Maandag 8 januari

Even na vijven vannacht belt Simone met het verdrietige nieuws dat eerder vannacht na een lange ziekteperiode haar moeder is overleden. Wens haar en haar familie alle goeds en sterkte. Beroerd begin van de week. Het heeft gevroren en dat is onderweg naar het zwembad te merken. Begin op het Stadhuis met het secaba-overleg met een aantal naaste medewerkers. Zit achtereenvolgens de vergaderingen van de driehoek en de staf Veiligheid voor. We blikken terug op de jaarwisseling. Veel ging goed, maar er zijn ook evaluatiepunten. De actualiteit vraagt om direct ook vooruit te kijken naar wat deze week en verder komen gaat.

Aan het eind van de ochtend komt Mauk Bresser, de landelijk voorzitter van de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD), langs. Mauk informeert me over zijn plannen voor het komend verenigingsjaar en in het bijzonder over de lustrumactiviteiten van de JOVD. Praat bij met good old John Elffers, de E van AEF. De voormalige hockey-international is nog steeds actief en doet allerlei interessante klussen. Bijzonder gesprek met een geweldige man. Spreek met Monica van Berkum en Jorrit Hoekstra over het thema migratie in de meest brede zin van het woord. Sta samen met plv. woordvoerder Annelou van Egmond de Volkskrant-journalisten Nathalie Huigsloot en Abel Bormans te woord. Praat informeel bij met wethouder Robert Barker. Bespreek met gemeentesecretaris Ilma Merx en enkele medewerkers een intern dossier. Er is werk aan de winkel.

Bezoek aan het eind van de middag de Hof van Ostade-woningen, oftewel het midden in de Schilderswijk gelegen Joodse Hofje. Hier wonen in een paar smalle straatjes veel Joodse mensen. Een gezamenlijke stichting beheert de woningen. Een van mijn eerste bezoeken als burgemeester van Den Haag was aan dit bijzondere hof. Ben er sindsdien met enige regelmaat op bezoek geweest. Laat me informeren over hoe het er nu is door bestuursleden Robert Kiek en Ronny Naftaniel van de stichting. Spreek met bewoners over hun zorgen over en de effecten van de actualiteit in het Midden-Oosten. Raouf leidt me rond in zijn bovenwoning. Het ziet er gezellig (en knus) uit. Raouf is erg blij hier te kunnen wonen en is nog volop bezig met het inrichten. Wandel vervolgens met bewoners en vertegenwoordigers van de politie naar wijkcentrum De Mussen aan de Hoefkade. Maak (nader) kennis met aantal bewoners en beantwoord vragen. In het Nederlands en in het Engels. Daar zijn ook ‘mijn’ mensen van veiligheid. Charmaine, Dagmar en Liesbeth (allen van de directie Veiligheid) onderhouden contacten in de wijk en met de verschillende religieuze en levensbeschouwelijke organisaties.

Wip op uitnodiging van gemeentesecretaris Ilma Merx aan bij een nieuwjaarsontvangst van de bestuursdienst. Luister in Foyer 1 in Amare aan het Spuiplein met plezier naar haar nieuwjaarstoespraak.

Bezoek aansluitend op uitnodiging van de Gouverneur der Residentie (Annelore Roelofs) haar nieuwjaarsontvangst in de Mesdagzaal van Pulchri Studio aan het Lange Voorhout. Begroet veel goede bekenden, vooral uit militaire kringen.


De Gouverneur der Residentie is verantwoordelijk voor al het militair ceremonieel in Den Haag, bijvoorbeeld rond Prinsjesdag. De functie van Gouverneur der Residentie bestaat sinds 1813 en is sinds 1962 een verantwoordelijkheid van de Commandant Koninklijke Marechaussee.


Duik, ’s avonds terug thuis, in de stukken voor morgen. Voorzie het boek ‘Klaar voor elke crisis’ van Tom Compaijen van een aanbeveling. Het boek verschijnt 9 februari. Bel met m’n broer Koos en m’n moeder in Edam. Onderwerp: Ma’s gezondheidsperikelen.