Vrijdag 10 september

Ga na m’n zwembeurt naar de Grote Kerk. Woon De herdenkingsceremonie bij ter nagedachtenis aan de aanslag op het World Trade Center in New York, inmiddels twintig jaar geleden. In aanwezigheid van de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, ambassadeurs, militaire attachés, gastvrouw Chargé d’Affaires Marja Verloop en premier Mark Rutte is er een moment van stilte, gevolgd door toespraken en een gesprek tussen nieuwslezer Rick Nieman en voormalig Amerika correspondent Max Westerman. Michelle David zingt ‘Bridge over troubled water’. Ter afsluiting speelt de organist het iconische nummer van John Lennon, Imagine. Indrukwekkend.

Meteen door naar B67, het tijdelijke onderkomen van de Tweede kamer. Spreek met de voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, over de actualiteit inzake demonstraties rondom het gebouw. Ga aansluitend naar de binnenstad. Krijg een rondleiding van Daphne Wray-Browne en Edwin Wilkens van het Marketing Haagse binnenstad. Gedurende de coronapandemie hebben zij zich, samen met ondernemers in de binnenstad ingezet voor ‘gastveiligheid’ door middel van bewegwijzering en de inzet van Haagse Piccolo’s. Ontmoet bij het Spui complex Ellen Muller, directeur van Pathé Spuimarkt en Alvin Kroes, accountmanager bij Qpark. Spreek met hen over de gevolgen van corona, maar vooral over de toekomst. Op de verlichte trap prijkt een persoonlijke welkomstboodschap. Lopen door richting de toegangspoort van Chinatown. Daar komt Chang Wong ons tegemoet, goed hem weer te zien. Ontmoet bij de laatste stop manager Alex die mij informeert over zijn winkel Lush. Leuk bezoek.

Meteen door naar de omgeving Van der Vennestraat en Hobbemaplein. Ontmoet in Yeni Lalezar, op uitnodiging van gemeenteraadslid Janice Roopram, een groep ondernemers. Spreek met de ondernemers over de leefbaarheid in de omgeving. Het gaat om de afvalvoorzieningen, de herinrichting van straat en de parkeerproblematiek. De betrokkenheid van de ondernemers is groot. Krijg na afloop een bloemetje mee voor thuis. Van ondernemer Geoffrey Ho – die ook actief is in de Chinese ondernemersvereniging – krijg ik de publicatie ‘100 jaar Chinezen in Nederland’.

De hele middag staat vervolgens in het teken van de raadsconferentie in de (voormalige) Caballerofabriek aan de Saturnusstraat in de Binckhorst. Spreek met de gemeenteraad en de wethouders over mijn ervaringen in het eerste jaar van mijn burgemeesterschap hier (‘Observaties’), plaatsvervangend raadsvoorzitter Chris van der Helm blikt terug op de raadsconferentie van 31 januari 2021. Daarna spreken de raadsleden in vier deelsessies over het thema ‘samenwerking tussen raad en college’. Het gaat om rolinvulling, taken en verantwoordlijkheden raad en college, de omgangsvormen (persoonlijk, in debat), de informatievoorziening en het bespreken en aanspreken bij knelpunten. Medewerkers van Necker van Naem onder leiding van de hooggeleerde heer Marcel Boogers en directeur/eigenaar Nicolette Ouderling begeleiden de raadsconferentie. Sabine Zuydam treedt op als presentator van het programma. Ook mijn voormalige ambtgenoot Wouter de Jong (Houten) is van de partij. Nuttige bijeenkomst in collegiale sfeer.

Ontvang aan het begin van de avond na de raadsconferentie in een nabijgelegen zaal de voorzitter van De Nationale Assemblée van Suriname, Marinus Bee. Gilmar Macnack (voorzitter Abop Nederland), Ravin Soerdjbalie (beleidsadviseur parlementsvoorzitter), mevrouw Kalo (kabinet) en dochter Marissa Pinas vergezellen de voorzitter. Wethouder Kavita Parbhudayal en gemeenteraadslid Janice Roopram vergezellen mij (gemeenteraadslid Kavish Partiman kan er door omstandigheden niet bij zijn). Net als eerder deze week (met de President van de republiek Suriname) spreken we over de relatie tussen Nederland en Suriname, én de relatie tussen Suriname en Den Haag.