Maandag 27 juni

Goed geslapen. Vandaag en morgen staan in het teken van het VNG-jaarcongres. Gebruik even na zessen het hotelontbijt en trek om zeven uur in m’n eentje m’n baantjes in het zwembad op de veertiende verdieping. Net iets anders dan in de Seinpoststraat op Scheveningen, maar desalniettemin. Wandel om negen uur samen met de algemeen directeur van de VNG, Leonard Geluk, en zijn medewerkers Luuk de Vries en Luuk Heijlman in het zonnetje naar de nabijgelegen congreslocatie aan de Westfriese Parkweg. Bloemrijke omgeving.

Er is al veel werk verzet. Van ijsbaan De Westfries is nauwelijks meer iets terug te zien. Begroet Freek, Ger, Sander en Monique. Zij zijn van de regie, het licht, geluid en beeld en de logistiek. Krijg een rondleiding door de imposante hal over de beursvloer en de giga congreszaal.

Groet Theo van Zonneveld. De 70-jarige gepensioneerde Edammer werd door zijn vroegere baas (terug)gevraagd om een handje te helpen bij de opbouw van het congres. Ga met hem op de foto. Theo maakte het mogelijk dat mijn recent overleden vader tot het laatst toe zijn postduiven kon houden … een topper is het.

Terug in mijn hotelkamer zit ik in de loop van de ochtend via MS Teams een vergadering voor van de driehoek. Worden onder andere bijgepraat over het ontwerp van de nieuwe behuizing van het parlement en over de actualiteit rond een aantal demonstraties. Heb achtereenvolgens telefonisch overleg met Bert van Vijfeijken (VNG), wethouder Stephanie Onclin (Zaanstad), Melenie van het bestuurssecretariaat, gemeentesecretaris Ilma Merx en bestuursadviseur Sjoukje Volten.

Ga rond het middaguur samen met de collega’s van het VNG-bestuur en de medewerkers met een busje naar het stoomtrammuseum aan de Van Dedemstraat. Krijgen een welkomsttoespraak namens alle zeven Westfriese gemeenten van gastheer-burgemeester Jan Nieuwenburg (Hoorn), een rondleiding en eten een broodje. Leg tussen de bedrijven contact met ambtgenoot Jack van den Hoek (Zierikzee) in verband met de ‘windhoos’ in zijn gemeente.

Zit in het wachtlokaal van het station de vergadering voor van het VNG-bestuur. Doen de voorbereiding van de Algemene Ledenvergadering die woensdagochtend plaatsvindt. Na afloop van de vergadering volgt een groepsfoto en maken we ons op voor een rit met de stoomtram.

Onder begeleiding van onder andere stationschef Willem Kuiper, machinist Jaap Nieweg en stoker Daan Müller vertrekken we van Hoorn naar Medemblik. Onderweg organiseert sommelier Thom Hagenhoek van 24 wines (‘Ja, inderdaad. Ik kom uit Volendam, maar ik woon in Oosthuizen’) in het stationnetje van Nibbixwoud-Wognum een mini-wijnproeverij.

Vervolgen de stoomtramrit in de stromende regen. Word bij station Twisk herkend door stationschef John Lamers.

Hij blijkt de 87-jarige vader van voormalig klasgenote Karin Lamers. Spreken over Hoorn, de middelbare school van toen aan de Johan Messchaertstraat en mijn beste vriend in de brugklas de wetenschapper/ondernemer Coen van Kalken (‘Koen met C’), zijn vader en moeder en niet te vergeten Coen’s Oma Woestenburg. Met haar bezochten we tijdens onze tienertoer treindagen in de zomervakantie Rotterdam. Leuk om weer in de regio te zijn.

Onderbreek mijn aanwezigheid in de stoomtram. Heb aan het begin van de avond in verband met de actualiteit vanuit mijn hotelkamer in Hoorn een ingelaste vergadering van de driehoek. De tweede (online) driehoek van vandaag. Gaan goed voorbereid de dag van morgen tegemoet. Bel met wethouder Hilbert Bredemeijer.

Ben rond half zeven in Medemblik. Neem bij restaurant Meijer’s aan de Oosterhaven tijdens het avondeten afscheid van acht VNG bestuurscollega’s. Dank Caspar Rutten, Songül Mutler, Victor Everhardt, Franc Weerwind, Theo Weterings, Isabelle Diks, Arco Hofland en Ed Anker voor hun inzet ten behoeve van de leden van de VNG. Uitbaters Michel en Yvonne Meijer hebben het intussen goed voor elkaar (‘We begonnen ooit in Andijk’). De (oud) collega’s worden prima verzorgd. Aanvaarden rond het afgesproken tijdstip rond half tien de terugweg naar Hoorn. Duik nog even in de stukken teksten voor morgen en ga slapen.