen onderweg. Dat levert verrassend vriendelijke reacties op en van die wie-is-dit-dat-ik-hem-groeten-zal gezichten.

‘Vermaak’ me overigens bijna alle dagen met het opruimen en uitzoeken van stukken uit mijn archief als raadslid, wethouder en burgemeester, mijn privé-archief en mijn archief als VNG-voorzitter.

Bovendien zijn er nog een flink aantal verhuisdozen van vorig jaar zomer die moeten worden uitgepakt. Beetje saai, maar hard nodig en ik word er blij van. Geef om de dag de planten in de potten op m’n balkons water en lees ook met enige regelmaat een beetje op mijn achterbalkon boven in de zon.

Ben maandag 25 juli de hele dag gewoon nog op het werk. Fiets heen en weer naar het Stadhuis. Vul een enorme papierbak met de stukken, brieven en teksten die inmiddels niet meer nodig zijn.

Het is stil op het werk. Gebruik met plaatsvervangend secretaresse Jacqueline en met bestuursadviseur Bernadette rond het middaguur een kopje soep. Dat is gezellig. Ga daarna gestaag door. Gemeentesecretaris Ilma Merx komt op de rand van haar vakantie de laatste dingen ‘overdragen’. Wens haar een mooie vakantie. Fiets aan het eind van de middag naar huis. Praat tijdens het avondeten bij met oud-collega Linda Roos bij restaurant Buenos Aires. Nuttig en aangenaam.

Loop de volgende dag in de stromende regen m’n wandelroute. Drink, terug thuis, met plaatsvervangend kamerbewaarder René – bijna iedere dag worden tekenstukken en post gebracht en gehaald – een kopje koffie. Reis met de bus, tram en de trein naar Utrecht.

Lunch bij de Griek aan de Servetstraat gezellig met m’n zoon. Hij gaat binnenkort met vrienden op vakantie in Duitsland. Uitbaters Lois en Dimitri maken het goed. Fiets ’s avonds, terug in Den Haag, heen en weer naar Haagsche Bluf. Neem het land en de wereld door met oud-minister Ferd Grapperhaus. Het was een plezier met hem samen te werken. Plaats van handeling is Loetje.

Krijg woensdag 27 juli tijdens de ochtendwandeling m’n kranten van de bezorger in handen gedrukt (‘Wilt u ze alvast meenemen? Ja, ik weet waar u woont’). Krantenbezorgers: toppers zijn het. Ook dat zijn de mensen die je ’s ochtends vroeg vaak tegenkomt. Bel met m’n moeder in Edam – doe dat vaker dezer dagen. Fiets aan het eind de middag naar de Keizerstraat. Doe er m’n boodschappen.

Donderdag fiets ik – na de ochtendwandeling – heen en weer naar pedicure Jolanta aan de Dibbetstraat. Mijd zoveel mogelijk de wegopbrekingen, maar helemaal lukt het niet. Heb ’s middags telefonische overleggen met m’n internationale netwerk. Doe dat samen met Jessie Post (VNG international) en Bert van Vijfeijken (VNG). Bel met bestuursadviseur Bernadette van der Wal, bel met life time friend Niels (ergens in Zuid-Frankrijk) en heb uitvoerig – telefonisch – overleg met directeur veiligheid Hans van der Vet. Nemen een paar actualiteiten door.

Vrijdagochtend 29 juli komt brandweercommandant Esther Lieben langs bij mij thuis. Nemen een paar items door die met brandpreventie te maken hebben. ICT-tovenaar Armando helpt me telefonisch met een digitaal dingetje. Geweldig, meteen opgelost. Fiets aan het eind van de ochtend samen met Camilla van kabinetszaken naar The Hague Beach Stadium aan de Strandweg. Woon daar het beachvolleybaltoernooi van de World Police and Fire Games 2022 (WPFG2022) bij. Kom tegelijkertijd aan met politiechef Paul van Musscher en zijn partner. Sportcoördinator Ilona Lievaart begroet ons bij aankomst. Wandel over de lekker aan zee gelegen sportlocatie en maak kennis met een aantal vrijwilligers. Net als afgelopen zondag bij de atletiekwedstrijden is een en ander strak georganiseerd. Prachtig toernooi. Spreek met Wim de Rooij (CEO WPFG2022), met Beach Stadium-medewerker Emma en met Larry Collins van de internationale federatie.

M’n dochter belt. Ze is veilig terug van een heerlijke vakantie in Frankrijk.

In het weekend drink ik zaterdagochtend een kopje koffie bij buurvrouw Angeliek. Het uitzicht op haar tuin is prachtig.

Ga ’s middags met de bus en trein naar Utrecht. Stop m’n koffer in een kluis op het station en wandel naar Van Wegen aan de Lange Koestraat.

Begroet de uitbaters Nico en Carolien en wens mevrouw Stien – uitbaatster van het legendarische restaurant Chez Jacqueline – van harte geluk met haar verjaardag. Familieleden Carolien, Frans, Tommy en Coosje genieten mee. Combineer het zakelijke met het aangename. Zie veel oude bekenden. Meteen door naar station Halfweg-Zwanenburg.

Als je daar op het perron staat komen landende vliegtuigen recht over je heen. Aparte ervaring. Avondeet met Simone bij Het Gemaal aan de Haarlemmermeerstraat en breng een groot deel van de zondag door in Lijnden. Werk in de tuin.

’s Middags regent het. Een foto van het resultaat van m’n noeste wiedwerk kan ik daarom helaas niet laten zien. Geniet, terug thuis, van de sportresultaten van de Nederlandse dames in de Tour de France. Zowel de gele, de groene, de bolletjes- als de witte trui worden door Nederlanders gewonnen. Chapeau. Formule I racer Max doet het goed in Hongarije en zie ’s avonds de Engelse dames winnen van Duitsland (2-1) tijdens het EK voetbal. En weet dat m’n zoon dit weekend is teruggekeerd van zijn vakantie in München.

Maandag 1 augustus bel ik ’s ochtends met Pauline Timmerman. Ze begint vandaag op het bestuurssecretariaat. Wens haar veel succes en plezier. Drink een kopje koffie met kamerbewaarder Tuti en bel met good old Rudel van der Kaay. Praat ’s middags telefonisch bij met oud-minister Sander Dekker. Hij maakt het goed.

Krijg de volgende dag van verschillende kanten – m’n voormalige secretaresse Nel de Graaf, de loco-burgemeester en van zoon Jeroen Kamphuis – het bericht dat mijn ambtsvoorganger in Amstelveen, Harry Kamphuis, op 79-jarige leeftijd is overleden. Laat Harry’s echtgenote Fien meteen van mijn medeleven blijken. Met Harry zijn nu alle na-oorlogse ambtsvoorgangers die ik nog persoonlijk heb gekend, ontmoet en gesproken, overleden: Dirk Rijnders, jhr. Herman Quarles van Ufford, jhr. Pieter Beelaerts van Blokland en Otto van Diepen. Verdrietig. Praat uitvoerig – telefonisch – bij met oud-collega Albert van den Bosch uit Epe.

Ontvang woensdag 3 augustus in de loop van de ochtend bij Boonoonoonoos aan Strand Noord oud-medewerker Ellen Heijenga. Goed om haar weer eens te zien en te spreken. Fiets aan het eind van de middag heen en weer naar Smaragdhof in Mariahoeve. Praat daar bij met familievriendin en ’tante’ Jenny Joustra. Als ik aan het begin van de avond thuis terug ben tref ik na precies een maand en één dag m’n koffer aan. Ben er erg blij mee. Wat een moeite heeft het blijkbaar gekost om de koffer uit Kopenhagen, Bologna of Schiphol terugbezorgd te krijgen.

En ja, alles zit er nog in.

Donderdagochtend praat ik telefonisch bij met Wim Jansen (directie internationaal). Veel te bespreken. Doe datzelfde met plaatsvervangend woordvoerder Annelou van Egmond. Maak rond het middaguur kennis met Maureen Hendriks. Spreken over de coalitievorming en de periode meteen daarna. Geef in de loop van de middag een (telefonisch) interview aan sportjournalist Sam de Voogt (Handelsblad). Onderwerp: hoe de start van de Spaanse wielerronde La Vuelta naar Utrecht is gekomen. Kort samengevat is mijn reactie dat de basis lag bij de afspraak die de toenmalige Utrechtse sportwethouder Hans Spekman en ik (destijds wethouder Financiën) in 2004-2005 maakten dat de Tour de France naar Utrecht mocht komen. Dat gebeurde overigens pas in 2015 (met de enorme inzet van de toenmalige burgemeesters Annie Brouwer-Korf en Aleid Wolfsen en vele anderen, denk aan het ‘bierviltje’ van Jeroen Wielaert cs). Op weg naar en tijdens de Tour van 2015 zijn de contacten gelegd en is de ervaring opgedaan. Zo’n resultaat (het binnenhalen van een wielerronde) wordt soms ten onrechte geclaimd door een enkeling terwijl het altijd teamwerk is. Toen de Tour een succes bleek vergde het binnenhalen van de Vuelta met het Utrechtse verhaal en de samenwerking met Breda, Den Bosch en de provincies Utrecht en Brabant nog steeds een enorme inspanning, maar was het makkelijker dan voorheen. Het politieke uithoudingsvermogen van bijvoorbeeld de (sport-)wethouders Paulus Jansen en Klaas Verschuure deed de rest …

Vrijdag 5 augustus is vooral weer een opruimdag. In het weekend van 6 en 7 augustus knip ik zaterdagochtend de heg in de voortuin en rijd ik ’s middags naar m’n moeder in Edam. M’n dochter, haar partner en (klein)dochter Florien zijn er ook. Erg gezellig. Heb voor Florien het kadootje (‘Trollinchen’) meegenomen dat ik kreeg van Toon van Montfort die 56 jaar speelgoedwinkel Mascot aan de Korte Houtstraat runde.

Tijdens het avondeten – ik haalde iets lekkers op bij Jimmy – wipt ook Simone aan. Vermaak me zondag – naast met het opruimen en de stukken voor morgen – met de start van het nieuwe seizoen eredivisievoetbal. Praat uitvoerig telefonisch bij met lifetime friend Marnix.