Maandag 30 mei

Ga lekker zwemmen, fiets terug naar huis. Begin m’n werkdag op het Stadhuis met het wekelijkse Secaba overleg. Blik met een aantal naaste medewerkers terug op het werkbezoek aan Suriname van de afgelopen week, en kijk vooruit op de komende week. Miranda van Wageningen van het bestuurssecretariaat neemt voor de allereerste keer deel. Vergaderingen van de driehoek en de staf veiligheid volgen.

Ben rond het middaguur in het Oude Stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt. Gebruik de lunch met de leden van het Hoofdstembureau en de leidinggevenden van de unit verkiezingen. Spreken over het verloop van de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 en de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart. Het is goed Herman Tjeenk Willink, Joop van Holsteijn, Ingrid Gyömörei, Daniella Gidaly en de (voormalig) medewerkers van de unit verkiezingen Michelle, Sanne, Arjan en Gerjan weer te zien. Er zijn bloemen voor Sanne en Gerjan die na vele jaren afscheid hebben genomen van de unit.

Terug op het Stadhuis staat bijna de gehele middag in het teken van de bestuursvergadering van de VNG. Zit de vergadering, via MS Teams, voor vanuit de collegekamer. Onder andere algemeen directeur Leonard Geluk, bestuursondersteuner Naut Kool en woordvoerder Angela de Jong vergezellen me. Moet de vergadering tussendoor een half uur verlaten om vanuit mijn werkkamer via Webex te kunnen deelnemen aan een korte ingelaste vergadering van het LOVP (Landelijk Overleg Veiligheid en Politie) met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Heb na afloop van de bestuursvergadering een bilateraal overleg met Leonard.

Loop aan het eind van de middag naar de foyer bij het Atrium op de eerste verdieping. Sta een aantal verslaggevers te woord. Onderwerp zijn de ongeregeldheden bij ADO Den Haag. Spreek met Omroep West (Maarten Brakema en cameraman Felix), RTL Nieuws (Ruben Leter), AD Haagse Courant (Bart Lelieveld en cameraman Perry) en Hart van Nederland (Marleen Albach met cameraman Rachid). Spreek nogmaals mijn afkeuring uit over de gebeurtenissen. Laat je groengele hart spreken. Hou van je club, hou van je stad. Help ze door ze te steunen, niet door je te misdragen. Later op de avond, terug thuis, belt m’n vader. Hij is nieuwsgierig hoe het is gegaan gisteren bij ADO Den Haag.