Vrijdag 1 maart

En toen was het maart. Ga zwemmen. Werk vanochtend thuis. Heb in alle vroegte uitvoerig telefonisch overleg met directeur Veiligheid Herke Elbers. Verricht achterstallig lees- en schrijfwerk. Bel met Rombout Alkema van de directie Veiligheid. Reis aan het begin van de middag samen met Simone richting Nijmegen. Checken in bij Van der Valk in Lent aan het Hertog Eduardplein. Genieten van het uitzicht vanuit ons kamertje op de 14e verdieping.

Zien Lent, de stad en de omgeving liggen en vlakbij ‘Hof van Holland‘ (een wijk in aanbouw).

Wonen aan het eind van de middag in boekhandel Dekker v.d. Vegt aan de Marikenstraat de presentatie bij van het boek ‘Geketend imago, eerste hulp bij omgangsvormen voor burgemeesters’, geschreven door Ilse Bruls-van Strien en Jolanda Muijlwijk-Eggenhuizen. Leuk om Ilse en Hubert Bruls en hun twee dochters weer te zien. Nu dus in het restaurantdeel van de prachtige boekhandel. De belangstelling is groot. De directeur van de boekhandel Astrid Verhoeven verwelkomt de aanwezigen (“Wij vinden het fijn als u na het laten signeren van het boek de kassa passeert”). Hubert treedt op als moderator (‘de man van’). Jolanda en Ilse vertellen over ’the making of’ het boek. Henrik de Groot (ooit chef kabinet in Den Haag in de tijd van burgemeester Ad Havermans) spreekt als expert over het thema etiquette en omgangsvormen. Vertel er zelf samen met ambtgenoot Renske Helmer (Wijchen) iets over als ervaringsdeskundige (‘slachtoffer van dienst’). Ten slotte spreekt beeldend kunstenaar Marijke van Balen over het thema vanuit cultureel perspectief.

Krijg samen met Renske uit handen van Jolanda en Ilse de symbolische ‘eerste’ exemplaren van het boek overhandigd. Eervol.‘ … Ilse Bruls, mediator, moeder en echtgenote van burgemeester Bruls, schreef samen met Jolanda Muijlwijk, kabinetschef van de gemeente Veenendaal, het boek ‘Geketend imago’. Geketend imago helpt burgemeesters en andere politieke ambtsdragers om in elke situatie de juiste toon aan te slaan. Niet alleen treedt de burgemeester op als boegbeeld en bestuurder, maar ook als crisismanager, communicator en zelfs als burgervader/-moeder …’


Politiechef Karin Krukkert belt, net als Bart Ludwig van de directie Veiligheid. Alweer enige tijd geleden ontvingen wij Ilse en Hubert op Scheveningen. Vanavond zij wij hun gast. Wandelen aan het begin van de avond na afloop van de boekpresentatie naar het nabijgelegen Arsenaal 1824 aan de Arsenaalpoort. Gebruiken er het avondeten. Zeer genoeglijk. Lees, terug in het hotel, dat ADO vanavond met 2-1 won van Jong Ajax.