Vrijdag 1 september

Ga vanochtend na m’n dagelijkse zwembeurt op werkbezoek bij Parnassia aan de Nectarinestraat (Loosduinen). Bezoek de Spoedeisende Hulp Parnassia (Mangostraat) en het Klinisch Centrum Acute Psychiatrie (KCAP) op het uitgestrekte terrein. Stephan Valk, voorzitter van de raad van bestuur, en Richard Prins, bestuurder van Parnassia, verwelkomen me. Spreek met psychiater Anke Spuijbroek over het handelen bij crisissituaties en de ontwikkelingen daarbij. Hebben elkaar al vaak aan de telefoon gehad, goed om er nu een gezicht bij te hebben. Lenny Ploeg is verpleegkundig specialist en al sinds haar 15e actief in de zorg. Loop vervolgens langs de nieuwbouw van sociale huurwoningen op het terrein naar het KCAP. Psychiater Anastasia Lim leidt me hier langs de gesloten afdeling. Indrukwekkend om te zien hoe de medewerkers omgaan met de lastige combinatie van zorg bieden en tegelijk moeilijke omstandigheden het hoofd bieden. Sommigen doen dit al vele jaren.

Heb aansluitend via MS Teams agendaoverleg met chef kabinet Eline en Pauline van het bestuurssecretariaat. Voer telefonisch overleg met goede bekende Jos van der Vegt (voormalig directeur van Ahoy) en aansluitend met Rombout Alkemade (directie Veiligheid). Ben dan inmiddels in Utrecht gearriveerd. Gebruik op uitnodiging van mijn ambtsopvolger Sharon Dijksma de lunch in het Wilhelminapark samen met mijn twee nog levende ambtsvoorgangers Ivo Opstelten en Aleid Wolfsen. Plezierige ontmoeting. Angeliek de Jonge maakt een foto.

En leuk om kabinetschef Mariëlle de Vuijst even te zien en te spreken.

Breng in de loop van de middag, terug in Den Haag, een bezoek aan wijkcentrum Het Trefpunt aan de Tesselsestraat in Duindorp. Doe dat op uitnodiging van Sam Schrevel (Young Leaders) en Luc Priester (Welzijn Scheveningen). Young leaders is een project waarbij trainingen worden gegeven aan jongeren om hen uit te dagen hun eigen kwaliteiten te ontdekken. Vandaag krijgen een aantal jongeren een certificaat voor het succesvol afronden van hun cursus. Word bij de ingang opgewacht en welkom geheten door Sam en Paul van der Veen (Welzijn Scheveningen). Begroet bij binnenkomst een enthousiaste groep seniore dames. Ze zijn gezellig aan het kaarten. Loop via de trap door naar boven naar een ruimte waar de jongeren mij opwachten. De jongeren vertellen waar ze zoal mee bezig zijn geweest, onder andere met het organiseren van een buurtbarbecue. Reik daarna samen met Milou de certificaten en een T-shirt uit aan Cailean, Joey, Gino, Dani en Julian. Ga met ze op de foto en lopen ten slotte naar buiten voor een groepsfoto. Maak daar kennis met de jongste generatie Duindorpers, waaronder Bram met zijn kikker Bart.

Voor vertrek naar mijn volgende afspraak op Scheveningen neemt Sabine (communicatie) een korte videoboodschap van mij op. Hoort erbij. Ga dan weer op stap. Loop via het parkeerterrein bij het Noordelijk Havenhoofd het backstage festivalterrein op van Beatstad. Doe dat op uitnodiging van organisator Arwin Touw. Hoofd veiligheid Kur en Arwin zelve verwelkomen me bij de ingang. Arwin leidt mij, terwijl het licht begint te regenen, rond langs de backstage ruimtes. Het eerste optreden van Prins S. en De Geit staat op het punt van beginnen maar er is nog gelegenheid het podium te bekijken. Langzamerhand stroomt het terrein vol. Arwin praat mij bij over onder andere de geschiedenis van het festival en de logistiek die komt kijken bij de organisatie van dit Haagse feest. Er worden 20.000 bezoekers verwacht. Het festival is al een half jaar geleden uitverkocht. Chapeau. Groet bij de backstagelounge goede bekende Bruno Bruins, hij staat vanavond samen met zijn zoon achter de bar om de crew en vip-gasten van drankjes te voorzien.

Lopen het terrein (eigenlijk: het strand) op. Zwaai naar DJ Dim, een jeugdvriend van Arwin, die het publiek warmdraait. Was graag gebleven om te genieten van de Haagse bands en artiesten, maar heb nog een andere verplichting. Opnieuw in Utrecht. Heb onderweg telefonisch overleg met staatssecretaris Marnix van Rij.

Gebruik het avondeten in stadskasteel Oudaen in het gezelschap van de voormalige Utrechtse wethouders Ineke Herweijer, Annemiek Rijckenberg, Ger Mik, Hugo van der Steenhoven, Jan van Leijenhorst, Ernst Haitsma, Herman Kernkamp en Jaap Zwart. Ook ambtsvoorganger Ivo Opstelten reünieert mee. Praat onderweg terug bij met gemeentesecretaris Gabriëlle Haanen (Utrecht). Zie bij thuiskomst vanaf mijn balkon flarden van de vuurwerkshow van het Beatstad-festival.