Vrijdag 12 november

Het is gelukkig droog onderweg naar het zwembad. Toon m’n QR-code aan Youssef. Hij vraagt mijn geboortedag en maand en vraagt vervolgens ‘Wat is mijn geboortedag?’. Ik heb geen idee. Gok 4 september. En dat blijkt te kloppen. Schept toch een band. In verband met een ingelaste vergadering van het Veiligheidsberaad moet ik m’n agenda omgooien. Woon vanaf half negen via MS Teams vanuit mijn werkkamertje thuis de vergadering bij. Stap opnieuw op m’n fiets. Mijn wijkbezoek aan Scheveningen samen met de gemeenteraadsleden Cees Pluimgraaff (CDA) en René Oudshoorn (Hart voor Den Haag) is helaas ingekort. Neem me voor het afgelaste deel zo snel mogelijk in te halen (en dan in ieder geval het See Lab aan de Duinstraat te bezoeken). Begin in Muzee Scheveningen. Museumdirecteur Tamara Peers, zeeman Gerard Pronk en Jake (jongerenambassadeur van het museum) verwelkomen mij. Bij mijn vorige bezoek aan het museum droeg ik bij aan de opening van het ‘collectielab’, nu neemt conservator Justa van den Bulk ons mee in de beoordeling van de binnengekomen kledingstukken. Gerard vertelt over zijn tijd op zee en leidt ons rond. Begroet na afloop in de gang een groep kleutertjes die de schelpencollectie aan het bewonderen zijn. Fiets naar het wijk- en dienstencentrum Het Kalhuis. Marike Vermeulen, locatiemanager van het Kalhuis, leidt me rond. Ze vertelt dat het wijkcentrum voor veel Scheveningers, met name uit Scheveningen-dorp, een centraal ontmoetingspunt is. In het wijkcentrum werken 85 vrijwilligers. Bewonder de nieuwe keuken, maak kennis met de deelnemers aan de teken- en schilderles en met de dames van de yoga-pilates groep. Aardig bezoek. Neem afscheid en stap weer op de fiets.

Heb ’s middags, inmiddels op het Stadhuis, telefonisch overleg met Emilia Saiz, secretaris-generaal van de wereldvereniging van gemeenten UCLG, met Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en met chef kabinet Eline Tops. Praat bij met architect Dirk Jan Postel, partner bij bureau Kraaijvanger Architects. We kennen elkaar van het ontwerp van het Stadskantoor in Utrecht, maar hij ontwierp ook museum Voorlinden, The British School en de Nederlandse residentie in Peking. Krijg van hem een publicatie met daarin allerlei Haags werk van bureau Kraaijvanger. Een feest van herkenning, zeker voor een zoon van een architect.

Maak (nader) kennis met waarnemend burgmeester van Leidschendam-Voorburg Jules Bijl. Spreek samen met directeur veiligheid Hans van der Vet met Marieke Hendriks van het ministerie van Justitie en Veiligheid over de voorbereiding van een nieuw strategisch omgevingsbeeld van het ministerie. Geef vervolgens een interview aan Rutger van den Dikkenberg van het VNG Magazine. M’n woordvoerder Angela de Jong vergezelt me. Waldo de Boer (politie) belt in verband met de actualiteit. Loop aan het eind van de middag naar het vergadercentrum op de vierde verdieping. Neem samen met wethouder Saskia Bruines deel aan een cybercrisisoefening. Goed om te doen. Marijn, Jeroen, Paul en Aniek zetten ons stevig voor het blok. Bel ’s avonds met m’n ouders in Edam.