Maandag 4 juli

Goed geslapen. Over m’n vermiste koffer helaas nog steeds geen nieuws. Ga in alle vroegte ontbijten. Inmiddels zijn afgelopen nacht (ook vreselijk vertraagd) mijn delegatiegenoten vanuit Nederland aangekomen. Begroet ambtgenoot Harald Bergmann (Middelburg) en de VNG-medewerkers Bert van Vijfeijken en Lisa Brakband. Gaan in een zaal beneden meteen in overleg om de Policy Committee Meeting van de Europese vereniging van gemeenten CEMR voor te bereiden. Nemen de agenda en het programma door. Ga daarna in de loop van de ochtend richting het politiebureau (Questura di Bologna, Ufficio Denunce) aan de Viale Degli Agresti bij het Piazza Galileo.

Probeer tevergeefs – de rij is eindeloos en de hitte, buiten wachtend in een vensterbank, stevig – aangifte te doen van de vermissing van mijn pinpas en rijbewijs. Ga onverrichter zake terug naar het hotel. Bel intussen opnieuw met de ING, met René van Kuilenburg (directeur publiekszaken) en met bestuursadviseur Bernadette van der Wal.

Ga tegen het middaguur samen met Lisa, Bert, Harald en Kris Versaen (van de VVSG) richting het provinciehuis (Regione Emilia-Romagna) aan de Viale della Fiera, 8 toren 3. Zie veel bekende gezichten. Veel van de veertig aangesloten landen zijn vertegenwoordigd. Begroet onder andere CEMR voorzitter (en gastheer) Stefano Bonnacini, penningmeester Christine Oppitz (Oostenrijk), vice voorzitter Christoph Schnaudigel (Duitsland), Gunn Marit Helgesen (Noorwegen), Izzi Seccombe (UK) en Carola Gunnarsson (Zweden). Begroet ook de medewerkers Fabrizio Rossi (secretaris-generaal CEMR), Marléne Simeon (director operations CEMR), Martin Revault, Heléne Lundberg en Carla Rey.

De gehele middag en het begin van de avond staan in het teken van de Policy Committee meeting. De vergadering begint met een debat over het thema ‘Reacting with artificial intelligence to climate change – challenges and opportunities of data-driven climate change adaptation strategies’.

Daarna volgt de bespreking van een paar statutaire kwesties, de jaarstukken en de vaststelling van een aantal inhoudelijke beleidsdocumenten. Het debat en het behandelen van de agenda verlopen in goede sfeer. Doe aan het eind van de middag tussen de bedrijven door alsnog aangifte bij de politie. Ben dit keer vergezeld door Camilla Bosi (beleidsadviseur internationale zaken Emilia-Romagna). Haar gezelschap bevordert een vlotte afhandeling.

’s Avonds zijn alle deelnemers te gast bij de burgemeester van Bologna, Matteo Lepore. Daartoe reizen we met een aantal bussen richting het fraaie Palazzo Re Enzo aan het Piazza Magiore.

Gebruiken er het avondeten. Nuttig en plezierig om zoveel collega’s informeel te ontmoeten.