Vrijdag 12 maart

Ochtendwandel. Heerlijk. Begin vanochtend in raadhuis De Paauw aan de Raadhuislaan in Wassenaar. Praat bij met mijn ambtgenoot Leendert de Lange. Leuk gesprek.

Fraai allemaal hier. Leendert werkt in een omgeving die de stijl laat zien van de periode dat prins Frederik van Oranje-Nassau het huis bewoonde (bijvoorbeeld de kleurstelling in zandsteen van de gevels gaat terug naar rond 1850). Prins Frederik, de tweede zoon van koning Willem I, kocht het in 1838 en noemde het landgoed De Paauw. De gemeente Wassenaar kocht het landhuis in 1925. Op het voorplein staat een (op dit moment in plastic gehuld) kadootje van de tsaar van Rusland, een paardendrinkbak met twee leeuwen.

Krijg na afloop een Wassenaars mondkapje mee. Tussen de bedrijven door bellen Tolga Koklu (politie) en minister Ferd Grapperhaus. Onderweg terug heb ik telefonisch overleg met mijn ambtgenoten Femke Halsema (Amsterdam) en Theo Weterings (Tilburg).

Fietste er vanochtend heel vroeg al heen, mijn fiets staat nog steeds bij de ingang van park Clingendael. Heb een afspraak met Tweede Kamerlid Ockje Tellegen. Praten bij – de energie spat er af – en maken een fietstocht door het Benoordenhout. Aardig om op deze manier meer te horen over ‘haar buurt’ en op deze manier dit deel van de stad nog beter te leren kennen. De wind spaart ons niet. Wordt vervolgd, maar dan met nog meer locaties en met ontmoetingen met mensen. Het kan nu helaas niet, ik mis het enorm. Gebruik, terug op het Stadhuis, op mijn werkkamer de lunch met goede bekenden John Manheim. Spreek ‘s middags met een kandidaat bestuursadviseur en mag weer op stap.

Breng, samen met Wesley (kabinetszaken), een bezoek aan de ontmoetingsruimte van de stichting Christaanhof Ouderenzorg aan De La Reyweg. Hans en Hennie Steenwijk begroeten me bij binnenkomst. Alleenstaande senioren van 55+ komen hier voor spelletjes en voor de gezelligheid. Via flyers worden ze op de hoogte gehouden van de activiteiten en themadagen. Er zijn meer dames dan heren. Maak kennis met ze. Met Nel en Lenie. Ze komen beiden uit de buurt en zijn al vele jaren lid van een kaartclub waar ze ook mee op vakantie gaan. Buurtbewoner mevrouw Nieuwkerk-van den Akker (92) is een vaste bezoeker. Zij maakt wenskaarten op verzoek. Louis is één van de aanwezige heren, hij is zijn hele leven actief geweest in de wijkvereniging. Met het organiseren van bijeenkomsten als deze doen de initiatiefnemers Hans en Hennie goed werk. Chapeau.

Neem onderweg naar mijn volgende bezoek deel aan een teleconference met minister Ferd Grapperhaus en een aantal ambtgenoten. Onderwerp van het overleg zijn de demonstraties die het komend weekeinde zijn voorzien. Bel na afloop met Pieter-Jaap Aalbersberg (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid).

Breng aan het eind van de middag een werkbezoek aan Slachtofferhulp Nederland aan de Koninginnegracht. Slachtofferhulp helpt na misdrijven, verkeersongevallen, rampen en calamiteiten. Mensen kunnen bij hen terecht voor emotionele steun, ondersteuning in een strafproces en hulp bij het vergoed krijgen van de schade. Kim van Delft (regiomanager) en Petra Bertelink (teamleider algemene dienstverlening) heten mij welkom en praten mij bij over de samenwerking van Slachtofferhulp, met de gemeente, de GGD en de politie. Krijg een rondleiding op de twee verdiepingen en spreek met medewerkers en vrijwilligers. Maak onder anderen kennis met Maurice en Judith. Zij leggen uit wat ze doen en hoe ze mensen die hulp nodig hebben te woord staan. Een volgende afdeling houdt zich bezig met het vervolgcontact. De mensen die hier werken gaan dieper op de verschillende zaken in. Ze maken de meest uiteenlopen dingen mee. De vrijwilligers en medewerkers worden getraind om goed naar mensen te luisteren en helpen met het vervolgtraject. Ze staan zeven dagen per week klaar voor de mensen. Spreek als laatste met de medewerkers van de juridische afdeling. Zij komen in beeld als een mogelijke dader bekend is. Dan helpen ze mensen bij het juridische traject. Spreek hier met Astrid, Dymphy en Monique. De enorme betrokkenheid onderstreept nog eens het belang van het werk van slachtofferhulp. Wandel naar huis. Bel met Rita Verdonk en heb aan het begin van de avond een extra vergadering van de driehoek via MS Teams. Praat bij met goede bekende Loek Hermans, hij woont in de buurt. Wandel net voor de avondklok begint terug.