Vrijdag 12 juli

Reis in alle vroegte heen en weer naar het zwembad voor m’n zwembeurt. Knip, terug thuis, de heg in de voortuin. Neem ook de bovenkant van de heg van de buurvrouw mee. Buurvrouw Angeliek Mulder betoont zich blij. Heerlijk zo’n concreet klusje waarvan je meteen het resultaat ziet. Ontvang, in de loop van de ochtend op het Stadhuis aangekomen, Martin Verwoert en Frank Botman. Spreken over idealen en innovatieve ideeën. Maak (nader) kennis met Nine Kooiman. Nine is de voorzitter van de Nederlandse Politiebond. Aan het begin van de middag komt de journalist Koos de Wilt langs voor een interview voor het magazine van Vfonds.

Het Vfonds financiert activiteiten die te maken hebben met 4 en 5 mei, maar ook het mogelijk maken van het Namenmonument in Amsterdam, de speelfilm de Slag op de Schelde en bijvoorbeeld de tv-serie De Joodse Raad. Voor het magazine interviewt Koos mensen over de thema’s vrede, veiligheid en democratie. Beantwoord vragen over de demonstraties binnen de marges van vrijheid, verantwoordelijkheid en veiligheid. Plv. woordvoerder Paula Anastacio Palaio staat me bij. Spreek met Gert Jan Verhoog over de betekenis van Prinsjesdag. Neem aansluitend met bestuursadviseur Maarten en chef kabinet Eline een paar vrolijke en minder vrolijke dossiers en gebeurtenissen door.

De Pioenweg is in de loop van de middag mijn volgende bestemming. Wens in stadsdeel Segbroek in de Bloemenbuurt Frits Hamer van harte geluk met zijn 100e verjaardag.

De voormalige huisarts begon zijn loopbaan als medicus (scheepsarts, oftewel ‘Doc’) op de vaart naar Suriname. Daar leerde hij zijn latere echtgenote kennen en na drie ontmoetingen vroeg hij haar ten huwelijk. Frits was veertig jaar huisarts in Den Haag. “Ik ben nooit één dag ziek geweest.” De (klein)kinderen zijn aanwezig. Allen zeer bij (o)pa betrokken. Frits toont me op weg naar buiten zijn prachtige tuin. Zo zou ik graag honderd willen worden.

Fris me aan het eind van de middag, terug thuis, even op. Werk aan de inhoud van de tas van het Stadhuis. Tref in de post een bedankbriefje van Lucien Heemskerk (“Na 45 jaar nam m’n tante, Juf Marianne Kuiper, afscheid van haar school”). Woon ’s avonds samen met Simone in Boomerang Beach aan het Zwarte Pad de jaarlijkse zomerbarbecue van de gemeenteraad, het college en hun naaste medewerkers bij. Spreek de aanwezigen toe. Zet de medewerkers van de fracties, de griffie en het college in het zonnetje, roep op tot het ‘beteugelen van de partijpolitieke hartstocht … reik elkaar de hand en bouw een brug’ en wens iedereen een goede zomerperiode. Neem afscheid. Terug op Scheveningen wandelen we vanuit huis heen en weer naar Zarautz aan de Prins Willemstraat. Wensen uitbater Harry van harte geluk met het twintigjarig bestaan van zijn zaak. Waarvan akte.