Maandag 5 juni

Ga in alle vroegte zwemmen. Haal m’n Fiatje door de wasstraat bij Haan aan de Duinstraat. Om half acht gaat de deurbel. Verrassing. Fred Teeven aan de deur. Hij komt als voorzitter van de Nederlandse Brouwers een pakketje afgeven namens Joost Molewijk uit Texel. Drinken gezellig een kopje koffie en praten bij over van alles en nog wat. Stap dan op de fiets richting het Centraal Station. Parkeer daar m’n fiets in de fietsenkelder. Begin op het Stadhuis met een overleg met de gemeentesecretaris en de raadsgriffier. Kijken onder andere vooruit naar de gemeenteraadsvergadering van aanstaande donderdag. Loop vervolgens naar de collegekamer voor het wekelijkse overleg met naaste medewerkers (‘secaba’). Verwelkom Pauline van het bestuurssecretariaat terug op het Spui na haar vakantie. Zit aansluitend vergadering voor van de driehoek. Ook vertegenwoordigers van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) zijn vandaag aanwezig in verband met een komend evenement. Bespreken daarnaast de actualiteit. Neem aan het eind van de ochtend in de vergadering van de staf Veiligheid een aantal veiligheidsdossiers door die in Den Haag spelen.

Begeef me rond half twaalf richting het Bezuidenhout. Komen bij de Tweede Kamer met de voltallige driehoek, de voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp en diverse veiligheidsfunctionarissen – in een table top – bij elkaar om de samenwerking te bespreken in geval van eventuele calamiteiten. Dankzij het doorspreken van diverse scenario’s leren we van elkaars rollen en specialiteiten zodat eenieder adequaat kan reageren op momenten waarop dit gevraagd wordt. We spreken aan het einde van de bijeenkomst af dat we volgend jaar opnieuw een sessie als deze organiseren.

Wandel tegen drie uur richting het Centraal Station. Stap in de Intercity naar Amsterdam Centraal Station (stap over in Leiden). Mede-treinpassagier Dik Rinkel groet me. Hij was ooit werkzaam bij de Rabobank in Edam (“Ik heb je vader goed gekend, werkte met hem samen toen hij als architect nauw betrokken was bij de nieuwbouw van de bank”).

Neem aan de IJ-zijde bus A314 naar Hoorn. Ben tegen vijven in Edam. Bezoek vandaag m’n moeder. M’n broer, dochter, zoon en Simone komen ook. Het was vandaag de verjaardag van m’n vader, die vorig jaar op 5 juni overleed op zijn 86e verjaardag. Mijn zoon Bart stelde vorig jaar voor deze dag ‘er in’ te houden. Goed idee van hem. Haal samen met m’n dochter heerlijk chinees bij Jimmy aan de Zuidervesting. Peuzelen het op in mijn ouderlijk huis. Praten gezellig bij over van alles en nog wat. Doe samen met m’n broer Koos na afloop de afwas en ga met de bus terug naar Amsterdam en daarna via Leiden met de trein terug naar Den Haag. Heb wind tegen op de fiets terug naar huis op Scheveningen. De loodgieterstas staat klaar. Buig me over de inhoud en ga naar bed.