Maandag 30 januari

De laatste maandag van januari begint zoals vaker. Fiets heen en weer naar het zwembad. Begin op het Stadhuis met de vergaderingen van het secaba ( = naaste medewerkers), de staf Veiligheid en van de driehoek. Bereid met politiechef Paul van Musscher en de secretaris van de regioburgemeester van de politie-eenheid Haaglanden Marlies Koppers de eerstvolgende vergadering van het RBO (Regionaal Bestuurlijk Overleg) binnen onze politie-eenheid voor.

Praat rond het middaguur bij met Sanne ten Bokkel Huinink van Fonds 1818. Het fonds is betrokken bij veel projecten en initiatieven in de stad. Zetten de prettige samenwerking voort.

Ontvang op hun verzoek Saartje (en haar vader) en Rany (en haar moeder). Deze twee leerlingen uit groep 7A van R.K. basisschool Liduina willen voor een schoolopdracht meer weten over de lokale politiek. Hoe zit het nou met de gemeenteraad en wat doet de burgemeester? Na enige eerste verlegenheid vertellen de meiden vrolijk over wat voor werk zij zouden willen gaan doen (“Het liefst iets met dieren”).

Praat bij met goede bekende John Leerdam, op dit moment in opdracht van de gemeente Amsterdam kwartiermaker voor het Nationale Slavernijmuseum. Een vriendschappelijke gedachtewisseling volgt.

Neem met Camilla (Kabinetszaken) een paar actuele ‘diplomatieke’ dossiers door. Maak samen met bestuursadviseur Bernadette (nader) kennis met Kees Berenbak en Tom Nathans van De Buurt Bestuurt. Kees en Tom zetten zich al jaren in voor hun geliefde stadsdeel Laak. Spreken onder meer over de bijdrage aan een veilig en feestelijk verloop van het WK voetbal en de mogelijkheden om jongeren te motiveren te kiezen voor een baan bij de hulpdiensten.

Neem met Peter van Toor en Pauline Timmermans de agenda door van de komende weken. Raadslid Lotte van Basten Batenburg belt, net als wethouder Martijn Balster.

Begeef me aan het eind van de middag richting het Vredespaleis aan het Carnegieplein voor het bijwonen van een bijeenkomst in het kader van de International Holocaust Remembrance Day. De Verenigde Naties staat jaarlijks eind januari stil bij de Holocaust (video). Het CHAJ (Centrum voor Haagse Jiddisjkeit) organiseert de herdenking in samenwerking met gemeente Den Haag en de ambassade van Israël.
Rabbijn Katzman en Martin Born doen me in- en uitgeleide. Spreek aan het begin van de bijeenkomst in het Academiegebouw een kort welkomstwoord uit. ” … In 1940 kende Den Haag de op één na grootste Joodse gemeenschap van Nederland. Tussen de zomer van 1942 en het voorjaar van 1943 werd het grootste deel van deze mensen weggevoerd en vermoord. Een lot dat ook de meeste Sinti en Roma uit Den Haag trof. Bij een grote razzia in mei 1944 werden zij naar doorgangskamp Westerbork gebracht. Met het eerstvolgende transport gingen zij naar Auschwitz. Iedereen die in de ogen van de nazi-heersers minderwaardig was, moest sterven… Extra bitter stemt het feit dat zij vanuit onze stad hun misdaden coördineerden. Een schril contrast met vandaag de dag, nu Den Haag als centrum van internationaal recht de plek is waar de wereld oorlogsmisdadigers ter verantwoording kan roepen …” Beluister de toespraken van Deborah Maarsen-Laufer (overlevende van de Holocaust), H.E. Graciela Gatti Santana (President International Residual Mechanism for Criminal Tribunals), de hooggeleerde Leora Bilsky (Tel Aviv University Faculty of Law), minister Dilan Yesilgöz en van de Israelische ambassadeur H.E. Modi Ephraim. Indrukwekkend samenzijn.

Maak, ’s avonds terug op het Stadhuis, samen met raadsgriffier Lilianne Blankwaard kennis met Ada Odijk en Robert van der Riet van Ardis. Zij gaan binnenkort met een training aan de slag met de voorzitters van de raadscommissies en de (plv.) voorzitters van de gemeenteraad. Plezierig gesprek. Bel in de loop van de avond, terug thuis, met bestuursadviseur Bernadette.