Vrijdag 13 oktober

Ga ondanks de korte nacht zwemmen aan de Klatteweg. Ben voor achten op het Stadhuis. Ontvang om acht uur in de raadzaal groep 8 van basisschool de Kameleon uit de Molenwijk in het kader van het nationale Burgemeestersontbijt. Leerkrachten Ricardo Verver en Zehra Beder zijn met de klas naar het Stadhuis gekomen om gezellig samen te genieten van een gezond ontbijt. Heet de enthousiaste groep leerlingen welkom in de raadzaal en ga vervolgens met de leerlingen aan tafel in de foyer. Arjan Roodenrijs van bakkerij Roodenrijs voorziet ons van de versgebakken broden en broodjes.

Maak om negen uur kennis met ambtgenoot Nathan Bocks (Holland, Michigan). Zijn echtgenote Elizabeth en voormalig gemeenteraadslid Ibo Gülsen vergezellen hem.

Holland is een gemeente in de Verenigde Staten (met zo’n 35.000 inwoners) die in de 19e eeuw door Nederlandse emigranten – voornamelijk uit Assen en omgeving – werd opgericht. Jaarlijks organiseert de gemeente een groot Nederlands festival, genaamd Tulip Times, waar meer dan 500.000 mensen op afkomen. Bezocht Holland zelf ook. Dat was tijdens mijn studietijd midden jaren 80 aan de Cornell Law School in Ithaca (New York). Ging er samen met mijn Amerikaanse familie (de ‘Snyders’) heen.

Woon in de loop van de ochtend in een vergaderkamer op de vierde verdieping een deel bij van de vergadering van het zogeheten ‘Kamerbreed overleg’ van wethouder Hilbert Bredemeijer. Het is een regulier overleg van de Haagse onderwijsinstellingen, van primair onderwijs tot De Haagse Hogeschool en alles wat daartussen zit. Haal signalen op en vertel over onze inzet voor een veilige stad, met een focus op onze jeugd. Een belangrijk thema.

Neem, terug op mijn werkkamer, samen met chef kabinet Eline en Pauline van het bestuurssecretariaat de agenda door van de komende weken. Gebruik de lunch bij Kafka (beneden in de hal van het Stadhuis). Doe dat samen met Bram, Henri, Paul en Piet – ooit de vier toppers van de Utrechtse sector Financiën.

Ontvang opnieuw scholieren in de raadzaal. Dit keer zit de raadzaal bomvol. Het zijn de leerlingen van de vijf ‘Haagse Kopklassen’. Een kopklas is er voor kinderen die van groep 7 naar groep 8 gaan en voor leerlingen die na groep 8 een extra jaar nodig hebben om hun taalachterstand in te lopen. Vier scholen in Den Haag hebben zo’n kopklas: Edith Stein College, YES College, Heldring Business School en de Johan de Witt scholengroep (twee klassen). Het is een jaarlijkse traditie om de kopklassen in het Stadhuis te ontvangen in het kader van hun projectweken ‘Politiek en besluitvorming in de Nederlandse (gemeente)politiek’. Maak kennis met Agniet van Welsenis, leerkracht van de kopklas van het Edith Stein College, en Astrid van Blijswijk van de dienst OCW bij de gemeente Den Haag. Verwelkom in de raadzaal alle scholieren en vertel over het burgemeesterschap, de stad en het belang van onderwijs. Beantwoord daarna talloze vragen van de leerlingen. Ook meester Olaf stelt een vraag. Die gaat over ADO Den Haag. Laat hem na afloop in mijn werkkamer mijn ADO-shirts zien.

Heb via MS Teams overleg met Bea ten Tusscher, speciaal gezant religie en levensovertuiging van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Begeef me in de stromende regen naar Molen de Korenaer aan de Margaretha van Hennenbergweg in Loosduinen. Draag op uitnodiging van Wendy van Nieuwkerk in een tent bij de molen bij aan het instraten van een Gulden Klinker. Doe dat in aanwezigheid van de molenaar, bestuursleden van de stichting, buurtbewoners en stadsdeelmedewerkers. Spreek de aanwezigen kort toe. Krijg bij het instraten hulp van molenaar Rien Koolstra, voorzitter Hedy Fris en Yolien Hirs, weduwe van de oud-molenaar. Reik aan hen de waardebon van duizend euro uit die bij de klinker hoort. De molen is niet alleen een fraai herkenningspunt in Loosduinen maar draagt ook bij aan het vergroten van de sociale cohesie in de omgeving. Krijg na afloop van Frits van Gaans en Pjer Wijsman een fotoboekje kado over de expositie ‘100 jaar commissie Loosduinen’ in het Atrium. Zeer attent.

Mijn volgende bestemming is Madurodam. Woon – nog steeds in de stromende regen – op uitnodiging van Manouk Tjassens van Stage Entertainment de opening bij van de minipremière van de musical AIDA. Was afgelopen april aanwezig bij de ‘echte’ première in het AFAS Circus Theater op Scheveningen. Van de gasten die toen aanwezig waren zijn door Mitch in het atelier van Madurodam miniatuurversies gemaakt die wij vanmiddag bij het AFAS Circus Theater in Madurodam plaatsen. Het gezelschap bestaat onder andere uit de castleden Gaia en Naidjim, Marijke Helwegen en de ploeg van Shownieuws. Heet samen met Noor, de burgemeester van Madurodam, alle gasten van harte welkom. Plaats dan samen met Gaia en Naidjim onze eigen miniatuurpoppetjes. Er is veel pers aanwezig, zoals vaker bij een première. Gewapend met talloze paraplu’s gaan we ten slotte op de foto op de ‘blauwe’ loper.

Avondeet bij Zarautz aan de Prins Willemstraat met voormalig ambtgenoot Bernt Schneiders. Spreken over de uitdagingen die ons vak met zich meebrengt. En dan is het weekend. Heerlijk. Zie flarden van de voetbalinterland Nederland-Frankrijk (1-2).