Maandag 8 november

Fiets ‘gewapend’ met mondkapje, geprinte QR-code en print van paspoort naar het zwembad. Het is wennen allemaal. Er wordt bij binnenkomst niet naar gevraagd. Na afloop zie ik dat inmiddels een beveiligingsmeneer bij de ingang klaarzit om naar de QR-codes te vragen. Fiets naar huis, kleed me om en reis naar H.V.V. Laakkwartier aan de Jan van Beersstraat. Neem samen met wethouder Saskia Bruines deel aan het ondernemersontbijt in Laak. De zaal zit vol. Vind een zitplaats naast Leo van het gelijknamige koffiehuis (aan de Oudemansstraat). Jurienne Hollaar (bedrijfscontactfunctionaris Laak) en stadsdeeldirecteur Lawrence Eghosa zijn er. Ondernemers vertellen iets over hun werk. Iris pitcht enthousiast over haar werk als ‘ervaringsontwerper’, Anja legt uit wat de Haagse Hogeschool voor de ondernemers kan betekenen en Raoul vertelt over de Haagse sportcentrale als campus voor Haags toptalent. Prima bijeenkomst.

Heb op het Stadhuis vergaderingen van de staf burgerzaken en de driehoek. Loop naar de Raadzaal om ambtgenoten uit Libanon en Jordanië toe te spreken. Ze zijn in Den Haag in het kader van het UN Strong Cities Network. Een initiatief bedoeld om steden van elkaar te laten leren in hun reactie op haat, polarisatie en extremisme. Iets waar Den Haag ook mee te maken heeft. Ben blij met het bezoek van de delegatie. Maak kennis met de burgemeesters van Saïda, Tripoli en Majdal Anjer uit Libanon en de burgemeesters van Irbid, Al Zarqaa’ en Al Karak uit Jordanië.

 

Zit aan het eind van de ochtend de vergadering van de staf veiligheid voor, neem een filmpje op voor good old Han van den Berg die vele jaren, samen met haar collega Nuria, mijn werkkamers verzorgde en geef een interview aan Menno Bentveld van Radio 1 over de Week van Respect. Geluidstechnicus Skye Rae verzorgt de verbinding. Overleg (via MS Teams) met Eline Tops, de nieuwe chef kabinet. Spreek met een bewoner die nog niet zo lang geleden een ingrijpend verkeerongeval heeft moeten meemaken van zijn dochtertje. Vader en dochter gaan moedig voorwaarts. Tegelijk ‘is er een leven van voor en na het ongeluk’. Heb bewondering voor hun kracht. Ontvang een inwoner die zijn ervaringen met de gemeente over verschillende zaken met mij wil delen.

Begroet ’s middags in de collegekamer kolonel der Marechaussee Bert Wassenaar en kolonel Hans Veenhuijzen. Al meer dan 25 jaar vervult Bert de functie van stalmeester van Z.M. de Koning. Per 1 december draagt hij zijn functie over aan Hans Veenhuijzen. Goed om alvast kennis te maken. Met name bij grote ceremoniële optredens van leden van het Koninklijk Huis – denk bijvoorbeeld aan Prinsjesdag – stemmen we veel met elkaar af. De stalmeester is verantwoordelijk voor de verplaatsing van de ‘principalen’ en samen zorgen we ervoor dat dit op een soepele manier gebeurt. Tijdens de verbouwing van het Binnenhof, zal dit de komende jaren overigens een interessante uitdaging zijn.

Heb telefonisch overleg met ambtgenoot Jules Bijl (Leidschendam-Voorburg). Ontvang goede bekende Eva Lemaier. Ze neemt deel aan het oriëntatieprogramma op het burgemeestersambt van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Ga met Eva op werkbezoek bij onze brandweerkazerne aan de Dedemsvaartweg. Het is de hoofdvestiging van de Brandweer en de plek van waaruit brandweercommandant Esther Lieben haar organisatie aanstuurt. Zij ontvangt ons allerhartelijkst. We lopen naar de vleugel waar de A-ploeg gedurende 24 uur dienstdoet. Het ziet er allemaal spic en span uit. Het wordt mij al snel duidelijk dat brandweerlieden niet alleen beschikken over een groot vakman/vrouwschap maar ook breed inzetbaar zijn. Krijg een rondleiding door de uitrukgarage. Robert van den Oever vertelt mij over de rol van de Officier van Dienst, de planning van de roosters en de inzet van voertuigen. Dan naar het technisch hart van de Brandweerorganisatie. Zie in de onderhoudswerkplaats hoe met de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt gewerkt aan het onderhoud van de adembeschermingsapparatuur. Van levensbelang. Sluit af in de garage waar John Kardeol trots vertelt dat de brandweer Haaglanden veel van het onderhoud aan de voer- en werktuigen geheel in eigen beheer in de garage kan uitvoeren. Spreek tenslotte met ‘de monteur van de week’ die 24/7 klaar staat om bij uitval een reddingvoertuig direct te repareren dan wel te vervangen.

brandweer

Geef aan het eind van de middag in het kader van de Nationale Week van Respect een gastcollege op het ROC Mondriaan aan de Koningin Marialaan. Anita Deijk doet me in- en uitgeleide naar het lokaal. Spreek onderweg alvast, op verzoek van Chloë Smit, een paar woorden voor de camera die in de ‘aftermovie’ worden verwerkt. Ongeveer 45 leerlingen van de opleiding Horeca en Facilitaire Dienstverlening zitten klaar in de kleurrijke Mondriaanzaal. Kan meteen van start. Hoop door vragen te stellen interactie op gang te krijgen. Hoe begroet je elkaar, hoe spreek je elkaar aan of ben je zelf wel eens op een vervelende manier aangesproken? Het was hard werken, maar hoop dat het heeft bijgedragen aan iets meer bewustzijn over hoe makkelijk het kan zijn om op een respectvolle wijze met elkaar om te gaan. Eva knikt instemmend als wij afscheid nemen.

Spreek aan het begin van de avond in de Raadzaal met leden van de Federatie Islamitisch Overleg (FIO), het Samenwerkingsverband Islamitische Organisatie Regio Haaglanden (SIORH), Diyanet en een aantal moskeeën in Den Haag. Gesprek gaat over de onrust die is ontstaan naar aanleiding van berichtgeving over heimelijke onderzoeken in moskeeën. De gemeente Den Haag heeft daar nooit opdracht toe gegeven. Wisselen ook van gedachten over de inzet van moskeeën tijdens crises, zoals corona en de grote brand aan de Wouwermanstraat, in de aanpak van eenzaamheid en het schoonhouden van de buurt. Een uur is eigenlijk te kort. Spreken af in het nieuwe jaar weer samen te komen.

Ontvang in de collegekamer de oprichtster van het G100 netwerk. Het netwerk bestaat uit 100 vrouwen uit de hele wereld die zich inzetten voor gendergelijkheid. Maak kennis met oprichtster Harbeen Arora. Madi Sharma en Karen Duys vergezellen haar. Wens hen alle goeds bij hun missie voor gendergelijkheid. Bel ’s avonds met wethouder Anne Mulder, ontvang makelaar Vivian Goudsmit bij mij thuis (krijg het boek ‘De snelle bakplaat’ van haar kado) en heb via MS Teams een vergadering van de onderhandelingsdelegatie kabinets(in)formatie van de VNG. Praat na afloop telefonisch bij met ambtgenoot Theo Weterings (Tilburg).