Maandag 26 april

De gemeenteraad is de komende twee weken met reces. Het college komt morgen en volgende week dinsdag niet in vergadering bijeen. Voor mij is het ‘business as usual’. Dat komt natuurlijk door een aantal bijzondere dagen die in het verschiet liggen. Begin in alle vroegte met een wandeling in de buurt waar ik woon. Het is volle maan. (Supermaan eigenlijk). Stap vervolgens even na achten op de fiets. Begeef me naar het oude Stadhuis aan de Groenmarkt. Het is – zoals gezegd – geen gewone maandag. Het is vandaag Lintjesregen. Vandaag worden 35 Haagse inwoners Koninklijk onderscheiden. Ontvang 30 decorandi fysiek in het Oude Stadhuis (twee van de decorandi zijn op vakantie en drie ontvangen de versierselen in een andere gemeente). Geheel volgens de corona-maatregelen worden er tien groepjes van drie decorandi tegelijk ontvangen. Zij mogen elk één gast meenemen. Zo maken we er alsnog een beetje feestelijke dag voor de decorandi en hun geliefden van.

Begroet beveiliger Wim aan de voordeur. Maak kennis met cateraar Rens en met André. André maakt tussen iedere ronde alle tafels en stoelen schoon. Wesley en Sandra (beiden kabinetszaken) leiden me rond. Sandra gaf zojuist een interview aan Omroep West.

In het radioprogramma ‘West Wordt Wakker’ vertelde ze over de organisatie van de Lintjesregen. In de sfeervolle trouwzaal is pianist Bob Wijnen zich aan het inspelen. Geef een interview aan Lieuwe van Slooten van Omroep West/Den Haag FM over hetgeen me te wachten staat. M’n allereerste Algemene Gelegenheid oftewel Lintjesregen in Den Haag. Om stipt negen uur arriveert de eerste groep decorandi. Isabelle begeleidt de gasten naar de Trouwzaal, waar ik hen een voor een toespreek.

Fotograaf Martijn Beekman maakt foto’s van de uitreiking van de versierselen die bij de Koninklijke onderscheidingen horen. Mattias van de techniek is aanwezig om de uitreikingen live uit te zenden. Zo kunnen familie en vrienden de ceremonie ook thuis volgen. Iedere groep wordt na afloop van de uitreiking naar de Vierschaar begeleid waar zij kunnen napraten en iets eten en drinken. Zij krijgen een Haagse tas met daarin de oorkonde en truffels van Hop en Stork. André doet z’n schoonmaakwerk en de volgende groep volgt. Dit herhalen we negen keer.

Het is zeer de moeite waard. Bewonder alle dertig personen. Iedereen heeft iets bijzonders bijgedragen aan het samenleven in Den Haag. Echt top. Enkele decorandi ken ik persoonlijk zoals Gerard Roes en Marc Frequin. Anderen ontmoette ik eerder in de stad. Moet lachen om de warming-up groep PHPD van Georgette Parlevliet. PHPD staat voor ‘pijntje hier, pijntje daar’! Maak kennis met de actrice Roos Eijmers en doe Petra Brekelmans de hartelijke groeten van Harry van Zandwijk. De wereld is klein.

Spreek aan het eind van de middag na afloop van de vrolijke plechtigheden met Maaike Kraaijeveld en fotograaf Frank Jansen van AD Haagsche Courant.

Geniet van een korte informele nazit met het ‘team’. Zeg gedag tegen Theresa Polman (communicatie). Ze verhuist naar Apeldoorn. De eerste tien maanden van mijn burgemeesterschap in Den Haag droeg zij wekelijks met een globale opzet bij aan dit weekboek. Ik schrijf ‘m al sinds 1 juli 2005 (de start van mijn burgemeesterschap) op initiatief van de toenmalige directeur communicatie van Amstelveen Han van Wel. Velen droegen bij. Maar sommigen deden het lange tijd. Monica Zijlstra deed het in Amstelveen, Jacqueline Rabius in Utrecht. Theresa staat voor mij in een fraaie traditie. Dit geheel terzijde. Stap op de fiets. Een lange vreugdevolle werkdag zit er op. Bel aan het begin van de avond met Isabelle Swinkels (kabinetszaken) en met mijn goede vriendin Mia de Lorenzo. Wens laatstgenoemde van harte geluk met haar Koninklijke onderscheiding.