Maandag 8 februari

Een nieuwe week begint. De sneeuw onderweg tijdens mijn ochtendwandeling is (veel) minder ongerept dan gisteren. Toch een lekkere winterse wandeling bij -5°C. De weersomstandigheden en de logistieke gevolgen die dat heeft maken dat ik de hele dag vanuit mijn werkkamertje in mijn appartement mijn werkzaamheden verricht. Het is niet anders. Begin met een digitaal ‘secaba’overleg met m’n naaste medewerkers. Hoofdofficier van Justitie Michiel Zwinkels belt in alle vroegte in verband met een actualiteit. Een vergadering van het regionaal voorbereidend bestuurlijk overleg COVID-19 en een vergadering van de lokale driehoek volgen. Daarna vindt de wekelijkse vergadering van de staf Veiligheid plaats.

Heb rond het middaguur een overleg, samen met raadsgriffier Lilianne Blankwaard-Rombouts en Jaap van Oeveren (ook van de raadsgriffie), met Sabine van Zuydam, Evert Jan Kruijswijk Jansen, Emilie Stumphius, Daan Jacobs en Marcel Boogers (allen van het bureau Necker van Naem). Bespreken de gemeenteraadsconferentie van 29 januari na. Praat telefonisch bij met gemeentesecretaris Ilma Merx. Heb een uitvoerig telefonisch overleg met ambtgenoot Michel Bezuijen (Zoetermeer). Woon ‘s middags het begin bij van de eerste vergadering van het Veiligheidsberaad van vandaag. Minister Ferd Grapperhaus is hierbij aanwezig. Verlaat de vergadering om een thematische commissie (‘policy council’) van de wereldkoepel van gemeenten UCLG toe te spreken. ‘Opportunities for all, Culture & City Diplomacy’ is het thema van de commissie. Geef samen met collega co-chair van de commissie, Souad Ben Abderrahim (burgemeester van Tunis), de aftrap. Vraag aandacht voor ‘city diplomacy’, internationale solidariteit, duurzame ontwikkeling en de vredesagenda – het zijn belangrijke onderwerpen voor VNG International, de VNG én Den Haag die bovendien uitstekend passen bij de focus van deze commissie. Het is niet vanzelfsprekend dat er aandacht blijft voor dit soort onderwerpen in tijden van (sociaal-economische) crisis. Terwijl het juist nu belangrijk is ook internationaal de samenwerking en de verbinding te blijven zoeken. Vrede en veiligheid zijn altijd de basis, ook lokaal. Blijf me hiervoor inzetten, in eigen stad en binnen de UCLG.

Later in de middag volgt de tweede vergadering van het Veiligheidsberaad. Neem ook aan deze vergadering vanuit mijn werkkkamertje deel. Wethouder Hilbert Bredemeijer belt. Praat tenslotte digitaal bij met Sharon Dijksma – mijn ambtsopvolger in Utrecht. Leuk om te doen. De avond vult zich voor een groot deel met het lezen van de (college) stukken van morgen.