Maandag 28 november

Ga om acht uur van huis, via het Prins Hendrikplein voor een bloedafname, richting het Stadhuis. Begin aldaar de week met het secaba, het ‘logistieke’ overleg met een aantal naaste medewerkers en vergaderingen van de staf veiligheid en de driehoek. Voer aan het eind van de ochtend een klikgesprek voor de vacature directeur nationaal programma Zuidwest.

Het begin van de middag woon ik een deel bij van de jaarvergadering van het OPCW in het World Forum. Deze internationale organisatie voor het verbod op chemische wapens, ook bekend onder de afkorting OPCW, kreeg in 2013 de Nobelprijs voor de Vrede voor hun uitgebreide inspanningen om de wereld van chemische wapens te verlossen. Yvonne Mensah (hoofd externe betrekkingen) en Hong Li (hoofd protocol) doen me in- en uitgeleide. Reik na een korte toespraak in de plenaire zaal als een van de juryleden samen met Directeur-Generaal Fernando Arias de OPCW-The Hague Awards uit.

Deze prijs werd in 2014 tot leven geroepen om ‘de erfenis’ van die in het jaar daarvoor ontvangen Nobelprijs, veilig te stellen. Dit jaar zijn er drie winnaars: de Special Risks Brigade van de Argentijnse politie, de Chemical Weapons Convention Coalition en het Population Protection Institute uit Tsjechië. Luitenant-kolonel Ladislava Navratilova neemt namens de laatstgenoemde organisatie de prijs in ontvangst. ‘Inderdaad ik speel tennis’, fluistert ze mij toe.

Alle drie leveren een belangrijke bijdrage aan een wereld bevrijd van chemische wapens. Helaas is hun werk nog altijd zeer actueel.

Maak, terug op het Stadhuis, (nader) kennis met kunstenares Christie van der Haak. Christie staat bekend om haar prachtige patronen waarmee ze in menig museum in meerdere landen is te zien. Bespreek met haar nieuwe projecten en neem na afloop een fraai patroon in ontvangst. Praat bij met wethouder Mariëlle Vavier. Neem met de kabinetsmedewerkers Camilla van Kooten en Marjolijn Schreiner een paar komende optredens door.

Ontvang aan het eind van de middag de leden van de Rekenkamer van Den Haag, Pauline Reeuwijk, Robert-Jaap Voorn en Manus Twisk. Ook secretaris Arjan Wiggers schuift aan. De Rekenkamer doet belangrijk werk. Stel een periodiek overleg op prijs.

Draag met het opnemen van een videoboodschap bij aan het Human Rights Festival dat op 8 december in Den Haag wordt gehouden. Neem aansluitend op verzoek van ambassadeur Z.E. André Haspels een videoboodschap op ten behoeve van een internationale bijeenkomst van een aantal ministers van Buitenlandse Zaken. Zij gaan volgende week in gesprek over een nieuw op te richten anti-corruptie hof, ‘International Anti-Corruption Court’. Als internationale stad voor vrede en recht is Den Haag hierbij betrokken. Melvin Tas en Roos Haverman zorgen er voor dat de opnames goed verlopen.

Race tenslotte naar het provinciehuis in Utrecht. Neem in de Statenzaal deel aan de vergadering van het Veiligheidsberaad. Koppel na afloop terug aan Esther, Annet en Hans (directieleden veiligheidsregio Haaglanden) en aan wethouder Mariëlle Vavier en gemeentesecretaris Ilma Merx. Heb ’s avonds laat telefonisch overleg met raadsgriffier Lilianne Blankwaard, directeur veiligheid Hans van der Vet en plaatsvervangend woordvoerder Annelou van Egmond.