Vrijdag 12 februari

Wandel in de wijk. Het vriest nog steeds stevig. Wat eerst sneeuw was is inmiddels ijs. Het is dus her en der glibberig. Deel vanochtend een korte boodschap op instagram. Wens iedereen die het Chinees Nieuwjaar viert, een gelukkig en vooral gezond Jaar van de Os toe. De landelijke viering van het Chinees Nieuwjaar is een ware Haagse traditie geworden. Dit jaar vindt de viering online plaats.

Reis in alle vroegte richting de studio van Heuvelman in IJsselstein. Vanuit deze studio aan de Archimedesstraat wordt vandaag de algemene ledenvergadering van de VNG georganiseerd. Vijf collega-bestuursleden zijn in de studio aanwezig. Neem met de vice-voorzitter van de VNG Hubert Bruls (burgemeester van Nijmegen), Victor Everhardt (wethouder Amsterdam), Theo Weterings (burgemeester van Tilburg), Sven de Langen (wethouder Rotterdam), Lot van Hooijdonk (wethouder Utrecht), dagvoorzitter Ruben Maes en Leonard Geluk (algemeen directeur VNG) aan de vergadering deel. Ga in de ‘visagie’ van Reineke uit Oostzaan. De vergadering begint om tien uur, spreek mijn jaarrede uit en ‘sta’ de vergadering voor. Sluit rond twaalf uur de vergadering af. Ruim 300 van de in totaal 352 gemeenten namen aan de vergadering deel. Dank iedereen die voor of achter de schermen bij de vergadering betrokken was voor hun inzet en deelname. Projectleider congressen, Liselotte Schutte, kan trots zijn, net als Frans van de Waart, de senior beleidsmedewerker bestuurszaken.

Neem ‘s middags in dezelfde IJsselsteijnse studio drie filmpjes op. Begin met een boodschap over het online verkiezingsdebat ‘Groen herstel van Nederland’. Een debat dat op 9 maart wordt georganiseerd door het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Unie van Waterschappen en de VNG. Spreek een tweede videoboodschap in ten behoeve van het VNG-jaarverslag. Deze keer helemaal digitaal en niet op papier. Neem tenslotte een videoboodschap op voor een vergadering van de wereldkoepel van gemeenten United Cities and Local Governments (UCLG). De UCLG organiseert volgende week haar online heidagen. Vraag in de videoboodschap aandacht voor het belang van internationale samenwerking tussen gemeenten, ook in deze bijzondere COVID-tijden.

Fris me, terug thuis in Den Haag, even op en ga bijna meteen door naar het Stadhuis. Praat bij met Melenie van het bestuurssecretariaat. Ontvang Jessie Post van VNG international. Neem in haar aanwezigheid aan het eind van de middag vanuit mijn werkkamer deel aan een online-bijeenkomst georganiseerd door SDG Nederland, het ministerie van Buitenlandse Zaken en UNDP. De bijeenkomst gaat over het recent uitgebrachte Human Development Report, een rapport waarin de staat van ontwikkeling van verschillende landen wordt gemeten, aan de hand van een index. Die index is recent vernieuwd; er wordt niet meer alleen naar welvaart gekeken maar ook naar hoe die zich verhoudt tot de ecologische footprint van een land. Neem deel aan een paneldiscussie onder leiding van Maresa Oosterman samen met onder anderen Maria van der Heijden van MVO Nederland en Ulrika Modéer (Assistant Secretary General UNDP) over het rapport en de uitdagingen van de toekomst. We moeten hard gaan trekken aan diverse transities, om zeker te stellen dat onze welvaart behouden blijft en ook duurzaam is.

Avondeet thuis een beetje Grieks, bel met Hans Wiegel. Minister Ferd Grapperhaus belt mij. Ga op tijd naar bed.