Maandag 26 oktober

Een nieuwe week begint. Ondanks de wintertijd is het donker tijdens mijn ochtendwandeling. Zoals bijna iedere dag wordt er in het ochtendgloren al hard gewerkt door de leveranciers bij de supermarkt in mijn buurt en zijn de weg- en bouwwerkzaamheden begonnen. De verkeersbegeleiders zijn al actief en de krantenbezorger doet zijn werk. Feliciteer de partner van mijn dochter, hij wordt 30 vandaag. M’n dochter heeft een coronaproof programma verzonnen …

Begin de werkweek op het Stadhuis, zoals elke maandag, met een overleg (‘secaba’) met een aantal naaste medewerkers. Een deel sluit digitaal aan via MS Teams. In deze eerste week na het herfstreces van de gemeenteraad is de agenda meteen weer bomvol. Zit de vergadering voor van het regionaal voorbereidend bestuurlijk overleg COVID-19 in de raadzaal. De directeur publieke gezondheid (DPG) en de directeur van de veiligheidsregio nemen deel. De wekelijkse vergadering van de driehoek volgt. Pieter Jaap Aalbersberg en Anneloes Eghuizen (NCTV) zijn vandaag onze speciale gasten. Youssef (politie) sluit aan voor de actualiteiten. Loop terug richting de collegekamer voor een vergadering van de staf veiligheid.

Ontvang aan het begin van de middag de Japanse ambassadeur in Nederland Z.E. Hidehisa Horinouchi. Praten bij over de actualiteit en de banden tussen Nederland en Japan. Fumio Goto vergezelt de ambassadeur, Wesley Toelen (kabinetszaken) vergezelt mij.

Maak digitaal kennis met Caroline Ludwig. Caroline interviewt mij voor het magazine ‘Leven! Den Haag’. Woordvoerder Jan sluit aan.

Spreek ook langs digitale weg met de leden van een vertrouwenscommissie. Onderwerp van gesprek is een mogelijke herbenoeming van een ambtgenoot. Mag er verder niets over schrijven. Fris me thuis even op en doe op de fiets een boodschap in de omgeving van het Bankaplein – zwaai onderweg naar meneer Ruud, ooit de chauffeur van Gerrit Zalm. Zit aan het eind van de middag, langs digitale weg, als VNG-voorzitter de vergadering voor van de bestuurlijke klankbordgroep corona. Begeef me aan het begin van de avond richting Utrecht. Praat onderweg online over de actualiteit bij met Annette de Boer, directeur GGD Haaglanden, Ingrid Wolf, voorzitter raad van bestuur HMC, de hooggeleerde Martin Schalij, LUMC en met Carla van de Wiel, directievoorzitter HagaZiekenhuis. Heb groot respect voor verpleegkundigen, artsen, medewerkers van zorginstellingen, zowel voor als achter de schermen. Op het Utrechtse provinciehuis aan de Archimedeslaan vult de avond zich in de Statenzaal met een vergadering van het Veiligheidsberaad. Dring er voor- en achter de schermen opnieuw bij het Rijk op aan dat coronapatiënten op een goede manier verspreid worden, zodat bijvoorbeeld de ziekenhuizen in de regio Haaglanden de toestroom van patiënten aankunnen en roep op tot solidariteit tussen de ziekenhuizen. Bel na afloop met DPG Annette de Boer. Werk, hoewel laat terug thuis, nog even aan de stukken uit de Stadhuistassen. Onderteken ruim 100 certificaten van deelnemers van het World Class programma 2019/2020.