Maandag 6 februari

Fiets in alle vroegte heen en weer naar het zwembad. Op het Stadhuis begin ik met een overleg met naaste medewerkers. Het zogenaamde ‘secaba’ (secretaresses, communicatieadviseurs, bestuursadviseurs). Marga van der Burgt, redacteur van de gemeentelijke Stadskrant, komt langs voor een interview.
We blikken terug op een jaar oorlog in Oekraïne en de impact daarvan (ook) in onze stad. Zo vangt Den Haag dankzij de inzet en betrokkenheid van velen zo’n 3.400 mensen uit Oekraïne op. Er is vanuit de Haagse samenleving, zowel van particulieren als gemeente, hulp en ondersteuning om deze mensen hun draai in Den Haag te laten vinden. Petje af voor de veerkracht en leerkracht van alle betrokkenen.

Hoor van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Inmiddels meldt brandweercommandant (en directeur van onze veiligheidsregio Den Haag), Esther Lieben, mij dat vanmiddag al medewerkers van de vier Zuidhollandse veiligheidsregio’s en de politie-eenheid Den Haag in USAR verband richting het aardbevingsgebied vertrekken.

Zit in de collegekamer de wekelijkse vergaderingen van de Driehoek en de staf Veiligheid voor.
Praat bij met gemeentesecretaris Ilma Merx en raadsgriffier Lilianne Blankwaard. Rond het middaguur komt Evelien Bouwman langs in verband met een personeelsdossier.

Draag ’s middags op verzoek van Ron van den Hoogenband bij aan de clip van zijn nieuwste song ‘Woh O ’s Gravenhage’. Eervol. Onder andere Cesar Zuiderwijk, Paul van Vliet en Mark Rutte doen ook mee begrijp ik. Carola van kabinetszaken zorgt er voor dat het goed komt.

Maak in de collegekamer samen met wethouder Mariëlle Vavier kennis met Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Conny Rijken. Spreken onder andere over de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen en de positie van arbeidsmigranten.

Ben rond twee uur in de Willem III straat. Geniet onderweg van het zonnetje. Begroet bij binnenkomst goede bekende – want oud-collega – Martin Bal. Hij blijkt ook in Loosduinen te wonen. Bezoek in zaal ‘Carroussel’ de 100-jarige Arida van Spronsen-Wijnmalen. Wens haar van harte geluk met haar verjaardag.
Sinds een week woont de eeuwelinge weer in de straat waar zij 100 jaar gelegen werd geboren. Tref een zaal aan vol met familieleden en (achter)(klein)kinderen. Maak ook kennis met haar bijna 99-jaar oude zus Jannie uit Zuid-Limburg. Het is een gezellige boel. Wens het gezelschap een mooie dag samen. Sandra van kabinetszaken begeleidt me.

Woon via MS Teams een vooroverleg bij met een aantal Europese ambtgenoten en collega’s verenigd in CEMR ter voorbereiding op de jaarlijkse heisessie van het bestuur van de wereldvereniging van gemeenten, de UCLG, eind februari in Barcelona. Joppe Bastiaansen van VNG International vergezelt me. Besteden onder andere uitgebreid aandacht aan de actuele situatie in Turkije en Syrië. Wat een vreselijke berichten.

Praat op mijn werkkamer bij met voormalig naaste medewerker Stijn Terlingen. Bij het afscheid heeft ie een bijzonder cadeautje voor me: een door hem geschreven boek over zijn moeder (“Haast een eeuw Rotterdamse – het verhaal van Mariet van der Horst”). Geweldig. Het is een blijft een bijzondere (en bijzonder talentvolle) man, die Stijn.

De avond staat aansluitend in het teken van een bijdrage aan de Internationale Tafel in Sociëteit de Witte. Het is een van de vele tafels die de sociëteit rijk is. Marjon Margés (secretaris van het organiserende comité van de Internationale Tafel) en Pieter Langenberg (voorzitter van de Internationale Tafel) doen mij in- en uitgeleide. Ontmoet tijdens een voorontvangst in de Groene Zaal een groot aantal ambassadeurs en verzorg aansluitend in de Pleinzaal een inleiding en beantwoord een grote serie vragen.

Duik, terug thuis, in de stukken voor morgen en bel met René van Kuilenburg (directeur publiekszaken) over een vervelende actualiteit.