Maandag 8 maart

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Deel op mijn Instagram een link naar de website van de Haagse Vrouwendagen. Licht twee vrouwen uit die ik goede voorbeelden vind: Esther Lieben, directeur van de veiligheidsregio, commandant van de Brandweer Haaglanden en Overheidsmanager van het Jaar 2020. De tweede vrouw is Miriam van der Meyde. Zij is op dit moment de enige vrouwelijke Officier van Dienst bij onze brandweer. Heb veel respect voor het werk van deze vrouwen. Ochtendwandel in alle vroegte en ga richting Stadhuis.

Begin de nieuwe week met het digitale ‘secaba’overleg met een aantal naaste medewerkers. Iets vroeger dan gebruikelijk in verband met een extra (digitale) vergadering van het Veiligheidsberaad. Bereid me hierna in de raadzaal voor op de vergadering van het RBT morgenochtend. Het RBT is het Regionaal BeleidsTeam van de Veiligheidsregio Haaglanden. Zit aansluitend de vergadering van de lokale driehoek voor. Districtschef van de politie Anil brengt ons op de hoogte van de actualiteit. Heb telefonisch overleg met Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland.

Loop terug naar de collegekamer voor een vergadering van de staf veiligheid. Rond het middaguur zit ik via MS Teams de vergaderingen voor van de stuurgroep RIEC (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum) en als regioburgemeester het dagelijks bestuur van het RBO (Regionaal Bestuurlijk Overleg) van de politie eenheid Den Haag. Spreek met mijn ambtgenoten van Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Delft, Westland, Leiden, Lisse, Westland, Alphen aan den Rijn, Krimpenerwaard, Pijnacker-Nootdorp, Katwijk en Gouda. Ook een vertegenwoordiger van de Belastingdienst, de politiechef en de hoofdofficier van justitie nemen aan de vergaderingen deel. Marlies Koppers staat me bij.

Ontvang ‘s middags Marieke Bolle, voorzitter van de stichting Haags Straatnieuws, en fotografe Henriëtte Guest, die sinds 1997 als freelancefotograaf voor Straatnieuws Den Haag/Rotterdam werkt. Online nemen de bestuursleden Maarten Brakema, Rob Schuitema en Natascha Frensch deel aan de kennismaking. Word officieel ‘benoemd’ tot ambassadeur van Straatnieuws. Marieke bezegelt de benoeming door het overhandigen van het Straatnieuws mondkapje. Een mooi initiatief om aandacht te kunnen geven aan een vaak vergeten groep mensen.

Foto: Henriette Guest

Maak samen met raadsgriffier Lilianne Blankwaard-Rombouts en bestuursadviseur Bernadette kennis met coach en adviseur Niek Zwinkels. Niek traint de raadscommissievoorzitters. Vandaar. Race richting Utrecht. Zit onderweg als VNG-voorzitter de vergadering van de Bestuurlijke Klankbordgroep COVID-19 voor. Neem aan het eind van de middag voor de tweede keer vandaag deel aan een vergadering van het Veiligheidsberaad. Dit keer fysiek in de Statenzaal van het provinciehuis Utrecht aan de Archimedeslaan. Aan het begin van de avond volgt in de Blauwkapelzaal tijdens het avondeten een informeel overleg met de ambtgenoten uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven. Heb ‘s avonds, inmiddels terug thuis in Den Haag, een overleg via MS Teams met mijn VNG-collega’s Leonard Geluk en Peter Heijkoop. Hoewel al laat duik ik toch nog even in de stukken voor morgen en Hoofdofficier van Justitie Michiel Zwinkels belt in verband met een actualiteit.