Vrijdag 10 maart

Korte nacht. Laat de zwembeurt voor wat ie is. Hoofdofficier van Justitie Michiel Zwinkels belt in alle vroegte, net als Rombout Alkema (directie Veiligheid). Ontvang thuis de schoorsteenveger voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt. Zit via MS Teams een extra vergadering van de driehoek voor. De vergadering van de driehoek loopt uit. Gooi m’n agenda een beetje om.

Ben aan het eind van de ochtend – in het kader van NL Doet – te gast bij de Erasmusschool aan de Ambachtsgaarde. Word samen met alle acht wethouders ontvangen door Jeanine Wehrmann en Sanne de Kluijver (beiden van JongLeren Den Haag) en schooldirecteur Bianca Heijsteeg. Bianca vertelt over de school.

Ontmoet na het eten van een broodje samen met de wethouders de vakdocenten die lesgeven in de schoolmoestuin. Het is het begin van het tuinseizoen, dus er wordt vooral voorbereidend werk gedaan. Mijn klusje buiten in de tuin – het is nat en koud – is om samen met een aantal leerlingen, meester Ferry en wethouder Mariëlle Vavier bij te dragen aan het in elkaar schroeven van twee grote houten tuintafels.Ook de Haagse samenleving draait dankzij de inzet van velen. Zie en hoor tijdens mijn bezoeken en gesprekken in de stad over heel veel hartverwarmende medemenselijkheid van de circa 185.000 Haagse vrijwilligers. Bij sport- en culturele verenigingen bijvoorbeeld maar ook de inzet van bewoners in hun buurt – van boomtuintje en schaatsplein tot hulp in het ziekenhuis. Dit jaar op 10 en 11 maart krijgt het vrijwilligerswerk extra aandacht én inzet. Medewerkers van veel bedrijven en organisaties sluiten vandaag aan bij een van de duizenden acties van #NLdoet.


Race naar huis. Sjaak van der Tak belt, net als Richard de Mos en Dilan Yeşilgöz. Alle drie naar aanleiding van de actualiteit. Bereid me daarna voor op de ontvangst bij mij thuis van de collegeleden en hun partners. Goed om op deze manier een keer Yvonne, Michiel, Rente, Bettelies, Annie, Nicky en Marcel te ontmoeten en te spreken. Gebruiken met hulp van Eric-Jan Fransen en zijn medewerkers het avondeten. Het gezelschap past precies helemaal aan tafel in mijn woonkamer.

Moet er in verband met de actualiteit even tussenuit voor een ingelaste vergadering van de driehoek via MS Teams. Een gezellige avond volgt.

Sta ondertussen op mijn Instagram-account in deze Week van de Afvalhelden stil bij onze Haagse Afvalhelden. Voordat er ook voor hen weer een druk weekend aanbreekt, was er de afgelopen dagen extra aandacht voor de mensen die onze stad mee helpen schoonhouden. Zo halen de Haagse vuilnismannen en straatvegers dagelijks 670 ton huishoudelijk afval op en beheren ze circa 7.000 ondergrondse restafvalcontainers. Het werk van de Haagse Milieu Services en Haagse Straat Organisatie gaat door van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, zoals het strandteam mij afgelopen zomer nog liet zien. Daarnaast zijn er bewoners die extra helpen door bijvoorbeeld een oogje in het zeil te houden op zo’n ondergrondse container in de buurt. Dit ‘klein onderhoud’ of melding van een mankement helpt ook om Den Haag schoner te maken en houden. Den Haag dankt u daarvoor zeer hartelijk.