Maandag 28 december

Ochtendwandel en fiets naar het Stadhuis. Begin de werkweek met een vergadering met een aantal naaste medewerkers (het ‘Secaba’). Deze week is het maar een klein clubje vanwege het kerstreces van de gemeenteraad. In de raadzaal volgt een vergadering van de lokale driehoek. In verband met de jaarwisseling zijn aan het begin van de driehoek ook brandweercommandant Esther Lieben en de plv. Directeur Publieke Gezondheid (DPG) Robbin Huijbers aanwezig. Districtschef René is deze week de wisselspeler van de politie die ons informeert over de actualiteit. Heb aansluitend in de collegekamer een vergadering van staf veiligheid. Spreken onder meer over de aanstaande jaarwisseling en de werkbezoeken van komende week in het kader daarvan. De medewerkers Marjet de Jager en Corinne den Heijer schuiven aan. Praat bij met Isabel Swinkels (kabinetszaken).

Heb rond het middaguur telefonisch overleg over een actualiteit met mijn waarnemend ambtgenoot Bas Verkerk (Rijswijk). Maak via MS Teams kennis met Hilde Wendel. Sinds november is zij landelijk voorzitter van de liberale jongerenorganisatie JOVD. Neem op mijn werkkamer een aantal actualiteiten door met wethouder en loco-burgemeester Kavita Parbhudayal. Draag in de loop van de middag op de entresol van het Atrium bij aan een opname die verband houdt met de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar. Het gaat om e-learning modules voor de voorzitters en stembureauleden in Den Haag en voor de voorzitters en stembureauleden voor de ‘Kiezers buiten Nederland’. De gemeente Den Haag telt namelijk (ook) de stemmen die binnenkomen van kiesgerechtigden die in het buitenland wonen. Cameravrouw Lois Nieuwenhoven maakt de opnames. Jari Westerhoven en Gerjan Wilkens (beiden van burgerzaken) begeleiden een en ander. Geef, terug op mijn werkkamer, een interview aan Tanja Verkaik van de Telegraaf. Blik terug op een half jaar burgemeesterschap en kijk vooruit op het jaar dat komen gaat. Spreek de wens uit dat alle Hagenaars en Hagenezen in 2021 weer gewoon ‘hun ding kunnen doen’ zoals ze dat voor corona deden.

Breng aan het eind van de middag een bezoek aan het vuurwerkinleverpunt bij het Cars Jeans-stadion. Spreek met de mannen van SEON, het bedrijf dat het vuurwerk inneemt. Sta de aanwezige media te woord: Maaike Kraaijeveld van het AD en Rob Kemperman van Omroep West/Den Haag FM. Maak kennis met brood- en banketbakker Frans de Groot en de enige echte Henk Patat (’Mijn zaak bestaat vandaag precies 45 jaar, die van Frans overigens al sinds 1847’). Henk en zijn medewerker Rico trakteren de mensen die vuurwerk inleveren op een broodje (vegetarische) kroket. Schrijf het maar eerlijk: ik geniet zelf ook van een broodje kroket. Tijdens deze eerste dag is 207 kilo vuurwerk ingeleverd. Mooi.

Fiets aan het begin van de avond naar huis. Twee krantenbezorgers melden zich in verband met het einde van het jaar. Ben ze erkentelijk voor de goede bezorging sinds 1 juli …

Draag vervolgens vanuit huis samen met stadsdeeldirecteur Mustapha el Boumeshouli bij aan het begin van een digitale briefing door operationeel commandant Jerry Hendrikx van de politie.

Bijna meteen daarna volgt de wekelijkse vergadering van het Veiligheidsberaad. Dit keer digitaal. Heb na afloop telefonisch overleg met minister Ferd Grapperhaus. Laat in de avond belt Tolga Koklu (eenheidsleiding politie) in verband met een actualiteit.