Vrijdag 11 december

Wandel in de wijk. Fiets naar het Stadhuis. Vandaag is het Paarse Vrijdag. Een dag die op scholen in de Verenigde staten ooit is gestart als steunbetuiging aan lesbische, homo-,bi- of transgender en genderdiverse medeleerlingen. De leerlingen begonnen met het dragen van paarse kleding omdat in de regenboogvlag deze kleur voor ‘spirit’ (geestdrift en enthousiasme) staat. Mensen die zich niet veilig voelen en zichzelf niet kunnen zijn, voelen zich extra gesteund door iedereen die paars draagt op Paarse Vrijdag. Doe dus vanochtend een paarse stropdas om om solidariteit te tonen met alle queers en draag de rest van de dag een mondkapje in de kleuren van de regenboogvlag.

Begin vanochtend om acht uur met een online overleg met minister Ferd Grapperhaus en mijn ambtgenoten Annemarie Penn-te Strake (Maastricht), Hubert Bruls (Nijmegen), Femke Halsema (Amsterdam) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) over ‘drukte-gebieden’ in coronatijd. Maaike Patist (Stadsbeheer) en Hans van der Vet (directie Veiligheid) wonen in de collegekamer het overleg bij. Heb vervolgens aan de Korte Vijverberg een (nadere) kennismaking met Didier Herbert (Head of the European Commission Representation in the Netherlands) en Klasja van de Ridder (Deputy Head). Wim Jansen (directie Internationaal) en Wesley Toelen (kabinetszaken) vergezellen me. Geniet op de werkkamer van Didier van het uitzicht op de Hofvijver. Spreken onder andere over de inzet en betekenis van de ‘EU-ambassade’ in Den Haag, over ‘Security en Artificial Intelligence’, de Artificial Intelligence coalitie en over het Haagse Europa profiel.

Bijna meteen door naar Scheveningen. Bezoek Miniland in het Legoland Discovery Centre. Miniland is een attractie die in Legosteentjes allerlei iconische Haagse gebouwen verbeeld. Er staan meer dan 22 maquettes. Een team van internationale en getalenteerde ‘Meester Model Bouwers’ is hiervoor meer dan 6.800 manuren bezig geweest. Ze gebruikten meer dan 1 miljoen Legosteentjes. In Miniland staan 2.500 minifiguurtjes. Plaats mijn ‘eigen’ minifiguurtje – die van de Haagse burgemeester – bij de maquette van het Stadhuis. Nicola Hamilton, general manager van het Legoland Discovery Centre, laat mij een timelapse van de bouw zien. Open samen met een aantal kinderen met een grote Legosleutel de deur naar Miniland. Het ziet er prachtig uit. Om vrolijk van te worden. ‘Meester Model Bouwer’ Arjan Groenendijk leidt me rond. Krijg na afloop een ooievaar van Legosteentjes kado (gemaakt door Jamie-Lee, die er twee dagen aan heeft gewerkt) en neem afscheid.

Foto: Arnaud Roelofsz

Foto: Arnaud Roelofsz

Foto: Arnaud Roelofsz

Een werkbezoek aan het schip ‘SCH 236 Noordster’ of eigenlijk het voormalige offshore ship ‘Aurora’ aan de Dr. Lelykade volgt. Vrijwilligers (een ‘Graaiploeg’) brengen het schip terug in de oorspronkelijke staat. De staat waarin het in 1949 op de Scheveningse sleephelling is gebouwd. Maak kennis met Wout Bruin, de ploegleider van de vrijwilligers. Hij geeft een rondleiding en vertelt over de geschiedenis van het schip (‘Varend erfgoed aan de kade’). Het schip wordt in oude glorie hersteld zodat het later als museumschip dienst kan doen.

Een bedrijfsbezoek aan Boeg Nautic Scheveningen aan de Hellingweg is mijn volgende ‘stop’. Het is een scheepsreparatie- en staalconstructiebedrijf. Miranda Vink, Nico Buijs en Sjaak Leeuwenburg leiden me rond. In de werkplaats wordt gewerkt aan een zaai- en oogstmachine voor zeewier. Ook de banken in de Grote Marktstraat zijn ontworpen en gemaakt bij Boeg. Boeg Nautic is nauw betrokken bij de restauratie van de SCH 236 (de vader van Nico ontwierp het schip). Indrukwekkend.

Maak, aan het begin van de middag terug op het Stadhuis, kennis met Henk Grootveld, voorzitter van de Geschiedkundige Vereniging Die Haghe. Ben erevoorzitter van Die Haghe. Neem het eerste exemplaar in ontvangst van het Jaarboek 2020. Herman Rosenberg, redacteur van het jaarboek, is trots op het resultaat. Terecht. Bereid via MS Teams samen met wethouder Victor Everhardt (Amsterdam) en VNG directeur Leonard Geluk de vergadering van het Bestuurlijk Overleg Financiële verhoudingen (BOFv) van komende maandag voor. De rest van de middag gaat voor een groot deel op aan een vergadering van het algemeen bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

Loop aan het eind van de middag naar de kerstboom in het atrium van het Stadhuis. Spreek, op verzoek van Atrium City Hall, de stichting achter de activiteiten in het Atrium Den Haag, een eindejaarswens in voor de jaarlijkse Kerst-Sing-ALong. Zangers en zangeressen uit Den Haag en omgeving geven een kerstconcert. De meer dan 1.000 bezoekers worden vervolgens aangemoedigd om mee te zingen. Dit jaar een ‘speciale’ corona-editie met beelden uit de voorgaande jaren. De Kerst-Sing-ALong wordt op 25 december uitgezonden. Marlies van Rooijen (Omroep West) verzorgt de opname. Het wordt een compilatie van voorgaande jaren, aangevuld met opnames in Hotel Des Indes. “Blijf vooral thuis, want daar mag je nog wel zingen”, zegt dirigent en pianist Gregor Bak. En dat kan deze editie ook goed, want de uitzending is met karaoke. “Het is echt een stoot Gregor en Francis voor de gezelligheid. Dan komen we de kerst wel door!”, zegt dramatisch sopraan Francis van Broekhuizen enthousiast …’. Meteen door naar de raadzaal. Woon daar – samen met wethouder Martijn Balster – een bijeenkomst bij van de bestuurlijke allianties voor het programma Zuidwest Den Haag (Moerwijk, Morgenstond en Bouwlust/Vrederust). Zeer de moeite waard.