Maandag 30 september

Het is koud en het regent als ik vanochtend vroeg samen met een klein groepje mede-vroege vogels bij de voordeur van het zwembad sta te wachten. Fris begin van de week. Ben even voor negenen op het Carnegieplein. Het regent nog steeds. Draag in het auditorium van het Vredespaleis bij aan de opening van de bijeenkomst ‘Beyond 125 years: securing our world’s digital future’. Daan, medewerker cybersecurity bij de gemeente Den Haag, wacht mij op bij de ingang. Begroet onze voormalig ambassadeur in Colombia Ernst Noorman. Maak kennis met Nobelprijswinnaar en mensenrechtenvoorvechter Tawakkol Karman. Onderstreep in mijn toespraak het belang van cybersecurity.

Beluister de inspirerende woorden van Philip Reitinger (president van Global Cyber Alliance), van Stephane Duguin (CEO CyberPeace Institute) en van Tawakkol Karman.


Vandaag is in Den Haag een belangrijke stap gezet om de bijdrage van ngo’s aan internationale vrede, recht en veiligheid te beschermen. Een coalitie van internationale partijen lanceert een actieplan om de digitale weerbaarheid van ngo’s te verhogen, met onder meer een speciaal fonds voor cyberbeveiliging. De coalitie roept iedereen op het plan te steunen en onderdeel te worden van de coalitie. Den Haag is de thuisbasis van honderden internationale organisaties en ngo’s. Ze werken onafhankelijk van de overheid aan maatschappelijke doelen zoals humanitaire hulp, gezondheidszorg, armoedebestrijding, gelijke rechten en toegang tot onderwijs. Steeds vaker zijn ze doelwit van cyberaanvallen en desinformatie. De organisaties hebben niet allemaal de nodige kennis, technologie en financiële middelen om zich ertegen te verdedigen. Het doel van het actieplan is het komende jaar 1.000 ngo’s te helpen en in de komende 125 weken op te schalen naar 10.000 ngo’s. Het fonds moet ngo’s toegang geven tot cyberbeveiligingsoplossingen. Op het moment van lancering is er voor het actieplan en het fonds zo’n 500.000 euro beschikbaar gesteld door publieke en private organisaties, waaronder Microsoft.


Haast me naar het Stadhuis voor de wekelijkse vergadering van de driehoek. Bij het eerste agendapunt nemen wethouder Robert Barker en Heidie Pols (hoofd van de Handhavingsorganisatie) deel aan de vergadering. Onderwerp: de ondertekening van het handhavingsarrangement. De politie en de Haagse handhavingsorganisatie werken al vele jaren nauw samen. In de afgelopen jaren is de samenwerking verder geïntensiveerd. De afspraken zijn inmiddels herijkt en vastgelegd in het handhavingsarrangement ‘Handhaven doen we samen’ 2024-2027.

De overige agendapunten worden in de gebruikelijke samenstelling besproken.

Wandel aan het eind van de ochtend – in de regen en wind – naar het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de Turfmarkt. De rest van de ochtend en een groot deel van de middag gaat op aan vergaderingen in het kader van het Landelijk Overleg Veiligheid en Politie (LOVP). Minister David van Weel en secretaris-generaal Anneke van Dijk (ministerie van Justitie en Veiligheid) maken voor de eerste keer deel uit van een reguliere LOVP-bijeenkomst op de 36e verdieping in de Noord-Brabantzaal. Zit, aan het eind van de middag terug op het Stadhuis, een korte editie van het wekelijkse ‘secaba-overleg’ met naaste medewerkers voor. Ontvang Emilia Saiz, secretaris-generaal van de wereldvereniging van gemeenten UCLG. Bereiden de UCLG World Council in Den Haag voor die volgende week plaatsvindt. Doe dit samen met Renske Steenbergen en Michelle ter Meer (beiden van VNG International), woordvoerder Sentina van der Meer en bestuursadviseur Maarten Beks.

Fiets, ’s avonds terug thuis, heen en weer naar de Keizerstraat. Doe er een paar boodschappen. Heb een uitvoerig telefonisch overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx, bel met m’n moeder in Edam en met m’n dochter in Houten. Wethouder Robert van Asten belt mij.