Maandag 29 augustus

Fiets heen en weer naar het zwembad. Begin op het Stadhuis de werkweek traditiegetrouw met het Secaba overleg met een paar naaste medewerkers. Namens het kabinet schuift Carola aan in plaats van Eline. Goed haar weer eens aan tafel te hebben. De agenda van de vergadering van de staf veiligheid kent een grote hoeveelheid aan stukken. Sommige zaken kunnen meteen worden afgehandeld, andere nemen wat meer tijd. Een drukke vergadering van de driehoek volgt. Onder anderen Algemeen Commandant MariĆ«lle van Vulpen (politie) en Raoul Nanhekan van de NCTV zijn te gast. Spreken over de voorbereiding voor Prinsjesdag. Piet Hein Donner informeert mij telefonisch over de actualiteit. Bel met m’n moeder in Edam. Maak aan het eind van de ochtend (nader) kennis met de algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten Robert Crince le Roy en de algemeen secretaris Raffi van den Berg. In aanwezigheid van de medewerkers Pepijn Sleyfer (directie Veiligheid) en Jesse Koning (VNG) spreek ik met Robert en Raffi over een aantal actualiteiten binnen de advocatuur.

Gebruik op uitnodiging van Anita van den Ende (directeur-generaal Europese Samenwerking) en Dominique Kuhling (directeur Protocol en Gastlandzaken) de lunch bij Kookstudio Eric-Jan Fransen aan de Javastraat. Nemen in een klein gezelschap afscheid van de Franse ambassadeur Z.E. Luis Vassy die na drie jaar (Luis begon op 4 september 2019) Nederland verlaat in verband met een prestigieuze benoeming op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs.

Praat, terug op het Stadhuis, bij met voormalig Haags wethouder Sander Dekker. Zijn fysieke herstel verloopt gelukkig voorspoedig.

De rest van de middag staat in het teken van een werkbezoek aan de gemeente Nissewaard. Breng het werkbezoek op uitnodiging van ambtgenoot Foort van Oosten. Ben samen met Ahmed Aboutaleb voorzitter van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag MRDH. Vandaar. Heb onderweg een kort oponthoud. De Spijkenisserbrug over de Oude Maas staat open. Dat blijkt later een van de aanleidingen voor mijn bezoek. Begroet bij aankomst naast gastheer Foort, de wethouders Chris Hottentot en Jan-Willem Mijnans (beiden Nissewaard) en wethouder Peter Schop (Hellevoetsluis). Mina Maric en Sjoerd Elseman (beiden van de directie Strategie Nissewaard), het hoofd mobiliteit David van Keulen (Den Haag) en de MRDH-medewerkers Jos Wassens en Lennert Onvlee zijn ook van de partij. Het werkbezoek begint in het Elementenhuis aan de Hongerlandsedijk in Spijkenisse vlak naast de Oude Maas. Krijg een uitgebreide toelichting op de bereikbaarheid van Nissewaard en Voorne-Putten en wat er nodig is om die bereikbaarheid te verbeteren. Stappen aansluitend op de fiets. Rijden richting het metro-busstation Spijkenisse. Bespreken onderweg de voorziene ruimtelijke ontwikkeling rond het station. Vanaf hier stap je zo in de metro richting Den Haag. Top. Neem afscheid en dank iedereen voor een mooi en informatief werkbezoek.

Heb onderweg terug aan het eind van de middag telefonisch overleg met gemeenteraadslid Caroline Peek. Bel, ’s avonds terug thuis, uitvoerig met gemeentesecretaris Ilma Merx. Bereiden de collegevergadering van morgenochtend voor. Neem later op de avond deel aan een ingelaste vergadering van het veiligheidsberaad. Werk aan de stukken en post uit de tas van het Stadhuis en ga bijtijds naar bed.