Maandag 7 februari

Trek m’n zwembaantjes. Fiets naar huis, kleed me om en ga meteen door richting het Stadhuis. Heb in de collegekamer het wekelijkse ‘secaba’ overleg met naaste medewerkers, van wie er een paar langs digitale weg deelnemen. Spreek aansluitend op mijn werkkamer de griffier van de gemeenteraad Lilianne Blankwaard en de gemeentesecretaris Ilma Merx. Loop naar de raadzaal voor de vergadering van de lokale driehoek. Vanwege quarantaineperikelen laat de hoofdofficier zich vervangen door zijn plaatsvervanger: Marjolein Hoogland. Bereiden in aanwezigheid van algemeen commandant Hanneke Knigge een demonstratie van komend weekend voor. Daarna praat districtchef van politie Anil ons bij over de actualiteit. Zie na afloop van de vergadering, samen met politiechef Paul van Musscher en woordvoerder Jan, schaatster Irene Wüst Olympisch goud winnen op de 1.500 meter. Een wereldprestatie.

Spreek vervolgens (terug in de collegekamer) in driehoeksverband met voorzitter Vera Bergkamp en griffier Simone Roos van de Tweede Kamer over een aantal actuele zaken. Bereid me samen met de eerdergenoemde raadsgriffier voor op de vergaderingen van het presidium van de gemeenteraad en het fractievoorzittersoverleg (FVO) van morgen. Heb aan het begin van de middag een overleg met gemeenteraadslid Fatima Faid (Haagse Stadspartij) en dezelfde Lilianne Blankwaard. Sta de NOS te woord. Op de loopbrug in het Atrium heeft Ireen Oostveen zich met camera opgesteld. Zij heeft vragen over een lopende zaak van het landelijk parket. Maak duidelijk dat de onduidelijkheid die nu boven ‘de markt’ (dat wil zeggen de Haagse gemeenteraadsverkiezingen) hangt, voor niemand goed is.

Praat samen met wethouder Anne Mulder bij met Marja de Jager en Matthijs Paardekooper van de ANWB. Onderwerp van gesprek is de nieuwe behuizing van de ANWB en de bespreking daarvan in de gemeenteraadscommissie Ruimte en de gemeenteraad. In dezelfde collegekamer volgt een vergadering van de staf veiligheid. Praat bij met Hoessein Alkisaei van Nederland Maakt Impact. Leuk hem weer te zien en te spreken. Maak kennis met Pieter Scholten, de nieuwe voorzitter van MKB Den Haag. Verheug me op onze samenwerking. Ontvang aan het eind van de middag in de collegekamer beeldend kunstenaar Nico Heilijgers, Paulien Breslau, medewerker Culturele Zaken van de gemeente Utrecht en de fotograaf Han Ernest. Als oud-burgemeester van Utrecht wordt er van mij naar aloude traditie een portret gemaakt dat komt te hangen in de eregalerij in het Stadhuis aldaar. Aan de keuze voor de kunstenaar die het portret maakt, is een competitie verbonden. Uit de 49 schetsen voor een portret heeft de jury (samen met mij) Nico gekozen om zijn schets verder uit te werken. Heb in de tussentijd nader kennisgemaakt met Nico en vanmiddag is het dan zover. Het moment suprême waarop ik het voltooide portret mag zien. Nico heeft het meegenomen naar Den Haag, zodat ik het voor de onthulling even kan zien. Probeer het moment nog even uit te stellen door met elkaar terug te kijken op de totstandkoming. Dat is met dit gezelschap aangenaam. Erg fijn ook dat Han Ernest erbij betrokken is. Ben blij met het eindresultaat. Hierover later meer op 17 februari, als ik mag bijdragen aan de officiële onthulling door burgemeester Sharon Dijksma.

Heb ’s avonds telefonisch contact met gemeenteraadslid Frans de Graaf (VVD), met de gemeentesecretaris en met ambtgenoot Femke Halsema (Amsterdam). Neem langs digitale weg deel aan de Algemene Vergadering van de Werkgeversvereniging Samenwerkende Veiligheidsregio’s (WVSV) en aan een extra vergadering van het veiligheidsberaad. De maandag vloog voorbij.