Vrijdag 11 februari

Het is koud vanochtend vroeg op de fiets. In het zwembad – terwijl ik m’n baantjes trek – dankt een mede-zwemmende meneer mij voor de gemeentelijke attentie ter gelegenheid van z’n 60-jarig huwelijk. Waarvan akte. Begin voor het werk vandaag aan de Nassaulaan. Het is vandaag ‘warmetruiendag’ dus heb ik een trui aan… Vrijetijdskleding op zo’n dag moet kunnen.

Praat op de Willemshof bij met algemeen directeur Leonard Geluk (VNG) en zijn medewerkers Luuk en Gerbrand. Ook m’n VNG-woordvoerder Angela de Jong is erbij. Neem aansluitend een filmpje op ten behoeve van de UCLG Retreat in Barcelona. Projectmedewerker Jessie Post en Kevin Driessen (Tiburon editing) zorgen ervoor dat het goed komt. Geef op verzoek van Daan Langkamp een quote ten behoeve van het radio 1 programma Villa VdB (Jurgen van den Berg). Bereid me daarna, op mijn werkkamer op het Stadhuis, samen met Marlies Koppers, secretaris van de regioburgemeester, voor op het Landelijk Overleg Veiligheid en Politie (LOVP) van aanstaande maandag. Bespreek een aantal actualiteiten met woordvoerder Jan. Praat bij met goede bekende en voormalig Scheveninger Luc Dietz. Luc is werkzaam bij de brandweer Amsterdam-Amstelland. Spreek in de collegekamer op verzoek van Hans Biesheuvel met Atze Lubach-Koers (BOVAK) en Frank Ockers (De Nederlandse Kermisbond) vertegenwoordigers van de kermisbranche. Ambtgenoot Hubert Bruls (Nijmegen) sluit digitaal aan. Ontvang op mijn werkkamer samen met Eline Tops en Yvonne Post een kandidaat voor een vacature op het bestuurssecretariaat.

Maak ’s middags samen met wethouder Arjen Kapteijns kennis met Jurgen Schouten, voorzitter van het LHBTIQ-veiligheidsoverleg Haaglanden.

Maak kennis met een zeer betrokken inwoonster van Den Haag en praat bij met voormalig Amsterdams wethouder en VNG-collega Udo Kock. Begeef me aan het eind van de middag naar het Internationaal Strafhof (ICC) aan de Oude Waalsdorperweg. Maak samen met Pepijn Zaagman (directie Internationaal) kennis met Karim Khan, de nieuwe hoofdaanklager. Karim is vergezeld door zijn adviseur Mamadou Racine Ly. Karim begon zijn indrukwekkende loopbaan als officier van justitie en advocaat eind jaren negentig ook al in Den Haag, waar hij bij het toenmalige ICTY (het Joegoslaviëtribunaal) en het Rwandatribunaal werkte. Goed om hem na zoveel jaren weer te mogen verwelkomen in onze stad. Zijn ambities voor het strafhof en zijn streven naar internationale gerechtigheid zijn inspirerend.

Meteen door naar de Haagse Toren, oftewel: het Strijkijzer.  Draag daar bij aan een uitzending van FunX over de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Ga met programmamaker Zekkie Taouss naar de eenenveertigste verdieping. Daartoe stappen we in een glazen lift die het zweet in mijn handen doet staan. Neem plaats op een paarse fauteuil, waarna Zekkie mij het vuur aan de schenen legt (‘Wat weet u van de rapper Frenna?’). Hij heeft vragen van luisteraars en laat mij een stukje van de voor mij eerder onbekende rapper Fenna horen. Aardig gesprek.

Avondeet thuis. Zie de beelden van shorttrackster Suzanne Schulting die op de 1.000 meter het goud voor Nederland in de wacht heeft gesleept. Woon later in de avond in het Haagse Cars Jeans stadion de voetbalwedstrijd ADO-MVV (2-3) bij. Doe dat samen met chef kabinet Eline.

Met name de tweede helft is leuk om te zien. Bezoek voorafgaand aan de wedstrijd het multifunctioneel centrum. Begroet de medewerkers aldaar. Zie de worstenkraam bij het beeld van Aad Mansveld. Maak na afloop van de wedstrijd onder andere kennis met voorzitter Harm de Boer en interim-directeur Edwin Reijntjes.