Maandag 31 januari

Het is al weer de laatste dag van de eerste maand van 2022. Het stormt (genaamd ‘Corrie’) en het regent. Het zijn ook de Nationale Voorleesdagen. Herinner me zelf nog goed hoe mijn oma (‘Moe’) Haverhoek me vroeger voorlas uit ‘de Schoorsteenvegertjes’. Ga even door achten richting wijkbibliotheek Bouwlust aan de gelijknamige laan. Lees op verzoek van Suzanne Ossewaarde en Maaike Hin voor aan leerlingen van basisschool de Zuidwester. Het zijn de groepen Goudvissen en Beren van de juffen Rahana, Barbara en Sanne. Het boek heet ‘Maar eerst ving ik een monster’ van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer. ‘Ontdekkingsreiziger Peek Stronk’, een goede bekende van die andere Hagenaar: Freek Vonk (alias Menko Verburg) zorgt voor een passende zeer beeldende begeleiding. Maak tussen de bedrijven door kennis met directeur Dominique Guit.

Ga meteen door naar het Stadhuis. Daar volgen in de collegekamer de (deels digitale) vergadering van de lokale driehoek en de vergadering van de staf veiligheid. Praat aansluitend op mijn werkkamer bij met goede bekende Mark de Boer. We zijn inmiddels beiden in Den Haag werkzaam. Bespreek aan het begin van de middag live en digitaal met Peter van Toor (hoofd juridische en bestuurlijke zaken) en Maarten Schenk (manager juridische zaken) een aantal actuele dossiers. Dan is het tijd voor het wekelijkse ‘secaba’ overleg met een aantal naaste medewerkers. Een deel sluit aan via MS Teams.

Neem een filmpje op ten behoeve van een teambijeenkomst van de accounthouders Veiligheid. De accounthouders zijn mijn ogen en oren in de stadsdelen en wijken. Ontmoet ze met enige regelmaat ter plekke als ik op werkbezoek ben. Praat samen met raadsgriffier Lilianne Blankwaard bij met gemeenteraadslid Frans Hoynck van Papendrecht. Ontvang in de loop van de middag goede bekende Corinne Dettmeijer. Corinne is onder andere betrokken bij de stichting Misbruikt!. Nuttig gesprek. Loop dan richting het Wijnhaven gebouw aan de Turfmarkt. Bezoek samen met wethouders Saskia Bruines en Hilbert Bredemeijer de campus van de TU Delft in Den Haag. Spreken onder andere met rector Tim van der Hagen en de decanen Aukje Hassoldt en Lucas van Vliet. Momenteel verzorgt de universiteit de masteropleiding ‘Engineering and Policy Analysis’ op de campus in Den Haag, maar dat wil de universiteit graag uitbreiden. De ontwikkeling van de TU Delft in Den Haag biedt de stad veel kansen. Ben enthousiast over de voornemens.

De directie veiligheid en brandweercommandant Esther Lieben houden me telefonisch op de hoogte van de ontwikkelingen rond het vrachtschip Juliette D dat mogelijk op de kust van Scheveningen zou kunnen stranden. Haast me vervolgens aan het begin van de avond naar het Utrechtse provinciehuis aan de Archimedeslaan voor een extra vergadering van het veiligheidsberaad.

Heb na afloop kort overleg bij Goesting met voormalig medewerker Petra Nijmeijer. Terug thuis wachten de stukken voor morgen . Vandaag vond de vierde editie van de International Holocaust Remembrance Day – The Hague plaats. Digitaal helaas. Droeg op verzoek van rabbijn Shmuel Katzman en Martin Born (directie Internationaal) met een filmpje bij.