Vrijdag 12 januari

Verricht m’n zwembeurt bij Max Health Club en begin op het Stadhuis met het voorzitten van de vergadering van het Dagelijks Bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH). Doe dat in de collegekamer. Sabine (communicatie) komt langs in mijn werkkamer met videograaf Rohit voor de opname van een twee videoboodschappen. Wens op verzoek van Gerard Zwijnenberg (zijn zoon) Lars en aanstaande schoondochter Esther van harte geluk met hun voorgenomen huwelijk. Dat is sowieso een ‘vruchtbaar’ gebeuren, want Gerard hoopt binnenkort grootvader te worden. Begroet Marie-Anne van der Toorn en de vrijwilligers Raminta en Zuli van het project ‘Verloot je Boompje’. Spreek op hun verzoek een videogelukwens in voor de vele jonge Haagse inzamelaars van kerstbomen (en trek de lootjes). Met het project zijn ruim 30.000 bomen opgehaald. Een flinke steun in de rug voor de medewerkers van de Haagse straat- en veegorganisatie die rond oud en nieuw altijd al extra druk zijn.
Politiechef Karin Krukkert belt in verband met een actualiteit. Bel zelf met Daan Rijnders (The Hague Security Delta).

Meteen door naar de Binckhorstlaan. Droeg in mei vorig jaar bij aan een bijeenkomst ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van drukkerij Colorworks. Sprak met eigenaar Fred van Hoorn af een keer op bedrijfsbezoek te komen. Freds bedrijf groeide uit tot een begrip in Den Haag maar ook in het Caribisch gebied. Fred leidt me rond en stelt me voor aan zijn collega’s. Heb de eer op de geautomatiseerde knop van de allernieuwste drukpers te mogen drukken. Binnen enkele minuten rolt er een glanzende, door Colorworks ontworpen, folder uit. Indrukwekkend.

Fred heeft veel klanten in de horeca, zo ook The Harbour Club. Die samen met nog 334 bedrijfjes in het unieke pand aan de Binckhorstlaan, oftewel BINK36, huizen. Neem met Fred een kijkje in de club. Geniet van het prachtige uitzicht over de stad. Coloworks bericht op Instagram.
Huisarts Erik Scheltens belt. Bel in verband daarmee mijn broer, moeder en ‘nichtjes’ Nel en Gré.

Breng aansluitend een bedrijfsbezoek aan Brood- en Banketbakkerij Frans de Groot aan IJssel in Leidschenveen. Ontmoette de vierde generatie De Groot, Michel de Groot, tijdens een bezoek aan het vuurwerkinleverpunt bij het ADO-stadion. De Groot (en Henk Patat) trakteerden destijds de mensen die vuurwerk kwamen inleveren op een broodje kroket. Vader Michel en zoon Frans ontvangen mij nu in hun groothandel. Sinds 1847 is de familie De Groot leverancier van brood en banket. Zoon Frans, de vijfde generatie, is nu de eigenaar van deze grote – 1.200 m2 – bakkerij.

Hier produceren zij dag en nacht voor uiteenlopende afnemers en horeca. Veel is machinewerk, maar er is ook nog sprake van echte ambacht. Handwerk dus. Krijg uitleg over het proces van brood bakken. Aan het eind van het bezoek blijkt Henk ‘Patat’ er ook te zijn. Vanavond speelt ADO Den Haag tegen De Graafschap. Henk heeft broodjes nodig bij zijn kroketten… vandaar. Ondernemers zijn het. En hoe.

Meteen door naar de VNG aan de Nassaulaan. Draag op verzoek van Emilia Saiz, secretaris-generaal van de wereldvereniging van gemeenten UCLG bij aan de ‘Future envisioning exercise on the building blocks of peace’. Doe dat met een filmpje. Rens en Angela verzorgen de opname. De middag staat voor het overige in het teken van de betekenis van lokale politieke partijen. Woon allereerst de terugkombijeenkomst van de leden van het expertiseteam van de VNG bij. Peter den Oudsten was destijds voorzitter van het team, hij zit deze bijeenkomst voor. Onderwerp: welke resultaten zijn behaald om een gelijk speelveld voor lokale politieke partijen te bewerkstelligen. Het was tijdens het VNG-voorzitterschap voor mij een belangrijk thema. Woon vervolgens in het Atrium de Jan van Zanen lezing bij. Een initiatief van de VNG dat ik kado kreeg bij mijn afscheid van de VNG. Eervol om mee te mogen maken. Zie vele bekende gezichten en luister met interesse naar de lezing op basis van het onderzoek dat door Hans Vollaard is gedaan naar lokale politieke partijen. Onder leiding van beleidsdirecteur Andries Kok volgen twee rondes paneldiscussie met vertegenwoordigers van lokale politieke partijen over hun ervaringen, bijvoorbeeld met Mariska Sloot uit eerst Haren en nu Groningen en Winnie Prins van het Kennispunt Lokale Politieke Partijen. Ontvang uit handen van de vicevoorzitter van de VNG, Mark Boumans, het allereerste exemplaar van de lezing (en het onderzoek). Binnenlands Bestuur bericht over de lezing (Lokale partij kan impuls aan democratie geven) en ook het Kennispunt Lokale Politieke Partijen doet verslag. Bekijk de lezing op YouTube.

Spreek na afloop in een kort slotwoord enkele dankbetuigingen uit en roep op het goede werk ten behoeve van de lokale democratie voort te zetten. Begroet tijdens de informele nazit een paar goede bekenden, waaronder de hooggeleerde Joop van den Berg en voormalig ambtgenoot Bas Verkerk. Krijg van wethouder Ria Frowijn-Bode (Houten) een bos bloemen uitgereikt. Woonde ooit in de Utrechtse Averkamplaan (in Oog in Al) vlakbij haar ouders in de buurt. Kreeg van haar destijds de sleutel van het huis van haar inmiddels seniore ouders ‘om een oogje in het zeil te houden’.

Woon aan het begin van de avond op uitnodiging van vertrekkend voorzitter van de Japanese Chamber of Commerce and Industry in the Netherlands Naoto Miyamoto de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst bij. Secretaris-generaal Kazuko Suzuki doet me in- en uitgeleide en stelt me voor aan de nieuwe voorzitter: Takaharu Ikeda. Takaharu is in het dagelijks leven president bij Hitachi Europe. Plaats van handeling is de Grand Ballroom van het Okura Hotel aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. Er zijn toespraken en allerlei protocollaire handelingen. Begroet vele bekenden. Natuurlijk het ambassadeursechtpaar Minami Hiroshi. Maar ook Motoyuki Hazu die inmiddels werkt als advisor bij Nichirei holding en Emiko Kannan die nu actief is bij de stichting Furusato-huis. Maak kennis met Emiko’s opvolgers bij de Japanse kleuterschool (Tulip Gakuen school) Chie en Takahito Fujimoto.

Snel terug Den Haag. Bezoek de Mobarak Moskee aan de Oostduinlaan in het Benoordenhout. Ben er onbewust al talloze keren langsgereden bij bezoek aan (wijlen) mijn schoonouders in de schuin ertegenover gelegen Schiefbaanstraat. Ga voor de allereerste keer naar binnen bij de oudste moskee van Nederland. De moskee is onderdeel van de Ahmadiyya-stroming binnen de Islam. Voor vanavond zijn buurtbewoners uitgenodigd voor de nieuwjaarsontvangst. De grote zaal zit bomvol. Voorzitter Hibatunnoer Verhagen van Ahmediyya Nederland ontvangt me allerhartelijkst.

De medewerkers Hassan al Ghazi en Noor Duisterhoff (beiden van directie Veiligheid) zijn aanwezig. Bewonder beneden in de bibliotheek een indrukwekkende verzameling van korans die in vele talen vertaald zijn. Begeef me dan naar de grote zaal boven. Zit aan tafel naast voorzitter Verhagen en imam Warraich. Kashif Akmal leidt ons door het programma. Hij vertelt over het werk van de moskee, onder andere bekend van het vegen van vuurwerkresten in de vroege ochtend op nieuwjaarsdag. Houd ook zelf een korte toespraak. Sluit af met de woorden die centraal staan voor de Ahmadiyya-gemeenschap ‘Liefde voor iedereen, haat voor niemand’. Groet na afloop actieve wijkbewoner Gerrit van Straalen en de gemeenteraadsleden Yousef Assad en Mairan Sewtahal en ga richting huis. Het regent nog steeds. Verricht thuis enig leeswerk en luister naar het voetbal op de radio. Hoor dat ADO Den Haag aan het eind van de tweede helft de overwinning op De Graafschap (5-3) heeft behaald. ‘Waanzinnige’ wedstrijd zegt de reporter.