Maandag 9 mei

Ochtendwandel in de wijk. Begin de werkweek even voor achten bij de Hofvijver. Het is vandaag de dag van Europa, waarop velen stil staan bij de historische Schumanverklaring uit 1950. Deze verklaring vormt de basis van de totstandkoming van de Europese Unie. Daarom wappert vandaag op heel veel plekken de Europese vlag. Hijs samen met de Franse ambassadeur Z.E. Luis Vassy, de vertegenwoordiger van de Europese Commissie in Den Haag Didier Herbert, een aantal scholieren en studenten en de medewerkers Evalien Timmers en Merijn Suijkerbuijk (‘Ik ga in Utrecht werken’) de vlaggen bij de Hofvijver. Mooi signaal, want het is meer dan ooit nodig de boodschap van vrede en eenheid uit te stralen. Sta na afloop Jeanneau van Den Haag FM te woord.

Foto’s: Henriette Guest

Ga vanaf de Hofvijver naar het Stadhuis. Heb aldaar het secaba-overleg met een aantal naaste medewerkers en een vergadering van de driehoek. Woon rond het middaguur via MS-Teams de vergadering bij van het dagelijks bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Vergaderingen van de staven veiligheid en burgerzaken volgen. Anita Swart (‘Van de grote kamer’) wipt aan. We spreken over onze kleinkinderen. Ontvang in de collegekamer een aantal bewoners van de Damasstraat. Doe dit samen met stadsdeeldirecteur Lawrence, politieteamchef Andres en David (directie veiligheid). Spreken over de overlast die zij ervaren in hun woon- en leefomgeving, met name in aanloop naar en tijdens de jaarwisseling. Maak kennis met Renée Broekmeulen. Zij gaat teksten schrijven voor de VNG.  

Ontvang aan het eind van de middag de nieuwe ambassadeur van India in Nederland, H.E. Reenat Sandhu. First Secretary Richhpal Singh en Kevin Verbaas vergezellen ons. Een aangename kennismaking waarin de uitstekende relaties tussen onze beide landen aan de orde komen. Den Haag is in het vasteland van West-Europa de stad met de meeste inwoners die behoren tot de Indiase diaspora.

Begroet een aantal jongeren van SchuldZero. Het is een initiatief dat zich richt op financiële educatie en het voorkomen van schulden bij onder andere jongeren. Fartun, Imane, Sanjana, Oumaima en Joey vertellen mij hoe belangrijk het is om zicht te krijgen op je eigen geldzaken en hoe zij jongeren op weg helpen om dat inzicht te krijgen. Niet in de laatste plaats omdat een aantal van hen ervaringsdeskundige is. Om meer jongeren te bereiken en de drempel te verlagen om over schulden te spreken, nemen zij een podcast op. Ben benieuwd naar het resultaat. 

Neem s’ avonds, vanuit huis langs digitale weg, deel aan de vergadering van het veiligheidsberaad. Koppel na afloop het besprokene terug aan de leden van de veiligheidsdirectie van de Veiligheidsregio Haaglanden. Bel met Leonard Geluk (VNG), Pieter-Jaap Aalbersberg (NCTV), wethouder Saskia Bruines en m’n Amstelveense badmeester Ivan Bendter.