Vrijdag 13 mei

De nacht was kort. Laat het zwemmen of lopen voor wat het is. Praat op het Stadhuis in alle vroegte bij met twee betrokken bewoners. Doe dat samen met wethouder Martijn Balster. Neem aansluitend in mijn werkkamer de nieuwste thriller ‘De Omerta van Groenestein’ van de Haagse schrijver en oud-politieman, Theo Akse in ontvangst. Het is zijn vierde inmiddels. Theo schrijft vanuit zijn jarenlange politie-ervaring en zorgt er altijd voor dat een Haagse locatie een rol speelt in het verhaal. Verheug mij erop het boek te lezen. Theo is ook actief als stadsgids en bij de Ooievaart. Heb telefonisch overleg met goede bekende Piet Hein Donner. Praat bij met directeur Sport Peter van Veen over de verschillende (top)sportevenementen in Den Haag. Geef via MS-Teams een uitvoerig interview aan de hooggeleerden Paul van ’t Hart en Arjen Boin van crisisplan.nl. Doe dat samen met m’n voormalige naaste medewerker Petra Nijmeijer (directeur OOV Utrecht). Onderwerp van het gesprek zijn mijn ervaringen in de eerste maanden van de coronapandemie. Maak rond het middaguur kennis met de voorzitter (en voormalig gemeenteraadslid) Daniëlle Koster en penningmeester Preshaan Gangapersadsing van het bestuur van het Festival Classique. Zij praten mij bij over het jaarlijkse festival op het Scheveningse strand. Een festival met een voor iedereen toegankelijke programmering. Maak het de komende juni voor de eerste keer mee. Overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx over een aantal lopende dossiers. In verband met de actualiteit in het Haagse formatiedossier is mijn agenda voor een deel van de middag omgegooid. Ook de plotselinge ziekenhuisopname van mijn vader (gisteren en hij is nog steeds in het ziekenhuis) vergt de benodigde tijd en energie. Bel tussen alle bezigheden door met mijn moeder en (een paar keer) met mijn broer Koos. Een voorzien familieberaad met de artsen gaat op meerdere momenten niet door.

Zit in de loop van de middag in de raadzaal een ingelaste vergadering voor van het fractievoorzittersoverleg (FVO) van de gemeenteraad. Het overleg besluit Piet Hein Donner te vragen de gemeenteraad te adviseren over een oplossing voor de impasse waarin de formatie verkeert. Piet Hein kan meteen aan de slag. Heb telefonisch overleg met m’n woordvoerder bij de VNG, Angela de Jong. Ga aan het eind van de middag op bedrijfsbezoek bij Robin Radar Systems B.V. aan de Laan van Waalhaven. CEO, Siete Hamminga, leidt me rond en vertelt over het ‘avontuur’ dat hij elf jaar geleden van start ging. De spin-off van TNO (‘Radar tracking of small objects … detect classify, and track birds and drones with advanced radar technology and smart software’) heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een internationaal innovatief high-tech bedrijf met 80 werknemers en maakt deel uit van de Haagse Security Delta (HSD). Knap werk. Nuttig bezoek. Krijg na afloop de publicatie ‘Kieviet wordt Robin en vliegt uit’ kado, geschreven door Gerk van der Veen en Luit Buurma.

Fris me thuis even op en stap samen met Simone op de fiets richting de Strandweg. Gebruiken samen met Joke en John Hamminga (de ouders van Siete) het avondeten in BooNooNooNoos. Mijn vader meldt zich monter vanuit het ziekenhuis. Zegt natuurlijk niets, maar klinkt in ieder geval goed. Ben trots op ‘m.