Maandag 8 mei

Trek m’n zwembaantjes aan de Klatteweg. Op het Stadhuis begin ik om half negen met een vergadering van het secaba (secretariaat, communicatie, bestuursadvisering en kabinet), gevolgd door een vergadering van de driehoek. Bespreek met de driehoek de actualiteit. Kijk bovendien terug op het geslaagde bezoek van president Zelensky van Oekraïne afgelopen week. Breng namens het kabinet de complimenten over aan alle partijen die bij de (veiligheids)organisatie van dit lastminute bezoek betrokken waren. Uit in dit overleg ook mijn zorgen voor onze stad als gevolg van het pro-forma hoger beroep dat is aangetekend in de zaak Richard de Mos e.a. Spreek de wens uit dat er snel duidelijkheid wordt geboden.


78 jaar geleden ontwaakte Den Haag uit een nachtmerrie. Eindelijk was onze stad weer vrij, na vijf afschuwelijke jaren. De Slag om de Residentie in 1940 was bijzonder hevig geweest. Veel militairen verloren hun leven. Daarna was Den Haag het centrum van het kwaad geworden: de nationaalsocialisten vestigden hier het zenuwcentrum van hun terreurapparaat. Vanuit Den Haag coördineerden zij de moord op de Nederlandse Joden, waar meer dan twaalfduizend Hagenaars het slachtoffer van werden. Een kwart van de Haagse bevolking werd door de bezetter uit hun huizen verdreven om plaats te maken voor de Atlantikwall. Duizenden Haagse mannen voerden zij weg als dwangarbeider. En de Hongerwinter eiste ook hier een hoge tol: nog in de dagen na de bevrijding stierven er mensen. Bovendien had de lancering van V2-raketten aan het einde van de oorlog rampzalige gevolgen. Het bombardement op Bezuidenhout is daarvan het meest schrijnende voorbeeld. Kortom, Den Haag kon opgelucht ademhalen toen het uur van de bevrijding sloeg. De mannen van de Prinses Irenebrigade viel de eer te beurt om als eerste geallieerde eenheid onze stad binnen te rijden.


Ben rond half elf bij de Grote Kerk. Vandaag herdenkt Den Haag de aankomst van de Prinses Irenebrigade bij de plaquette aan de Grote Kerk. Thijs van Leeuwen treedt in de Van Assendelftkapel op als ceremoniemeester. Verder zijn aanwezig majoor Kenneth Spiertz (plv. regimentscommandant Garderegiment Fuseliers Prinses Irene), generaal-majoor Hans van der Louw (voorzitter Vereniging Officieren Garderegiment Fuseliers Prinses Irene en oud-chef Militair Huis van Z.M de Koning), brigade-generaal b.d. Arie Vermeij (voorzitter van de stichting Brigade en Garderegiment Prinses Irene), brigade-generaal b.d. Guus van Leeuwe (oud-regimentscommandant Garderegiment Prinses Irene), twee leden van het Haagsch Studenten Schutterskorps en Thijs van Vlijmen (initiatiefnemer plaquette) samen met zijn echtgenote en kleinzoon. Spreek de aanwezigen toe en leg namens het gemeentebestuur een krans. Een sobere plechtigheid in een intieme setting. Krijg na afloop van Thijs van Vlijmen zijn boek ‘Herrijzend Nederland’ ten geschenke.

Wandel aansluitend naar de Hartogstraat. Breng op uitnodiging van Martesano Biliosa een bezoek aan de Click Corner van de stichting Click Jongeren. Martesano en Daisy vertellen me over hun inzet voor jongeren in de hele stad. Ze gebruiken daarvoor onder andere de welbekende Click-tuktuk. Door naar de jongeren toe te gaan, proberen ze hen te ondersteunen in hun ontwikkeling, op weg naar school of werk. Inspirerend.

Eet rond het lunchuur een broodje op de negende verdieping van het Paleis van Justitie aan de Prins Clauslaan. Maak samen met de hoofdofficier van justitie Margreet Fröberg kennis met de kandidaat voor de opvolging van Paul van Musscher als politiechef. Mevrouw Lohuis doet me in- en uitgeleide.

Praat het begin van de middag in het Vredespaleis bij met Marcin Czepelak, secretaris-generaal van het Permanente Hof van Arbitrage. Bewonder na afloop in een van de kelders een fraai schilderij van Koningin Wilhelmina op jeugdige leeftijd.

Werk buiten in de paleistuin opnieuw mee aan het werk van de filmploeg van Blitz Projects in verband met de video die zij maken voor de internationale bezoekers en relaties van onze stad.

Race door naar de Nassaulaan. Heb in het pand van de VNG een bilateraal overleg met algemeen directeur Leonard Geluk. Zit om half vier via MS Teams een extra vergadering van het VNG-bestuur voor en daarna een vergadering van de zogenoemde klankbordgroep van gemeenten waarin wij een groot aantal vertegenwoordigers van (groepen) leden bijpraten over de actualiteit. Doe dit digitaal vanuit ruimte Saba. Praat na met m’n woordvoerder Angela de Jong en assistent Naut Kool. Het eind van de middag en het begin van de avond gaat op aan een bijeenkomst van de Denktank Nederland2040. Wandel daartoe naar het naastgelegen museum Sophiahof. Wisselen van gedachten over het toekomstbeeld voor Nederland 2040 en de wens voor een krachtig, groen en menselijk Nederland.

Besteed ten slotte aandacht aan het 25-jarig bestaan van drukkerij Colorworks.

Directeur Fred van Hoorn en echtgenote Carolien Nobel ontvangen mij op de rode loper die is uitgerold bij PIP aan de Binckhorstlaan. Zo’n 250 gasten zijn aanwezig. Groet Freds moeder en PIP-directeur David Schoch. Wens Fred en Carolien van harte geluk met de ontwikkeling van het bedrijf. Zij zijn actief als sponsor van verschillende sportclubs en goede doelen. Overhandig samen met Fred een cheque aan KNRM Scheveningen. De vrijwilligers Arie Verbaan en Sjoerd Baarda nemen de cheque graag in ontvangst. De maandag vloog voorbij. Hoor bij thuiskomst dat ADO vanavond met 4-2 verloor van Jong Ajax. Jammer.