Maandag 4 september

En toen was ik 62. Ga in alle vroegte zwemmen. Het water ziet er troebel uit. Meld het na afloop aan de medewerkers bij de balie. “Ik ga meteen even kijken”, roept een van de jongens. Begin m’n werkdag op het ministerie van Algemene Zaken. Praat bij met secretaris-generaal Gert-Jan Buitendijk. Bespreken een aantal actualiteiten, waaronder de aanstaande verhuizing van het ministerie vanwege de verbouwing van het Binnenhof. Meteen door naar het Stadhuis. Simone, m’n moeder en m’n dochter bellen. Verjaardagstelefoontjes. Gezellig. Bel zelf met de algemeen directeur van de VNG, Leonard Geluk.

M’n werkkamer blijkt vrolijk versierd. Neem tijdens het wekelijkse ‘secaba’-overleg met naaste medewerkers de agenda voor de komende week door. Staan na afloop kort stil bij mijn verjaardag. Trakteer met drie taarten van Maison Kelder (appel, limoen-meringue en hazelnoot crème). Word verrast met een kado dat zowel een Utrechtse als een Haagse connectie heeft: het boekje ‘In de kantlijn van de tijd’ van Paul van Vliet en Claudia de Breij. Heel attent.

Ook dragen de medewerkers een aantal ideeën voor het afdoen van stukken aan.

Serge (videograaf van de gemeente) komt langs voor het opnemen van een videoboodschap voor een rondetafelconferentie later deze maand waar ik helaas niet bij kan zijn. Zit achtereenvolgens de vergaderingen voor van de driehoek en de staf Veiligheid.

Ontvang aan het eind van de ochtend, samen met wethouder Martijn Balster, in de collegekamer de Poolse ambassadeur H.E. Margareta Kassangana, consul-generaal Katarzyna Smoter en consul Adam Jaworski.

Spreken onder andere over de situatie van de Poolse gemeenschap in Den Haag. Goed om te weten dat er allerlei praktische (werk)afspraken zijn tussen de gemeente en de ambassade via Monique van den Berg, programmamanager bij de gemeente. Gebruik de lunch met mijn voormalige politiechef Johan van Renswoude. Nuttig en plezierig om Johan te zien en te spreken.

Loop naar een van de balies in de hal van het Stadhuis. Tref daar Delano Hassell die aangifte komt doen van zijn tweede zoon Nowie. Moeder Lincie, grote broer Keano en kleine Nowie maken het goed. Kijk samen met medewerker Robert Fabre van publiekszaken mee met de aangifte en overhandig een traditionele Haagse ooievaarsknuffel aan de trotse vader.

Sabina Chao, unitmanager balies, leidt het bezoek in goede banen. Word verrast met een prachtige bos bloemen en terloops vertelt Sabina dat het vandaag ook haar verjaardag is. Toeval bestaat niet. Wens haar een feestelijke dag.

Het begin van de middag staat in het teken van een werkbezoek aan Laak. Stadsdeeldirecteur Lawrence, stadsdeelmedewerker Jorinde en opbouwwerker Sabina van Wijkz begroeten me bij aankomst aan de Gouverneurlaan. Maak een praatje met een paar buurtbewoners. Loop nietsvermoedend Buurtkamer Spoorwijk in. Word met ‘lang zal hij leven’ toegezongen in vier verschillende talen. Ook hier trakteren ze voor de gelegenheid van mijn verjaardag taart… Attent. Maak kennis met vrijwilligers van de Buurtkamer, dames van het VrouwenBuurtLab en een aantal bewoners uit Spoorwijk. Ze informeren mij over de verschillende buurtinitiatieven en de cohesie in de wijk. Ben onder de indruk van wat zij doen voor de buurt, veelal op vrijwillige basis. Wandel met Lawrence en Jorinde richting het Vadercentrum; een plek waar mannen, vrouwen, ouderen en jongeren uit de buurt dagelijks samenkomen voor ontmoeting, leren en ontspannen. Bezocht het centrum eerder. Groet opbouwwerker Bilal. Spreken over de ontwikkelingen in de buurt. Na afloop overhandigt vrijwilliger Louise mij het boek ‘Optische illusies’. “Uit de weggeefwinkel”, zegt ze er lachend bij. De titel van het boek is een knipoog naar de (on)mogelijkheden waar de gemeente mee te maken heeft.

Ben in de loop van de middag thuis. Zit vanuit huis via MS Teams een vergadering voor van de staf Burgerzaken. Aan de orde zijn onder andere de voorbereidingen van de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. In korte tijd moet er veel werk worden verzet zoals het vinden van locaties voor de stembureaus en het werven van de vrijwilligers. Heb telefonisch overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx. Handel een aantal stukken af. Fiets ’s avonds – het is nog steeds warm – samen met Simone heen en weer naar Loetje aan de Haagsche Bluf. Verjaardagseten buiten op het terras. Heerlijk. Geniet, terug thuis, ook van de bloemen.