Maandag 8 augustus

Wandel in alle vroegte in de wijk. Begin deze zonnige week met een aantal werkbezoeken in Loosduinen en Kijkduin. Tref Kevin (kabinetszaken) aan bij graan- en zaadhandel ‘De Zwarte Vogel’. Het is al gezellig druk met een aantal vaste klanten die aan de koffie zitten. Word aan de Mangaanstraat ontvangen door eigenaar Charles de Zwart en de broer van zijn vader, Oom Albert. Charles’ dochter Pamela, van groenten- en fruitkiosk ‘De verwennerij, by Pam’ aan het Bankaplein, komt ook even gezellig langs met twee bakjes kruisbessen.  My favourites. Heel aardig.

De Zwarte Vogel is een leverancier van een groot assortiment artikelen voor de post- en sierduivensport. Ben als zoon van een duivenmelker goed bekend met de sport (‘M’n Pa ging tot zijn overlijden afgelopen 5 juni altijd naar de collega’s van Charles, de Gebroeders Fanger in Badhoevedorp’). Charles neemt mij mee door de winkel, het magazijn en laat de duivenhokken op het dak zien. Tussendoor vertelt hij gepassioneerd over zijn levenswerk als ondernemer.

Bezoek aansluitend ‘De Vogelkelder Avonturia’ aan de Kerketuinenweg. Word bij binnenkomst hartelijk ontvangen door de broers Jimmy en Donald en hun moeder Emilie Huijbers. Zo’n 45 jaar geleden startte Emilie samen met haar inmiddels overleden man Jan een dierenzaak met voornamelijk vogels in de kelder van hun toenmalige woning. In de loop van de jaren groeide de zaak uit tot een grote en bijzondere dierenspeciaalzaak op deze locatie. De ‘winkel’ (een soort Efteling) is ingedeeld in zes werelden. Elk ‘huisdier’ heeft zo zijn eigen wereld. Voor de kinderen is er een ‘mini Zoo’. Afgelopen maart won Avonturia ‘De Haagse Parel’ in de categorie ‘Familiebedrijven’. Tijdens de rondleiding door de zaak ontmoet ik een aantal andere familieleden (schoonzus, dochter en tante). Zij zetten zich allemaal met passie in voor de zaak. Wens Jimmy, Donald en Emilie bij een afsluitende kop koffie veel succes. Ga na afloop op de foto met de hele club. Een inspirerend bedrijfsbezoek. Wordt vervolgd.

Meteen door naar landgoed Ockenburg. Tref op de parkeerplaats aan de Monsterseweg Georgette Leltz, directeur van het Nationaal Park Hollandse Duinen bij Dunea. Samen lopen we richting de entree van natuurpark ‘Het Solleveld’. Daar sluit duinwachter Ruben van den Driest aan. Gaan aan de wandel. Georgette en Ruben vertellen over dit bijzondere en kwetsbare duingebied dat onderdeel is van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Prachtig.

We lopen onder andere langs open stukken met heide die al gedeeltelijk in bloei staan. Neem afscheid van Georgette en Ruben en stap op de groengele Haagse Stadsfiets die klaar staat.

Fiets om het landgoed heen naar de Biesieklette in Kijkduin. Daar staat Charlotte van Solinge klaar. Charlotte werkt bij DB-evenementen en verzorgt een werkbezoek aan een aantal ondernemers en winkeliers in ‘nieuw’ Kijkduin.

Beginnen bij strandpaviljoen Beachhouse Kijkduin aan Strand Zuid. Ondernemer Sander Meijer ontvangt me en praat me bij over de actualiteit. Gebruik ondertussen buiten op het terras de lunch. Wandel na afloop terug het duin op voor een bedrijfsbezoek aan Pavarotti aan het Deltaplein. Begroet Don Bogaart. Hij leidt me rond door de spikslinternieuwe zaak. Proef als toetje van een bolletje ijs van het prijswinnende ‘Guilty pleasure’.

Ontmoet iets verderop Volker Vedder van de Chase Fashion store. Volker is een van de ondernemers die al vele jaren een zaak heeft op Kijkduin. Trots laat hij de winkel zien die, naast kleding, ook een gedeelte horeca bevat. Krijg van de Portugese Louisa zelfgemaakte ‘Pasteis de Nata’. Heerlijk. Verlaat de winkel en loop de Daily Taste in. Het is een fraai vormgegeven Food Court met een gevarieerd aanbod van vis, vlees, groente, kaas en noten, een supermarkt, toko, sushi, snacks, ijssalon, koffie, vers brood en een aangrenzende lunchroom. Begroet onderweg de verschillende winkeliers die een belangrijke rol spelen in de uitstraling en aantrekkelijkheid van Kijkduin. Spreek onder andere met de Spakenburgse visboer- en boerin (Seafood Kijkduin) en natuurlijk met de kaasboer (Zuivelhoeve Kijkduin). Sluit af bij The Wine House aan de Deltapromenade. De jonge en ambitieuze eigenaar Ruben Dorland, 23 jaar, laat mij trots zijn zaak zien. Krijg ook iets te proeven. Inspirerend om op deze manier een toekomstige generatie winkeliers en ondernemers bezig te zien.

Stap op de fiets voor een laatste stop bij strandpaviljoen Pier32 aan het Zuiderstrand. Tref ook hier een jonge gedreven ondernemer. Maak kennis met Janneau Meijer (die ook aan de Goudsbloemlaan een zaak heeft). Janneau vertelt over hoe de zaken er nu weer voor staan na die verwoestende windhoos van afgelopen februari. Destijds heb ik meteen met eigenaar (en tandarts) Peter Jonker contact gehad. Wilde weten en zien hoe het nu gaat. Gelukkig hebben ze een tijdelijke oplossing gevonden (geleend van het Museumplein in Amsterdam) om het zomerseizoen te kunnen draaien. Wens Janneau en zijn medewerkers veel succes. Fiets door de prachtige duinen terug naar huis. Zeg Kevin gedag.

Duik in de stukken voor morgen en woon aan het begin van de avond online de vergadering bij van het veiligheidsberaad. Koppel na afloop terug aan Esther, Annet en Hans van de directie van de veiligheidsregio Haaglanden.