Vrijdag 13 augustus

Eneco monteur Kees (‘Woon hier een paar straten vandaan’) komt in alle vroegte langs voor een ‘nul’beurt van de cv-installatie. Verricht inmiddels zelf allerlei huishoudelijke klussen (de was, de strijk en het schoonmaken van de trap). Fiets rond het middaguur naar de Frederik Hendriklaan voor een paar boodschappen. Maak aan de Strandweg kennis met uitbater Malou Rook van The Fat Mermaid.

Lever in de loop van de middag de (huis)sleutels in bij m’n huisbaas in de omgeving van de Mauritskade. Heb met plezier ruim een jaar in het appartement aldaar gewoond. De plicht roept weer. Ben op uitnodiging van Lee Kee Hang en Song Chang-ju aanwezig bij het 25-jarig jubileum van het Yi Jun Peace museum aan de Wagenstraat. Het jubileum staat mede in het teken van 76 jaar onafhankelijkheid van Zuid-Korea en 114 jaar na het overlijden van Yi Jun. Yi Jun was een Koreaanse jurist en diplomaat die in namens de Koreaanse Keizer Sunjong 1907 naar Den Haag afreisde. Hij vormde mede de delegatie voor de Tweede Vredesconferentie. Helaas, ver weg van huis, haalde hij de conferentie niet en overleed hij in zijn hotelkamer aan de Wagenstraat. Op diezelfde plek werd 25 jaar geleden het Yi Jun Peace museum opgericht. Een emotievolle geschiedenis. Begroet de ambassadeur van Zuid-Korea, Z.E. Yeondoo Jeong. Maak kennis met twee leden van het nationale parlement, Eung Cheon Cho (Democratic Party) en Hun Seung Lee (People Power Party). Ben vereerd dat de parlementariërs – respectievelijk van een regeringspartij en een oppositiepartij – de moeite hebben genomen aanwezig te zijn. Dominee Kim Dong Min leidt de jubileumbijeenkomst. Na het Koreaanse volkslied, spreken gastheer Lee, de ambassadeur en ik zelf enkele welkomstwoorden uit. Parlementslid Cho spreekt. Namens de hooggeleerde Takamitsu Muraoka wordt een tekst voorgedragen. Tenslotte dragen ook saxofonist Kim Dong Gi (muzikaal) en Park Jong Hak (voorzitter van The Korean Society in the Netherlands) met een ‘Hurray Trio’ bij aan de bijeenkomst. Er worden foto’s gemaakt. Ga zelf na afloop op de foto met Kim Yoo Lim, de voorzitter van de Koreaanse studentenvereniging in Nederland (KSAN).

Neem tussen de bedrijven door op verzoek van zijn dochter Marleen een felicitatieboodschap op voor Wim van Willigenburg. Wim is vandaag jarig en is één van mijn ‘oude en wijze’ leermeesters.

Na het officiële jubileumprogramma volgt een rondleiding door het museum. Het museum vertelt letterlijk en figuurlijk het (persoonlijke) verhaal van Yi Jun. Aansluitend loopt het gehele gezelschap naar Ming Dynasty aan het Spui. Gebruiken er op de eerste verdieping de avondmaaltijd. Maak aan tafel (nader) kennis met Ed van der Feer en praat bij met de ambassadeur. Begroet natuurlijk ook Paul Gommers, voorzitter van de Vereniging van Oud Korea Strijders (VOKS) en Fre Harmsen voorzitter van de stichting Jan Janszn.Weltevree (Pak Yon).

Stort me, ‘s avonds terug thuis, op de inhoud van de tas van het Stadhuis.