Maandag 6 september

Stap op de fiets voor de inmiddels weer bijna dagelijkse zwembeurt. Op kantoor zijn mijn werkkamer en de collegekamer vrolijk versierd. De sinds afgelopen zaterdag verworven nieuwe leeftijd ‘60’ is all over the place. Er is gebak en er zijn vrolijke kadootjes. Bijvoorbeeld een speciaal op maat samengestelde burgemeesterscocktail van Van Kleef. Erg aardig allemaal. Doen ondanks alle feestelijkheden toch het wekelijkse Secaba overleg. Bespreken de voorbije week en blikken vooruit.

De vergaderingen van de driehoek in de raadzaal (Ronald Nanhekhan en Antonio Astore van de NCTV zijn te gast vandaag) en van de staf veiligheid in de collegekamer volgen. Heb via MS Teams een ingelaste collegevergadering over een actueel onderwerp. Ben bij dit alles sinds vanochtend vergezeld door Eva Lemaier. Eva neemt deel aan het oriëntatieprogramma burgemeestersambt van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en loopt vanochtend stage bij mij.

Maak aan het eind van de ochtend kennis met de griffier (‘registrar’) van het International Residual Mechanism for Criminal Tribunals (IRMCT) en voorvechter van mensenrechten Abubacarr Tambadou. Deze, in zowel Den Haag als in Tanzania (Arusha) gevestigde VN-organisatie, houdt zich bezig met de afronding van het Joegoslavië en het Rwanda tribunaal. Abubacarr is vorig jaar door Time magazine genoemd op de lijst van ‘100 most influential people of 2020’. Åsa Rydberg van der Sluis (deputy Chief of Registry) vergezelt de griffier. Pepijn Zaagman (directie Internationaal) is ook aanwezig. Praat aan het begin van de middag kort bij met communicatieman Ralph van Essen.

Draag in de loop van de middag aan de Waldorpstraat bij aan de opening van het nieuwe hoofdkantoor van PostNL. PostNL is een van de grootste werkgevers van Den Haag en is van het Beatrixkwartier teruggekeerd naar het Stationspostkantoor bij Holland Spoor. Spreek de aanwezigen, sommigen fysiek, maar de meesten digitaal, toe. Feliciteer CEO Herna Verhagen en al haar medewerkers met hun mooie nieuwe onderkomen. Krijg na de officiële openingsceremonie een rondleiding door het pand. Doe dat samen met (goede bekende) Dirk Jan Postel (architect), Pim Berendsen (CFO), Nikaj van Hermon (Manager Services/ Real Estate) en met Herna zelf. Bewonder de nieuwe duurzame en ‘State of the Art’ werkplekken. Spreek op het dak met journalist Maarten Brakema van Omroep West. Neem afscheid en bekijk op het voorplein buiten het fraaie beeld ‘Communicatie’ van Jan Wolkers uit 1968. Het beeld is meeverhuisd van het oude naar het nieuwe hoofdkantoor. Krijg na afloop de publicatie ‘Haagvaarder’ nummer 110 kado. Het is het bulletin van de stichting Haags Industrieel Erfgoed dat aan de herontwikkeling van het Stationspostkantoor aandacht besteedt.

Ben vervolgens te gast in het zonovergoten Madurodam aan het George Maduroplein. Woon er de installatie van de nieuwe burgemeester en locoburgemeester van Madurodam bij. De huidige (nu nog) burgemeester Cas Cohen en Tanja Dik (voorzitter van het Madurodam Kinderfonds) verwelkomen me bij aankomst. Beluister de pitches van de leerlingen waarin ze hun uitdaging om Den Haag een stukje beter en mooier te maken presenteren. Ontvang uit handen van burgemeester Cas het jaarboek van het college 2020-2021 en het jaarverslag van het Madurodam Kinderfonds. Dan is het tijd voor het moment suprême: de bekendmaking van de nieuwe burgemeester en locoburgemeester van Madurodam. Henriëtte mag dit jaar de ambtsketen dragen, met Fedde als locoburgemeester. Wens beiden veel succes, maar vooral ook plezier toe (‘Empathie in actie’). Ga na afloop op de foto met het voltallige college en met mijn kersverse ambtgenoot Henriëtte. René Oudshoorn schiet de plaatjes.

Heb, terug op het Stadhuis, via Webex een vergadering van het BOFv (Bestuurlijk Overleg Financiële verhoudingen) namens de VNG samen met de collega-voorzitters van het IPO en de Unie van Waterschappen met minister Kasja Ollongren en staatssecretaris Hans Vijlbrief. Avondeet snel een hapje op mijn werkkamer en race dan naar Utrecht. Het gaat vlot. Ben er iets te vroeg. Wip aan bij Niek Veerman (van Van Wegen) aan de Lange Koestraat en loop van daaruit langs het imposante standbeeld van Anton Geesink naar de Jacobikerk.

Spreek op uitnodiging van Esmée Maes van Trivium (de inhoudelijke activiteitencommissie van studievereniging Tilia) in een volle kerk de studenten van studievereniging ULC Tilia toe ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar. Vertel onder meer over mijn studietijd in Nederland (Vrije Universiteit) en de Verenigde Staten (Cornell Law School) en over mijn werk als burgemeester in Amstelveen, Utrecht en Den Haag. Beantwoord ook allerlei vragen. Moet stevig aan de bak. Vice-praeses Olivier Hulst doet me in- en uitgeleide.

Duik, terug thuis, in de stukken van morgen en praat telefonisch uitvoerig bij met een van mijn ambtsvoorgangers, Lien Vos-van Gortel, ooit de eerste vrouwelijke wethouder van Den Haag en eerste vrouwelijke burgemeester van Utrecht.