Maandag 6 juli

Mijn eerste maandag als burgemeester van Den Haag. Begin in alle vroegte met een ochtendwandeling door de wijk. Fiets naar het stadhuis – het is gelukkig droog en de wind is een beetje gaan liggen – en start daar met het wekelijks overleg met een aantal naaste medewerkers. Aansluitend een vergadering met directeur veiligheid Hans van der Vet, de commandant van de brandweer, de directeur publieke gezondheid, de hoofdofficier van justitie en de (plaatsvervangend) politiechef. Bereiden de overleggen in en met de Veiligheidsregio Haaglanden van komende woensdag voor.

Een vergadering met politie en Openbaar Ministerie, de Haagse driehoek, volgt. Vanwege corona-maatregelen moeten we uitwijken naar een grote(re) ruimte om afstand te kunnen houden. Vergaderen in de raadzaal. Bespreek, terug op mijn werkkamer, met bestuursadviseur Marja een aantal brieven van inwoners. Aansluitend overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx.  Spreek telefonisch met wethouder Liesbeth van Tongeren over een actualiteit. Ontvang in de ‘serie’ (nadere) kennismakingsgesprekken met de wethouders, loco-burgemeester Boudewijn Revis als eerste.

Ga ‘s middags op bezoek bij de heer en mevrouw Guus en An Ruijl-Torn die morgen 70-jaar getrouwd zijn. Wens hen van harte geluk en heb een vrolijk gesprek. Hun kinderen Henk, Gert-Jan, Gonneke en schoonzoon Peter zijn aanwezig. Henk is hoofdredacteur van Omroep West en had zijn ‘collega’ Maaike Kraaijeveld van het AD Haagsche Courant uitgenodigd. Zij maakt een kort verslag.

Ontvang bij vertrek een ‘Haagsche kakker’ (gevuld krentenbrood). De bruidegom vraagt me zelf geen Haagsche kakker te worden. Ga mijn best doen. Pak met huisfotograaf Valerie Kuypers, woordvoerder Jan en Isabelle van kabinet en protocol tram 3 richting Segbroek. Reis van de Zonnebloemstraat naar de Conradkade. Loop naar het Regentesseplein en maak een korte (plas)pauze bij Café Emma. Maak een praatje met Tinus van de Haagse vervoer bus AV 070.

Neem een kijkje bij tennisvereniging Breekpunt en spreek met de buurtbewoners Bas en Marleen die lid zijn van de vereniging. Bekijk het drukke kruispunt ‘Zevensprong’. Hier komen de De La Reyweg, de Apeldoornselaan, de Loosduinseweg en -kade, de Paul Krugerlaan, de Beeklaan en de Regentesselaan samen.

Neem tram 4 naar het stadhuis. Onderweg een beetje regen gehad, maar gelukkig was er een grote paraplu. Door het vochtige weer en het mondkapje is mijn bril beslagen. Kijk uit naar meer van dit soort bezoeken de komende tijd. Wil Den Haag zien en horen.

In de late middag een vergadering van de bestuurlijke klankbordgroep Corona van de VNG. Vergaderen ‘gewoon’ digitaal. Jasper Sterrenburg en Peter Zoest (AEF) informeren ons over de stand van zaken van hun onderzoek naar corona-compensatie. Fiets naar huis. ‘s Avonds terug thuis belt minister Ank Bijleveld. Bel zelf met oud-medewerker Sjoukje Volten en ambtgenoot Femke Halsema (Amsterdam).