Vrijdag 10 juli

Ochtendwandel in de wijk. Begin vandaag in Scheveningen. Bestuursadviseur Bernadette laat me kennismaken met dit stadsdeel. Ze woont er zelf … Fotograaf Martijn Beekman en woordvoerder Jan zijn er ook. Beginnen lopend – gehuld in wapperend poncho net als gisteren – door de Keizerstraat. Drinken een kopje koffie met de medewerkers Isabelle en Wesley (kabinet) bij Appeltje Eitje. Stappen aan het eind van de Keizerstraat op de fiets.

Fietsen en lopen naar het Visservrouwtje en gaan dan over de boulevard richting The Shore. Staan stil bij het monument voor de vijf overleden surfers. Fietsen – in weer en wind – door en stoppen bij de haven(s). Begroet Cees Duvekot van het Havenbedrijf. Zien al fietsend Muzee, Hotelschool The Hague, het Circustheater en museum Beelden aan Zee. Eet onderweg een Haagse Hollandse nieuwe, zonder ui, bij Djill van viswinkel De Lange in de Marcelisstraat.

Zwaai naar (Scheveninger) Gerrit Zalm die aan de wandel is. Toeval bestaat niet. Mooie eerste kennismaking met Scheveningen. De Oude Kerk is ook het eind van het bezoek. Spreek, terug op het stadhuis, in de ‘serie’ kennismakingsgesprekken met wethouder Saskia Bruines.

Draag ook dit jaar in het kader van mijn VNG-voorzitterschap en als co-president van United Cities and Local Governments (UCLG), de wereldkoepel van gemeenten, bij aan een deel van het High Level Political Forum over duurzame ontwikkeling als lid van de Nederlandse delegatie. Deze editie vindt volledig online plaats, via Zoom. Rond het middaguur (Nederlandse tijd) start de Local and Regional Governments Day, met als thema ‘Towards the Localization of the SDGs’. Spreek op verzoek van Emilia Sáiz (Secretary General van UCLG) namens het ‘Precidency’ enkele openingswoorden uit. Benadruk dat we ook in de COVID-19-tijd samen aan de Global Goals moeten blijven werken.

‘Het High-level Political Forum (HLPF) on Sustainable Development is een jaarlijkse bijeenkomst van de Verenigde Naties om de voortgang van de implementatie van de Global Goals of Sustainable Development (SDGs) in kaart te brengen. Dit jaar rapporteren op vrijwillige basis 47 landen. Nederland heeft in 2017 gerapporteerd. Dit jaar wordt er ook aandacht besteed aan de rapportages over de voortgang van lokale SDG-implementatie, de zogenaamde VLR (voluntary local reviews). Dit jaar was er namens Nederland een nationale voortgangsrapportage. Dit rapport is hier te vinden.’

Maak kennis met Damyanti Gena, medewerker bij Informatiebeheer. Volgende week gaat zij met pensioen. Damyanti heeft een boek geschreven over haar vader Baidjoe Gena. Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling en emancipatie van hindoestanen en anderen in de Surinaamse gemeenschap in Nederland. Zij biedt mij het boek – in aanwezigheid van haar dochter – aan. Wat een aardig gebaar. Bel op zijn verzoek met Frans de Graaf, de fractievoorzitter van de VVD.

Begeef me in de loop van de middag naar Schiedam. Woon in de fraaie raadszaal, ‘Aleida’ geheten, in het stadskantoor aan Stadserf de vergadering bij van het Algemeen Bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Krijg uit handen van de plv. directeur Christel Mourik een vrolijk welkomstpakket aangeboden. De vergadering verloopt vlot en in zeer constructieve sfeer. Begroet een groot aantal goede bekenden en natuurlijk gastheer-burgemeester Cor Lamers. Aan het eind van de middag, terug thuis, bellen goede bekende Shula en even later plv. politiechef Paul.