Vrijdag 14 oktober

Zie een mooie zonsopgang vanuit het zwembad vanochtend.

Vandaag schrijft de municipal times over de uitreiking van de Peace Prize gisteren. Ontbijt om zeven uur met Pieter. Werk in mijn hotelkamer. Drink tegen negen uur een kopje koffie met de leden van de Nederlandse delegatie. Nemen de resultaten van gisteren door en bereiden ons voor op het programma van vandaag. Woon in de loop van de ochtend in zaal 301 (in DCC1) het begin bij van de bijeenkomst ‘Local Governance for Peace: Inspiration from around the Globe’. De vijf finalisten voor de Peace Prize geven ‘les’ over hun initiatieven ter inspiratie van andere lokale overheden. Spreek enkele welkomstwoorden uit. Wens alle vijf de finalisten van harte geluk. Ben trots op wat de Peace Prize overal in de wereld teweeg brengt. Wens Daan Stelder en Sanne van Amerongen succes met hun activiteiten verder.

Heb aansluitend informeel overleg met de (vertegenwoordigers) van de delegaties die de samenstelling van van het ‘dagelijks bestuur’ en de daarbij behorende functionarissen completeren. Eet buiten in het zonnetje een broodje met Wobine. De rest van de middag en een deel van de avond gaat op aan de vergadering van de World Council in de Grand Ballroom (DCC1). Zit de vergadering voor een groot deel voor.

Neemt veel tijd. Tegen zeven uur ’s avonds is het klaar. Het dagelijks bestuur voor de komende vier jaar – met een roulerend voorzitterschap – en de daarbij behorende ondersteunende collega’s is samengesteld en door de World Council bevestigd, net als het Pact for the Future inclusief een aantal actuele ‘motions’, het werkplan voor 2023 en het UCLG-CIB policy paper on development cooperation. Ben blij dat ik mijn werkzaamheden in de UCLG als lid van het dagelijks bestuur mag voortzetten.


VNG International is voorzitter van de werkgroep Capacity and Institution Building (CIB), die technische collega-tot-collega uitwisseling over programmas voor capaciteitsopbouw van gemeenten faciliteert. VNG International beheert tevens het secretariaat van deze werkgroep. VNG International beheert ook het secretariaat van de UCLG Peace Prize. Het is een prijs die VNG International ooit heeft geïnitieerd om meer aandacht te krijgen voor de rol van gemeenten bij vredesbevordering, conflictresolutie en -bemiddeling.


Nemen afscheid met een sobere ceremonie.

Korte nazit buiten aan de overkant van het congrescentrum op het terras van Nice2CU volgt.

Ga nog één keer met de équipe op de foto.

Woon vervolgens tegen achten op uitnodiging van de Governors association of the Republic of Korea het ‘farewell dinner’ bij in de grote Exhibition Hall 1+2 (in DCC2). Maak aan tafel kennis met Cheol-woo Lee en Jae-gu Cho (respectievelijk voorzitter van de gastheer-association en voorzitter van de vereniging van Koreaanse burgemeesters). Krijg van Emil Elestianto Dardak (vice governor of East Java) een kleine attentie en begroet Wang Youqun (Dean School of International Education). Het avondeten is omlijst met kleurrijke optredens en het spelen van een potje steen-papier-schaar op het podium, waarna ik spontaan enkele dankwoorden uitspreek.

Gelukkig is het allemaal keurig op tijd afgelopen. Begeef me bijna onmiddelijk daarna naar mijn hotelkamer (oftewel naar bed).