Maandag 6 december

Trek m’n zwembaantjes, fiets in de mist naar huis en maak om negen uur vanuit mijn werkkamer op het Stadhuis langs digitale weg (nader) kennis met MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhoff. Doe dat samen met m’n VNG-collega en wethouder Boaz Adank (Breda). Spreken in aanwezigheid van Petra Tiel en Marieke Hebbenaar onder andere over de samenwerking tussen het midden- en kleinbedrijf en de gemeenten. ‘Weet je nog Jan? Wij hadden vlak na mijn aantreden een afspraak op 18 maart 2019 … de tragische tramaanslag in Utrecht verhinderde onze ontmoeting toen’. De afschuwelijke gebeurtenissen op die maandag zijn opeens weer dichtbij.

Over tot de orde van de dag. Blik terug op de afgelopen week en vooruit op de komende dagen met mijn naaste medewerkers in het wekelijkse Secaba overleg, gevolgd door de vergaderingen van de driehoek met politie en OM (René van Eck van de politie praat ons bij over de actualiteit) en van de staf veiligheid.

Ontmoet rond het middaguur ten kantore van de VNG aan de Nassaulaan Z.E. Albert Ramdin (minister van Buitenlandse Zaken van Suriname) en de ambassadeur van Suriname in Nederland Z.E. Rajendre Khargi. Bespreken de wens om de samenwerking tussen Nederlandse gemeenten en Suriname te intensiveren. Ondertekenen een intentieverklaring om die samenwerking vorm te geven. Fotografe Henriëtte Guest maakt ondertussen foto’s.

Foto: Henriette Guest

Pieter Jeroense, plaatsvervangend algemeen directeur van de VNG en de VNG-medewerkers Irene ten Teije en Maarten Beks zorgen voor verdere uitwerking van de plannen. Via MS-Teams praten de juristen Peter en Maarten me bij over een aantal lopende zaken uit het portefeuilleonderdeel juridische zaken. Ben dan inmiddels in het Utrechtse provinciehuis aangekomen. De rest van de middag gaat op aan een vergadering van het Veiligheidsberaad.

Onderweg terug heb ik aan het begin van de avond een digitaal overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx en raadsgriffier Lillian Blankwaard-Rombouts. Later op de avond terug thuis zit ik een (online) bijeenkomst voor met geïnteresseerden voor gemeentelijke samenwerking met Suriname. In het verleden is er met veel energie en enthousiasme op tal van terreinen samengewerkt. Dat heeft even stilgelegen, maar nu is er weer interesse om op projectbasis samen te werken. In verschillende gemeenten wordt gekeken naar de mogelijkheden of zijn ze al gestart (zoals Amsterdam). De VNG probeert goede randvoorwaarden te scheppen om de samenwerking mogelijk te maken en peilt daarvoor de interesse onder andere in Den Haag, Almere, Wageningen, Opmeer, Tynaarlo en Barendrecht. Nuttige bijeenkomst. Duik in de tas met stukken, bel met ambtgenoot Liesbeth Spies (Alphen aan de Rijn) en Leonard Geluk (algemeen directeur VNG) en ga redelijk op tijd naar bed.