Vrijdag 1 juli

Korte nacht. Ga in alle vroegte richting Schiphol. Bezoek vandaag en morgen op uitnodiging van de directie van de Tour de France de start van de eerste en de tweede etappe in Denemarken. Bel, op Schiphol aangekomen, met m’n moeder. Begroet programmamanager Ilke Meertens. De voormalig top-beachvolleybalster vergezelt mij vanuit de Haagse afdeling sport. Even later voegt ook de Rotterdamse delegatie zich bij ons. Leuk om de kersverse wethouder sport Faouzi Achbar (hij vervangt burgemeester Ahmed Aboutaleb) en Annemarie Houtman (internationale zaken Rotterdam) te ontmoeten. Ook Peter Blangé, Peter Schouten en Lisette Eijgelsheim van Rotterdam Topsport zijn van de partij. Iets vertraagd vertrekt vlucht KL1127 in een Boeing 737-800 richting Denemarken. Landen rond het middaguur verlaat op Københavns Lufthavne Kastrup. M’n koffer is er redelijk snel dus we kunnen meteen door naar het hotel. Verblijf in het Mariott aan Kalvebod Brygge. Het hotel ligt aan de Syndhavnen, die uitmondt in de rivier de Sont (Øresund).

Check in. Krijg een kamertje op de zevende verdieping. Gebruik dan met beide Peter’s, Lisette, Ilke, Annemarie en Faouzi de lunch. Gaan daartoe in een benauwd, heet en bewolkt Kopenhagen aan de wandel langs de Bernstorffsgade. Gebruiken de lunch bij Uformel. Inmiddels gaat het regenen. Stevig regenen. Gelukkig zijn er paraplu’s voor handen. Wandelen na de lunch naar het ‘Village Départ’ aan de Gyldenlovesgade. Cyrille Tricart van de Tourdirectie leidt ons rond. Begroet natuurlijk Christian Prudhomme. Eervol ook om de Deense premier Mette Fredriksen en mijn ambtgenoot Sophie Hæstorp Andersen (Københavns Overborgmester) te ontmoeten en te spreken.

Lopen vervolgens naar de locatie van de finish. Ontmoet bij de ‘Club Tour de France’ vele goede bekenden uit de wereld van de wielrennerij. Praat onder andere bij met Bart de Vuijst, Martijn van Hulsteijn en Charles Ojalvo. Groet Herman van der Zande. Dit laatste geheel terzijde. Zie de Belg Yves Lampaert de openingstijdsrit winnen van de 109e editie van de Tour de France. Wandel inmiddels langs de H.C. Anderssens boulevard terug richting het hotel. Fris me een beetje op. Bel met bestuursadviseur Sjoukje Volten. ’s Avonds ben ik samen met Faouzi, Ilke, een van de Peters, Marie-Odile Amaury, haar zoon en (schoon)dochter, ambtgenoot Sophie en de Tourdirectie te gast op de Franse residentie aan Kongens Nytorv.

De kersverse ambassadeur Z.E. Christophe Parisot – nog geen twee weken geleden aangetreden – ontvangt ons allerhartelijkst voor het avondeten. Daarmee zet de A.S.O. de aardige traditie van ‘de club van de Tourstartsteden’ voort. Neem na afloop afscheid van Faouzi en Annemarie. Zij hebben morgenmiddag een vroege vlucht en bezoeken daarom morgenochtend het Festivélo in het Fælledparken in Kopenhagen. Lig tegen middernacht in bed. Lange dag – met heel veel regen – zit erop.