Maandag 7 september

Wandel in alle vroegte in de wijk. Fiets vervolgens naar het Stadhuis. Begin met m’n wekelijks overleg met naaste medewerkers. Loop via de brug naar de raadzaal, waar de vergadering van de driehoek plaatsvindt. Vanuit de politie zijn Tolga en Anil aanwezig om een toelichting te geven op de actualiteit. AC (Algemeen Commandant) Marcel informeert ons over het verloop van de demonstraties. Bij een van de agendapunten is wethouder Hilbert Bredemeijer te gast. Heb na afloop de wekelijkse vergadering van de staf Veiligheid in de collegekamer. Maak aan het eind van de ochtend in de foyer bij de raadzaal op de eerste verdieping kennis met tien WO-trainees van de gemeente Den Haag die onlangs aan hun tweede, tevens laatste, jaar van het traineeshipprogramma zijn begonnen. Delen in een brief hun ervaringen en observaties van hun eerste jaar met mij. Judith ten Have en begeleider Linda Oranje geven een toelichting op de inhoud van de brief en de invulling van het traineeshipprogramma. Wens ze succes met de voortzetting van de training en hoop ze nog eens te kunnen zien en spreken.

De voormiddag staat in het teken van het werk van de onderzoekscommissie screening (maak daar samen met de dames Joan Leemhuis-Stout en Kitty Nooij deel van uit). Met begeleiding van Ronald van der Mark en Fabiënne Röben (Berenschot) maakt de onderzoekscommissie uitvoerig kennis met de kandidaat-wethouder. Wordt vervolgd. Bezoek in de loop van de middag Madurodam. Burgemeester Busra en Huib Bartels van het Madurodam Kinderfonds ontvangen me bij de ingang aan het George Maduroplein. In een zaal op de eerste verdieping met uitzicht op het park, zitten de nieuwe wethouders (tien middelbare scholieren uit Den Haag), in aanwezigheid van familie en vrienden, klaar om een pitch te houden. In 2,5 minuut krijgen alle collegeleden de mogelijkheid om te vertellen wat zij het komend jaar willen doen om de wereld om ons heen nog ietsje mooier te maken. De jury, bestaande uit alle medewerkers van Madurodam, kiest Cas (15) als nieuwe (69e) burgemeester en Ana als zijn loco. De officiële installatie volgt. Vertrekkend burgemeester Busra legt het ambtsketen af, plaatst het ambtsketen op een blauw kussen dat ik vervolgens mag doorgeven aan de nieuwe burgemeester Mooie symboliek. Wens het nieuwe college heel veel succes en plezier met hun werk (‘Stap uit je bubble en empathie in actie’).

Race terug naar het stadhuis. Zit als VNG-voorzitter de tweewekelijkse (online)vergadering van de (inter)bestuurlijke klankbord groep Corona voor. Maak in de collegekamer kennis met vier ‘bouwers van het vreugdevuur Scheveningen, Wesley, Ab, Armando en Kevin. Kennismaking verloopt plezierig. Avondeet met bestuursadviseur Marja Bolier kort aan de Gedempte Burgwal bij Songkhla en fiets door naar huis. In de loop van de avond bellen minister Ferd Grapperhaus en wethouder Boudewijn Revis naar aanleiding van de actualiteit.