Maandag 6 november

Het heeft weer hard geregend vannacht. Rijd heen en weer naar Max Health Club voor mijn bijna dagelijkse zwembeurt. Begin op het werk met een vergadering van het ‘secaba’ met naaste medewerkers. Gevolgd door vergaderingen van de staf Veiligheid en de driehoek. Heb na afloop een kort overleg met plv. politiechef Tolga Koklu. Bel met brandweercommandant Esther Lieben. Neem aan het eind van de ochtend samen met gemeentesecretaris Ilma Merx en het hoofd Bestuursondersteuning Wilma Verschoor een aantal actualiteiten door. Teken onder het toeziend oog van notaris Wouter Admiraal op verzoek van de medewerkers Patrick Valerius (deelnemingen) en Seline Kan (verbonden partijen) een aantal stukken die betrekking hebben op de HTM en Dunea. Bel met Axel Lemmens.

Inmiddels meldt aan het begin van de middag Mariska Sloot zich. Mariska is voormalig wethouder van Haren en inmiddels alweer enige jaren gemeenteraadslid in Groningen. Zij oriënteert zich op het vak van burgemeester via het Kennispunt lokale politieke partijen en loopt vanmiddag met me mee. Wij kennen elkaar al een aantal jaren. Goed om haar weer te zien en te spreken. Zo vergezelt Mariska me bij mijn bijdrage aan de Week van Respect.

Geef op uitnodiging van de Respect Foundation een gastles bij de opleiding Orde & Veiligheid van het ROC Mondriaan. Was op 31 augustus bij de heropening van het ROC-gebouw van deze opleiding. Zie een aantal studenten dus opnieuw. Plaats van handeling vandaag is de Church of our Savior aan de Bezuidenhoutseweg. Begroet directeur Birgül Tiryaki. Ga, onder leiding van docent Roy Boersma, met de eerstejaarsstudenten in gesprek over de diverse aspecten van respect. Maak van de gelegenheid gebruik om het belang van stemmen – bijvoorbeeld bij de komende Tweedekamerverkiezingen op 22 november – te benadrukken. René Oudshoorn (De Telegraaf) maakt foto’s.

Geef na afloop een interview aan het televisieprogramma GoedNieuws Vandaag (uitzending) en maak kennis met pastoor Sjaak de Boer.

Zwaai, terug op het Stadhuis, naar Liesbeth Kromhout die een vertaalboekje Nederlands-Oekraïens maakte. Praat bij met actieve wijkbewoner Sowyen Martina. Ontmoette haar eerder onder meer in de Buurtkamer Spoorwijk. Sowyen verplaatst zich in een scootmobiel en deelt haar ervaringen over de (on)toegankelijkheid van een aantal plekken in de stad. Het toeval wil dat haar been vandaag precies vijf jaar geleden is geamputeerd. “Gecondoleerd met je been, gefeliciteerd met het leven”, zoals ze het zelf verwoordt. Whow.

Daan Rijnders en Marijn Fraanje informeren me over de laatste stand van zaken rond de Agenda Digitaal Veilig Den Haag.

Ontvang Eva Straver op mijn werkkamer. Zij heeft onlangs het boek ‘Den Haag – Rijk geïllustreerd’ uitgebracht. Krijg uit handen van Eva een exemplaar. Zij vertelde eerder over haar boek op Den Haag FM. Het staat vol met illustraties, waarbij Eva probeert om met een ironische blik de deftigheid van Den Haag te laten zien. Zo te zien is dat goed gelukt. Een aanrader.

Spoed me aan het eind van de middag door het drukke verkeer naar Den Haag Zuidwest.

Bij Keu’s Genoeg aan de Genemuidenstraat – bevindt zich naast een fraaie flat – komt de Alliantieraad Zuidwest bijeen voor een bespreking van de voortgang van de verschillende programma’s en initiatieven ter verbetering van Zuidwest. De brede samenstelling van de alliantieraad biedt een stevige basis en verschillende perspectieven. De wethouders Martijn Balster en Hilbert Bredemeijer vertegenwoordigen de gemeente. De tafelvoorzitters – ieder met een eigen thema – zijn ook bijna allemaal aanwezig: Jet Bussemaker (voorzitter Raad voor Volksgezondheid & Samenleving) voor Gezondheid en Vitaliteit, Harry Wientjes (directeur Rabobank Den Haag) voor Werk en Economie, Wiely Hendricks (voorzitter bestuur De Haagse Scholen) voor Onderwijs, Benjamin van Gelderen (politie Den Haag) voor Veiligheid en Petra Sevinga (stadsdeeldirecteur Escamp) vervangt Charlie Ortega (directeur Leergeld Den Haag) voor Sociale Samenhang en Participatie. Goed om de voortgang te bespreken.

Heb, ’s avonds terug thuis, via MS Teams overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx. Nemen de agenda door van de collegevergadering van morgenochtend. Praat gezellig bij met voormalig wethouder Anne Mulder. ADO Den Haag won eerder vanavond uit met 1-2 van Jong PSV. Knap.