Maandag 5 februari

Trek m’n zwembanen aan de Klatteweg. De fruitmand heeft z’n werk gedaan want Jan Willem is er weer. Fiets vanaf huis naar het Stadhuis. Bespreek om negen uur tijdens het ‘secaba-overleg’ met naaste medewerkers de agenda van de afgelopen en komende week. Zit de vergaderingen voor van de staf Veiligheid en van de driehoek. Het is het (echt) het laatste driehoeksoverleg waaraan plaatsvervangend politiechef Tolga Koklu deelneemt. Per 1 maart verruilt Tolga Den Haag voor Rotterdam, waar hij dezelfde functie zal bekleden. Overhandig hem namens de driehoek een passend, Haags cadeau. Praat in mijn werkkamer verder met politiechef Karin Krukkert en sectorhoofd René van Eck over de toekomstige invulling van de basisteams bij de politie. Ontvang aan het eind van de ochtend brandweercommandant Esther Lieben. Spreek met haar over de actualiteit in de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH).

Woon aan het begin van de middag de vergadering bij van de staf Burgerzaken. Kijken vooruit naar de Europese Verkiezingen van juni en ook alvast naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2026. Directeur Publiekszaken René van Kuilenburg leidt me door de agenda heen. Arjan Brak van de unit verkiezingen en raadsgriffier Lilianne Blankwaard gaan de slag met een ‘plan van aanpak opkomstbevordering bij verkiezingen’. Maak samen met chef kabinet Eline kennis met een nieuwe medewerker. Zij gaat – kortgezegd – voor mij aan de slag met de beantwoording van de enorme dagelijkse stroom brieven, berichten, verzoeken en e-mails. Neem met raadsgriffier Lilianne de logistiek door voor de raadsbijeenkomst van aanstaande vrijdag. Ontvang goede bekende en oud-collega Bas Eenhoorn. Spreken over onze ervaringen als burgemeester in tijden van crisis. Bas als burgemeester in Alphen aan den Rijn tijdens de schietpartij in een winkelcentrum en ik als burgemeester in Utrecht tijdens de tramaanslag. Waar ging het goed, waar knelde en schuurde het. Leerzaam. Rombout (directie Veiligheid) vergezelt me.

Fiets in de loop van de middag met chef kabinet Eline via het Plein naar het ministerie van Algemene Zaken. Praat bij met premier Mark Rutte. Bewonder in de ‘wachtkamer’ de biografieën van voorgaande minister-presidenten (een aantal heb ik in mijn bezit). Geniet van het uitzicht op de Hofvijver. Ga na ons gesprek in en rondom het Torentje op de foto met de demissionaire minister-president. Kamerheer Fouad begeleidt me binnendoor naar de werkkamer van de secretaris-generaal van Algemene Zaken Gert-Jan Buitendijk. Werp een blik op de Trêveszaal. Blijft imposant. Bespreek samen met directeur Veiligheid Herke Elbers een aantal dossiers met Gert-Jan. Na afloop vraagt een groepje studenten buiten om een foto. Die krijgen ze.

Stap samen met Eline op de fiets richting huis. Daar wachten de tassen met stukken. Het is niet anders. Heb telefonisch overleg met locoburgemeester Robert van Asten. Woon ’s avonds samen met Simone op uitnodiging van Benno Hoogveld en Merel Ooms de première bij van de theatervoorstelling Sonny Boy in het Nationale Theater aan het Korte Voorhout. Begroet een aantal goede bekenden, waaronder theaterdirecteur Cees Debets en Sefanja Nods-Muts uit Middelie. De voorstelling is een aanrader. Tarikh Jansen is een groot talent.