Vrijdag 11 maart

Fiets heen en weer naar het zwembad en vervolgens via huis richting de Wassenaarseweg. Bezoek vanochtend op uitnodiging van wijkvereniging Benoordenhout op de fiets een aantal mooie plekken in deze wijk. Door Corona heeft het wijkbezoek langer op zich laten wachten. Voorzitter van de wijkvereniging Chance en huisfotograaf Frank begroeten me allerhartelijkst. In theehuis Arendsdorp op landgoed Oostduin heeft de rest van de leden van de wijkvereniging zich verzameld. Hier drinken we een kopje koffie en stellen Willem, André, Marleen, Susan, Chance, Erik en Miranda (van stadsdeel Haagse Hout) zich voor. Willem vertelt over Bronovo en alles wat daarmee samenhangt. Fietsen daarna naar het voormalige hoofdkantoor van Esso (ooit Petrolea, inmiddels de rode olifant) aan de Zuidhollandlaan bij het Malieveld voor een rondleiding. Dit gebouw in de stijl van de Amsterdamse school is voor velen een belangrijk herkenningspunt bij binnenkomst van de stad. In het pand zijn nu allerlei bedrijven gevestigd. Onze route gaat verder richting Clingendael via de Weissenbruchstraat en de Hoytemastraat. Wandelen door de winkelstraat. Zetten onze fietstocht voort en parkeren onze fietsen bij het Instituut Clingendael en lopen een stukje het park in. Prachtig. De vogelaars Foeke, Wim en Boudewijn wachten ons op en vertellen over de bijzondere natuur in Clingendael en de vogels die daar verblijven. Waan mij even helemaal niet meer in een grote stad. De Haagse vogelscherming heeft elf vogelreservaten in beheer, degene die we hier zien is een wel heel bijzondere. Op de wandeling terug richting fiets vertelt Susan over alle initiatieven die in de wijk zijn ontstaan voor het opvangen van de Oekraïners. Blijf onder de indruk van alle solidariteit overal uit de stad. Tenslotte vertelt Marcel van het actiecomité ANWB over de nieuwbouw rond het ANWB-terrein en de zorg van bewoners daarover. Neem afscheid en dank allen voor het gevarieerde wijkbezoek. De moeite waard.

Begeef me richting het Bezuidenhout. Ga naar het pand van de Bond van Verzekeraars aan de Bordewijklaan. Breng een bedrijfsbezoek aan deze brancheorganisatie van schade- en levensverzekeraars die ruim 95 procent van alle verzekeraars in Nederland vertegenwoordigt. Algemeen directeur Richard Weurding en Ferdinand (manager schade) begroeten me bij de voordeur. Alle slingers en ballonnen hangen er nog. Bedoeld voor de medewerkers die afgelopen week voor het eerst weer naar kantoor kwamen. Even later schuift ook Renée (manager leven/inkomen) aan. We spreken met elkaar over alle ontwikkelingen binnen de organisatie en de sector, maar ook de ontwikkelingen in de buitenwereld. Veel heeft namelijk invloed op hun vakgebied: risico’s, schade en verzekeren. Nuttig bedrijfsbezoek. Wordt vervolgd.

 

Meteen door naar Madurodam. Draag aldaar op verzoek van Cynthia Zantinge, secretaris van het Landelijk Congres der Bestuurskunde 2022 bij aan een filmpje hierover. Het congres vindt op 10 mei plaats in Den Haag. Vandaar. Cynthia, Abel en Laura staan klaar om de openingsvideo op te nemen. Wens ze veel succes met de organisatie van het congres. Wandel met Madurodam-directeur Sander Gielen richting de uitgang.

Wethouder Hilbert Bredemeijer belt.

Dan is aan het begin van de middag het World Forum The Hague aan het Churchillplein mijn volgende bestemming. Hier vindt vanmiddag The Hague Inspired plaats, een inspiratie- en netwerkevenement. De Economic Board The Hague heeft de bijeenkomst georganiseerd voor ondernemend Den Haag in samenwerking met de gemeente, VNO-NCW regio Den Haag, MKB Den Haag, Koninklijke Horeca Nederland, stichting Bedrijventerreinen Haaglanden, World Forum The Hague en de Rabobank. Bedoeld om inspiratie op te doen, gezamenlijk naar de toekomst te kijken en een boost te geven aan onze stad en regio. En dat in een zeer uiteenlopend gezelschap. Loop samen met voorzitter Harry Wientjens en projectmanager Guy van Eijkeren richting zaal. Voor velen is het de eerste keer om weer in groter verband bijeen te komen. Sta Maarten Brakema te woord van Omroep West.

Draag vervolgens samen met Harry Wientjes en moderator Donatello Piras bij aan de opening van het evenement. De rest van de vrijdagmiddag staat in het teken van een vergadering van het Algemeen Bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Zit de vergadering voor die plaatsvindt in de moderne raadzaal van Westland in het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk. Aan het begin van de avond terug thuis in Den Haag, stap ik op de fiets om in de Keizerstraat een paar boodschappen te doen. Bel met m’n ouders en met m’n dochter.